اکرم حمیدیان، مترجم کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» در گفتوگو با ایسنا و با بیان اینکه نویسنده این کتاب، «جان دی کارل» استاد جامعهشناسی دانشگاه اوکلاهاما در آمریکا است، اظهار کرد: بهطورکلی کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» در ۲۰ فصل و ۳۴۰ صفحه تألیف شده و بخشهایی از ویراست دوم کتاب، توسط بنده ترجمه شده است.
او با اشاره به اینکه هفت فصل از این کتاب، با توجه به مسائلی که در کشورمان تجربه میشود، انتخاب و ترجمه شده است، افزود: فصل اول، مسئله اجتماعی را تعریف کرده و فصلهای بعدی نیز شامل هفت مسئله اجتماعی با سرفصلهای نابرابری فقر و ثروت، نژاد و مهاجرت، الکل و مواد مخدر و اعتیاد، شهرنشینی و مسائل ناشی از آن، جهانی شدن و نابرابری و محیطزیست و جنگ و تروریست است که از مسائل اجتماعی در سطح جهان هستند. شایان توجه است که مسائل محیط زیست و جنگ و تروریست از مسائل بکر و بهروز اجتماعی هستند.
این دکترای جامعهشناسی با بیان اینکه کتابهای دیگری نیز در حوزه مسائل اجتماعی ترجمه شدهاند، در خصوص تفاوت کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» با سایر منابع، اظهار کرد: نویسنده این کتاب علاوه بر جنبههای تئوریک، مصادیق و نمونههایی از مسائل را نیز مطرح کرده و این ویژگیِ متمایزکننده این کتاب با سایر منابع است.
حمیدیان که معتقد است کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» تمرین خیلی خوبی برای همه کسانی ارائه داده است که در حوزه جامعهشناسی مشغول به فعالیت علمی در دانشگاه یا بهصورت پژوهشگری آزاد هستند، افزود: درواقع نویسنده، مصادیقی از مسائل اجتماعی در این کتاب را با سه دیدگاه رایج در جامعهشناسی که در سطح کلان شامل دیدگاه تضادی و دیدگاه کارکردگرایی و در سطح خرد، شامل دیدگاه کنش متقابل نمادین میشود را تبیین میکند.
او مثالهایی که در کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» عنوانشدهاند را دارای همخوانی با مسائل جامعه ایرانی دانست و تصریح کرد: بهعنوان مثال مسئله قومیتِ ما مشابه مسائل نژادی در آمریکا است، مسائل زیستمحیطی تا حدودی مشترک است، مسائل شهرنشینی، جهانی شدن و نابرابریها نیز از مسائل مشترک اجتماعی در جامعه ایران و جامعه هدف نویسنده کتاب یعنی آمریکا است.
این مدرس جامعهشناسی ادامه داد: اعتیاد به مواد مخدر و بهویژه مشروبات الکلی برای کشور ما نیز یک مسئله است. با اینکه آمار دقیقی از استفاده مشروبات الکلی و اعتیاد برای پژوهش وجود ندارد، ولی پذیرش اعتیاد و رواج مصرف مشروبات الکلی در کشور بهنوعی نشانه ضعف مدیریت اجتماعی قلمداد میشود. اعتیاد به سیگار و قلیان و سایر مواد مخدر صنعتی و سنتی نیز بهصورت کلی بیان میشود و به نقش ویژه قلیان و مشروبات الکلی بهعنوان آغازگرهای اعتیاد کمتر توجه شده است.
حمیدیان با بیان اینکه امروزه مصرف مشروبات الکلی به بحثی ارزشی و بهنوعی سبک زندگی لاکچری در بین جوانان تبدیل شده است، اضافه کرد: در خصوص مشروبات الکلی به قول معروف ما سر خود را در برف فرو کردهایم تا با آن بهمثابه مسئله مواجه نشویم. این مسئله همانطور که در جامعه آمریکا وجود داشته، در ایران نیز وجود دارد.
او با بیان اینکه ترجمه کتاب را از سال ۹۵ و در کنار فعالیتهای اجرایی دیگر آغاز کرده، اظهار کرد: حدود ۳ سال برای ترجمهی با دقت و همراه با تأمل در مصادیق و مثالها و تطبیق آنها با نظریات مختلف، زمان صرف کردم تا ترجمهی صحیحتری داشته باشم. برای مثال اگر یک فرد سیاهپوست اصطلاح خاصی را در مورد خودش بهکار برده بود و کتاب بهعنوان یک مسئله از آن نام برده بود، من در خصوص پیشینه و شخصیت آن فرد جستوجو و تحقیق میکردم.
مترجم کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی»، ترجهۀ آن را روان و دلنشین دانست و بیان کرد: بعد از تکمیل فرایند ترجمه توسط بنده، حدود ۶ ماه استاد من جناب آقای دکتر انصاری که تسلط کاملی به زبان انگلیسی داشتند، مجدداً متن را ویراستاری کردند و اوایل سال ۱۴۰۰ نیز دکتر ژیان پور ویراستاری دیگری بر کتاب انجام دادند و به همین دلیل به نظرم کتاب، متن روان و دلنشینی پیدا کرده است.
حمیدیان در خصوص مخاطبان کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» اظهار کرد: کتاب در دو ساحت تألیف شده است. از یکسو کاملاً تخصصی است و رویکردهای نظری را بررسی میکند و از سوی دیگر اکثر مطالب کتاب، مصادیق زندگی روزمره و معمولی هستند که به نظر میرسد برای سایر دانشجویان و متخصصان علوم انسانی و جامعه دانشگاهی نیز مفید باشند. مخاطبان با مطالعه این کتاب، دیدگاه جامعهشناختی پیدا خواهند کرد.
سعید معیدفر، دانشیار گروه آموزشی جامعهشناسی دانشگاه تهران نیز در خصوص کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» به ایسنا گفت: این کتاب درواقع یک کار تمرینی است و در چارچوب دیدگاههای نظریِ مسائل اجتماعی، موضوعاتی را بررسی کرده است.
او با تأکید بر اینکه کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» تلاشی برای پرداختن تئوریک به یک مسئله خاص نیست، افزود: این کتاب به واکاوی مسائل ایران نپرداخته و درواقع در حوزه مسائل اجتماعی نظریهپردازی نکرده است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی»، میتواند بهعنوان کتاب تمرین کلاسی در کنار سایر منابع درسی و کتب مرجع برای دانشجویان رشتههای جامعهشناسی مفید باشد، با هدف تکمله آموختن بحثهای نظری توسط دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، در پشت جلد این کتاب نیز آمده است: «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی، ترجمه چندین فصل از کتاب «Think Social Problem» است. در این کتاب پس از بیان چیستی مسئله اجتماعی، هفت مسئله نابرابری و فقر، نژاد و مهاجرت، اعتیاد به الکل و مواد مخدر، مسائل ناشی از شهرنشینی، جهانیشدن، مسئله محیط زیست، یکی از مسائل اولویتدار کشورهای در حال توسعه و مهمترین مسئله جهانی دو دهۀ اخیر یعنی تروریسم و جنگ در سه دستگاه نظری کارکردگرایی، تصادی و کنش متقابل نمادین تبیین شدهاند. تبیینهای ارائهشده برای هر مسئله به دور از هرگونه تعصب و پیشداوری و یا غلبه یک رویکرد خاص است. هر مسئله بعد از مرور تاریخی عوامل موثر بر پیدایی آن، همزمان در سطوح کلان و خرد و ازمنظر نظریهپردازان و محققان تضادگرا و کارکردگرا واکاوی و علتیابی شده است. دادههای آماری، تلنگرها، مثالهای عینی و ملموس، زبان ساده و جذاب کتاب درکنار مداقه علمی مباحث مطروحه سبب میشود تا هم متخصصان علوم اجتماعی و هم سایر تحلیلگران مسائل اجتماعی بتوانند با الگوهایی از این کتاب به فهم عمیق از مسائل اجتماعی هفتگانه دکرشده در مورد کشور ایران نزدیک شوند.»
کتاب «تبیین نظری هفت مسئله اجتماعی» نوشته «جان دی کارل» و با ترجمۀ «اکرم حمیدیان» از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد اصفهان منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات