• سه‌شنبه / ۱۱ مهر ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402071107369
  • خبرنگار : 50308

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

ایسنا/خراسان رضوی بسیاری از کشورهایی که اکثریت جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند، جشن میلاد حضرت محمد (ص) را به‌ عنوان تعطیلی رسمی اعلام کردند و این روز به‌ عنوان، رویدادی محوری در نظر گرفته می‌شود که یادآور زندگی و میراث مهم‌ترین شخصیت دین اسلام است.

برای بسیاری از مسلمانان، این عید فرصتی است برای نگاه کردن به زندگی پیامبر (ص) و ستایش شخصیت و ارزش‌های ایشان است. میلاد پیامبر (ص) یا مولد النبی به‌طور سنتی توسط مسلمانان اهل سنت در دوازدهم ربیع الاول، سومین ماه سال هجری اسلامی جشن گرفته می‌شود و مسلمانان شیعه مراسم روز مولود را در ۱۷ ربیع الاول جشن می‌گیرند.

میلاد پیامبر اسلام، یکی از بزرگ‌ترین جشن‌های دین اسلام است. مسلمانان در سراسر جهان بیش از یک میلیارد نفر هستند و جمعیت عمده آن در خاورمیانه، آسیای مرکزی، ترکیه، آسیای جنوبی و بخش شمالی و جنوب صحرای آفریقا زندگی می‌کنند. آنان معتقدند که محمد(ص) از نسل اسماعیل است؛ بر اساس آموزه‌های یهودیت، اسلام و مسیحیت، اسماعیل و اسحاق، فرزندان ابراهیم (ع) بودند و آنان یهودیان را از نسل اسحاق می‌دانند و می‌گویند اعراب از فرزندان اسماعیل هستند.

جشن شاد و در عین حال آرام میلاد پیامبر، روزی است که مسلمانان منتظر آن هستند. حضرت محمد در ۲۰ آگوست سال ۵۷۰ میلادی در مکه به دنیا آمد. وی در طول ۲۳ سال توانست اسلام را تثبیت کند و هماهنگی و وحدت زیادی را برای اعراب به ارمغان آورد. به‌همین دلیل ولادت پیامبر (ص) یکی از مهم‌ترین وقایع تاریخ اسلام شد.

با گذشت زمان، جشن‌ها بزرگتر و بزرگتر شدند. بزرگترین جشن‌ها اغلب در خاورمیانه برگزار می‌شوند. اولین جشن بزرگ در عراق بود و در سال ۱۲۰۷ برگزار شد. در آن زمان، مسلمانان خیابان‌ها را با چراغ‌ها و پارچه‌های ابریشمی بزرگ تزیین کردند همچنین در آن زمان پول، لباس و هدایایی به مردم فقیر، کارکنان دولتی و سربازان انفاق می‌کردند.

در حال حاضر این روز در بیش از ۴۰ کشور به تعطیلات عمومی تبدیل شده است. مسلمانان در گروه‌هایی دور هم جمع می‌شوند تا میلاد حضرت محمد (ص) را جشن بگیرند. آنان به روش‌های مختلفی به پیامبر احترام می‌گذارند که نشان‌دهنده فرهنگ، میراث، سنت‌ها و آداب و رسوم محلی است.

این روز در چندین کشور با اکثریت مسلمان ازجمله پاکستان، اندونزی، مالزی، بنگلادش و برخی از مناطق هند تعطیل رسمی است. در روز مبارک عید میلاد النبی، سنت‌های خاصی به مناسبت سالروز ولادت حضرت محمد (ص) وجود دارد که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده است.

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

ترکیه، آنکارا

مسلمانان سراسر جهان، سالروز ولادت حضرت محمد (ص) را جشن می‌گیرند، روزی که در اسلام از اهمیت معنوی برخوردار است. مسلمانان در هر سنی به مساجد می‌روند تا به مناسبت مولود النبی دعا و اشعاری که به پیامبر تقدیم شده است را بخوانند. در این شب مقدس مسلمانان در خانه‌ها و مساجد خود نماز می‌خوانند و قرآن تلاوت می‌کنند. آنان علاوه بر دعا به سرودهای ستایش خدا و پیامبرش نیز گوش می‌دهند. مجموعه‌ای از فعالیت‌ها، کنسرت‌ها، نمایشگاه‌ها و برنامه‌های مذهبی نیز در طول روز در سراسر جهان برگزار می‌شود.

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

مصر

مصطفی مدبولی، نخست‌وزیر مصر، تعطیلات آخر هفته طولانی برای مولود النبی، جشن میلاد حضرت محمد (ص)، تعیین کرده است وی روز پنجشنبه را تعطیل اعلام کرد تا به کارمندان بخش دولتی و خصوصی تعطیلات آخر هفته طولانی‌تری بدهد. مسلمانان از هر سنی برای اقامه نماز، خواندن قرآن و قرائت اشعار مختص به پیامبر به مساجد هجوم می‌آوردند. کنسرت‌ها، نمایشگاه‌ها و برنامه‌های مذهبی نیز برگزار شد.

جشن عید مولد عناباوی در مراکش

طبق اعلام وزارت حابوس و امور اسلامی، امسال عید المولید در ۲۸ سپتامبر در مراکش برگزار شد. عبدالله کدیرا، رئیس شورای علمی محلی در رباط، استدلال می‌کند که جشن میلاد پیامبر «با حمایت قرآن کریم» انجام می‌شود. وی معتقد است مردم باید در جشن میلاد پیامبر آزاد باشند. مراکشی‌ها این تعطیلات را فرصتی برای ابراز عشق و ایمان خود به پیامبر (ص) می‌دانند.

در جشن مولود، مردم تمایل به خواندن دعا، اشعار و داستان‌هایی در مورد زندگی حضرت محمد (ص) دارند و فرصتی برای دیدارهای خانوادگی نیز محسوب می‌شود. خانواده‌های مراکشی با هم روز میلاد پیامبر را جشن می‌گیرند. لباس‌های تازه خریداری شده برای بچه‌ها و غذاهای خوشمزه، سفره‌های این مجالس خانوادگی را تزئین می‌کند.

اگرچه مراکش به‌دلیل تنوع فرهنگی خود شناخته شده است و هر منطقه غذاها و سنت‌های خاص خود را دارد اما برای اکثر خانواده‌های مراکشی، «عصیده» غذای ملی عید است. این غذای بسیار باارزش برای بسیاری از خانواده‌ها جزء جدایی‌ناپذیر میز صبحانه است.

از جمله شهرهای مراکش که به‌دلیل برگزاری جشن عید مولد مشهور هستند، مکنس و سیل هستند. در طول جشن‌های مکنس، شهر، مملو از گروه‌هایی می‌شود که از گوشه و کنار مراکش می‌آیند تا در مراسم سالانه «موسیقی شیخ الکامل» که توسط کاخ سلطنتی برگزار می‌شود، شرکت کنند.

از سوی دیگر، شهر سیل به‌خاطر جشن منحصر به‌فرد خود از المولید با «کاروان شمع» معروف است. اعضای کاروان در حالی که قاب‌های چوبی زیبا مملو از جزئیات پیچیده و شمع‌های رنگارنگ را حمل می‌کنند، در جاده‌ها و مکان‌های اصلی شهر قدم می‌زنند تا به مقصد خود یعنی «میدان شهدا» برسند.

عوامل متعددی در اهمیت عید مولد عنابوی نقش دارند. بزرگداشت میلاد آخرین پیامبر، حضرت محمد (ص) یکی از دلایل مهمی است که جشن این روز را بسیار مهم می‌کند. یکی دیگر از جنبه‌های مهم جشن‌ها تأمل معنوی است. مردم اغلب از این فرصت استفاده می‌کنند تا در زندگی و تعالیم پیامبر تأمل کنند تا درک بهتری از شخصیت، ارزش‌ها و پیام اسلام پیدا کنند.

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

اندونزی

در اندونزی روز میلاد حضرت محمد (ص) را به‌عنوان تعطیلی عمومی به شیوه‌ای زیبا جشن می‌گیرد و همه با هم متحد می‌شوند تا کار او را در گسترش اسلام در جهان ستایش و تجلیل کنند.

حتی در دوران مدرن، مراسم میلاد حضرت محمد (ص) هنوز در تمام مناطق اندونزی بسیار سنتی برگزار می‌شود. هر کدام از آنها روش خاص خود را برای جشن گرفتن دارند. به‌عنوان مثال، در آچه، هر منطقه‌ای «لمانگ» سنتی خود را می‌پزد. لمانگ از شیر نارگیل و برنج کته تهیه می‌شود که پختن آن به‌طور معمول چهار ساعت طول می‌کشد.

کسانی که در بانتن زندگی می‌کنند، این روز زمانی است که آنان غذاهای اصلی را در جامعه خود عرضه می‌کنند. یکی از ویژگی‌های منحصر به‌فرد غذاهای اصلی این است که روی یک قاب چوبی قرار می‌گیرند و آن را مانند یک قایق تزئین می‌کنند. این موکب ساکنان و گردشگران را به خود جذب می‌کند. بسیاری از مردم برای آن به بانتن می‌آیند زیرا این مراسم فقط یک بار در سال اتفاق می‌افتد.

از ویژگی‌های اصلی این جشن، خواندن نوحه‌ها یا اشعار بلندی است که در آن شکرگزاری از خدا و حضرت محمد (ص) و مدح پیامبر را به نمایش می‌گذارد. با گذشت سال‌ها، ارادتمندان و شاعران با استعداد شعرهایی در مورد ستایش حضرت محمد(ص) سروده‌اند که این اشعار را می‌توانند در روز میلاد پیامبر بخوانند. چهار قرن پس از درگذشت محمد(ص) طول کشید تا جشن‌های عمومی آغاز شود. قدیمی‌ترین متن مولودی مربوط به قرن دوازدهم و منشأ آن ترکیه است.

هندوستان

میلاد النبی، روز میلاد پیامبر اسلام، با برپایی نمازهای دسته‌جمعی در مساجد جشن گرفته می‌شود که در آن واعظی خطبه‌های متعددی از زندگی و اعمال حضرت محمد (ص) را تلاوت می‌کند. خانواده‌ها این روز را با تهیه و توزیع سویان (ورمیشل در شیر شیرین) و یادآوری اعمال نیک حضرت محمد (ص) جشن می‌گیرند.

مکان و رویدادهای ویژه جشن میلاد حضرت محمد (ص) در هندوستان

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

مسجد آصافی، لاکنو، اوتار پرادش

در اوتار پرادش، عید میلاد با شور و شوق زیادی جشن گرفته می‌شود. مردم مساجد و خانه‌ها را با چراغ‌ها و بنرهای رنگارنگ تزئین می‌کنند. راهپیمایی‌های ویژه‌ای سازمان‌دهی می‌شود که در آن افراد گرد هم می‌آیند تا دعا بخوانند، سرود بخوانند و آیاتی از قرآن را تلاوت کنند، همه اینها به احترام زندگی و تعالیم پیامبر (ص) است. علاوه بر این، شیرینی‌ها و سایر غذاهای سنتی به‌عنوان نمادی از صدقه و اتحاد در بین دوستان، خانواده و افراد کم برخوردار تهیه و توزیع می‌شود.

یکی از مهم‌ترین مساجد در اوتار پرادش، به‌ویژه در شهر لاکنو، مسجد آصفی است که اغلب به‌نام «بارا امامبارا» شناخته می‌شود که مکان مذهبی نمادین با معماری شگفت‌انگیز است که توسط نواب اساف‌الدوله در قرن هجدهم ساخته شد. بارا امامبارا مکان مهمی برای جشن‌های میلاد النبی است و تعداد زیادی از ارادتمندان را که برای اقامه نماز و شرکت در جشن‌ها گرد هم می‌آیند، جذب می‌کند.

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

مسجد ناخدا، کلکته، بنگال غربی

در بنگال غربی، جشن‌های عید میلاد النبی اغلب با دعاها و خطبه‌های ویژه در مساجد و زیارتگاه‌ها آغاز می‌شود. تعداد زیادی از ارادتمندان جمع می‌شوند تا به سخنان علمای دینی که زندگی و تعالیم پیامبر را روایت می‌کنند، گوش فرا دهند. مردم اغلب خیابان‌ها و خانه‌های خود را با چراغ‌ها و پرچم‌های رنگارنگ برای بزرگداشت این مناسبت تزئین می‌کنند. علاوه بر این، انفاق و اعمال محبت‌آمیز در میلاد النبی به‌عنوان راهی برای احترام به پیام شفقت و سخاوت پیامبر(ص) تشویق می‌شود.

یکی از مساجد مهم در بنگال غربی که در آن جشن میلاد النبی برگزار می‌شود، مسجد ناخداست که در قلب کلکته قرار دارد. مسجد ناخدا نه تنها یک مکان مذهبی مهم، بلکه یک بنای تاریخی است. در طول میلاد النبی، این مکان به کانون جشن‌ها تبدیل می‌شود و هزاران نمازگزار را به سوی خود می‌کشاند که برای اقامه نماز و شرکت در جشن‌ها می‌آیند. طراحی مسجد و آثار هنری پیچیده محیطی خیره کننده برای جشن‌ها ایجاد می‌کند و آن را به یک تجربه به یاد ماندنی و غنی از معنویت برای کسانی که در آن شرکت می‌کنند، تبدیل می‌کند.

جشن مولود؛ فرصت تامل معنوی در مهم‌ترین شخصیت اسلام

مسجد عمارت شریعت، پاتنه، بیهار

در بیهار، مانند بسیاری از نقاط دیگر هند و جهان اسلام، جشن میلاد النبی با شور و اشتیاق و ارادت فراوان برگزار می‌شود. این جشن‌ها به‌طور معمول با دعاها و خطبه‌های ویژه در مساجد سراسر ایالت آغاز می‌شود. تعداد زیادی از مومنان گرد هم می‌آیند تا به سخنان رهبران مذهبی گوش دهند که در مورد زندگی و تعالیم حضرت محمد(ص) صحبت و بر نقش ایشان به‌عنوان نماد صلح، شفقت و وحدت تأکید می‌کنند.

یکی از مهم‌ترین مساجد بیهار که در آن جشن میلاد النبی برگزار می‌شود، مسجد «عمارت شریعت» در پاتن است. این مسجد تاریخی نه تنها به‌عنوان عبادتگاه عمل می‌کند بلکه نقش بسزایی در ارتقای هماهنگی و تفاهم مذهبی در میان جوامع مختلف منطقه دارد. در میلاد النبی، مسجد به زیبایی تزئین شده و فضا مملو از حس معنویت و وحدت است زیرا مردم گرد هم می‌آیند تا میلاد حضرت محمد (ص) را گرامی بدارند و در مورد آموزه‌های صلح و برادری ایشان تأمل کنند. علاوه بر این، راهپیمایی‌ها، رویدادهای خیریه و اعیاد از ویژگی‌های مشترک جشن‌های بیهار هستند که پیوندهای جامعه و ایمان را تقویت می‌کنند.

عید میلاد النبی زمانی از سال است که مسلمانان در سراسر جهان با شادی، شکوه و عظمت فراوان آن را جشن می‌گیرند. این روز مصادف با سالروز ولادت حضرت محمد (ص) است، رهبر مذهبی و اجتماعی که دین اسلام و راه زندگی را پایه‌گذاری کرد. عید میلاد النبی توسط جامعه اسلامی در سراسر جهان جشن گرفته می‌شود و یکی از مهم‌ترین اعیاد به شمار می‌رود. این روز ویژه در سومین ماه از تقویم اسلامی مشاهده می‌شود.

این عید همچنین فرصتی برای مسلمانان است تا به خدا نزدیکتر شوند و از حضرت محمد(ص)، آخرین پیامبر، هدایت و پیام الهی او تشکر کنند. از آنجایی که حضرت محمد (ص) الگویی برای مسلمانان است، بسیاری بر این باورند که عشق و علاقه بی‌اندازه آنان به پیامبر می‌تواند آنان را به خدا نزدیکتر کند.

آموزش دلیل دیگری است که چرا مردم در سراسر جهان اسلام تمایل دارند این روز مهم را جشن بگیرند. مسلمانان این روز را فرصتی برای درک عمیق‌تر ایمان خود از طریق سمینارها، سخنرانی‌ها و بحث در مورد زندگی و تعالیم حضرت محمد (ص) می‌دانند.

پیامبر اکرم (ص) سرمشق و الگوی همه مردم با هر پیشینه‌ای است که باعث می‌شود مسلمانان جشن مولود را فرصتی برای پیروی از آن حضرت و انجام کارهای خیرخواهانه و نیکوکارانه بدانند. شخصیت و ارزش‌های مهربانی و سخاوت پیامبر جهانی است و مسلمانان از سراسر جهان به پیامبر احترام می‌گذارند و به ایشان به‌عنوان الگوی زندگی خود نگاه می‌کنند.

منابع

https://www.aljazeera.com

https://www.moroccoworldnews.com

https://www.aa.com

https://www.fabhotels.com

https://www.hindustantimes.com

https://www.۳ecpa.co.id

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha