• سه‌شنبه / ۳۰ آبان ۱۴۰۲ / ۰۹:۳۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402083021910
  • خبرنگار : 50558

سیاست­‌های خاورمیانه‌­ای آمریکا در بند لابی­ اسرائیلی  

سیاست­‌های خاورمیانه‌­ای آمریکا در بند لابی­ اسرائیلی  

ایسنا/خراسان رضوی ناگفته پیداست آمریکا با پیگیری منافع ملی کشورش بوده که ابرقدرتی جهان را از آن خود کرده و توانسته با وجود تمام چالش‌­های پیش رویش، آن را حفظ کند. با این حال این کشور هیچ‌ گاه نتوانسته در خاورمیانه و به ویژه مسائل مربوط به اسرائیل، سیاست خارجی مستقلی از خود به نمایش بگذارد و معمولا در این زمینه شکست خورده است. اما چرا؟

در بحبوحه جنگ غزه، جنگی که هزاران کشته و زخمی بر دست آمریکا و متحدانش گذاشته است، تنور انتخاباتی آمریکا روز به روز داغ‌­تر می­‌شود. با اینکه آمریکایی­‌ها در این سال­‌ها از مشکلات عدیده داخلی مانند رکود اقتصادی، مسائل زیست‌محیطی، مشکلات رهبری جهان و ظهور قدرت‌­های چالشگر رنج می‌­برند و احزاب برای مسائل ریز و درشت با اختلاف مواجه می­‌شوند، اما همیشه بر حمایت از اسرائیل یک‌صدا بوده‌­اند و اتفاقا مباحث پیرامون اسرائیل- فلسطین در کانون توجهات جمهوری‌خواهان و دموکرات‌­ها در انتخابات ۲۰۲۴ قرار گرفته است.

جمهوری‌­خواهان مانند همیشه طرفدار پروپاقرص اسرائیل در قضایای خاورمیانه اند، اما این دموکرات­‌ها هستند که هر از چند گاهی ساز مخالف می­‌زنند و با تندروی‌­های نتانیاهو به ویژه نسبت به فلسطینیان مخالفت می‌­کنند. با این حال هیچ یک از نامزدهای انتخاباتی آمریکا هیچ گاه نتوانسته نقش لابی اسرائیل را در به قدرت رسیدنش نادیده بگیرد. لذا به همین دلیل هم که شده، تاکنون گاهی از حمایت‌­های آمریکا نسبت به اسرائیل کاسته شده، اما قطع نگشته است.

لابی‌­های اسرائیلی از زیر و بم قوای اجرایی و سیاست­‌گذاری آمریکا گرفته تا رسانه­‌ها و افکار عمومی آن، در همه و همه نفوذ کرده­‌اند. این لابی‌­ها یک انجمن سری زیرزمینی، گروه نفوذی توطئه‌­گر یا یک سازمان با رهبری مشخص نیستند، بلکه لابی اسرائیل شامل تعداد زیادی از افراد و تشکل­‌هاست که فعالانه در تلاش اند سیاست خارجی آمریکا را به نفع اسرائیل هدایت کنند.

این لابی بسیاری از صاحبان شرکت‌ها و کارخانه‌های غول‌پیکر آمریکا با سرمایه‌های هنگفت و همچنین بیش از ۳۴ سازمان سیاسی یهودی در آمریکا را دربرمی­‌گیرد. کمیته روابط عمومی آمریکایی-اسرائیلی یا همان آیپک معروف­‌ترین و قدرتمندترین لابی اسرائیل است که یهودیان آمریکایی از آن برای تاثیرگذاری بر سیاست‌­های عمومی آمریکا با هدف حمایت از منافع اسرائیل استفاده می­‌کنند.

خبرگزاری الجزیره در سال ۲۰۱۸ درخصوص دامنه نفوذ لابی اسرائیل نوشته که تا کنون تمام ارکان و نهادهایی که به هر نحوی بر سیاست آمریکا تاثیرگذار هستند، از زیر ذره‌­بین لابی اسرائیل خارج نبوده‌اند. زمانی که فاکس‌نیوز دست داشتن چندین جاسوس اسرائیلی در حادثه ۱۱ سپتامبر را فاش کرد، به طور شگفت‌­انگیزی در فاصله کوتاهی تمام اسناد منتشرشده توسط این رسانه بدون آوردن هیچ توضیحی حذف شد و به هیچ عنوان رسانه­‌های دیگر و حتی نمایندگان و رئیس‌جمهور آمریکا در این خصوص سخنی به میان نیاوردند.

سیاست­‌های خاورمیانه‌­ای آمریکا در بند لابی­ اسرائیلی  

از راه­‌های نفوذ این لابی قدرتمند در سیاست خارجی آمریکا، دخالت در روند انتخابات این کشور است. آیپک برای کشیدن نامزدهای انتخاباتی به سمت خود و روی کار آمدن روسای جمهور و افرادی که گرایش به سمت آنان داشته باشند، هزینه زیادی می‌­کند و این هزینه­‌ها برایش سود چند برابری دارد. الجزیره به خوبی  بریز و بپاش­‌های لابی اسرائیل در انتخابات آمریکا را توصیف می­‌کند. بنا بر گزارش این رسانه عربی، در ازای هر دلاری که لابی اسرائیلی برای تأثیرگذاری بر انتخابات آمریکا هزینه می‌­کند، رژیم صهیونیستی ۵۰ دلار کمک برای ساخت‌وساز و تسلیح شهرک‌­ها دریافت می‌­کند.

در سال­‌های اخیر سرک­‌کشی و فعالیت­­‌های لابی اسرائیل در کار دولتمردان آمریکایی، از زدوبندهای سیاسی و پشت پرده فراتر رفته است. بنا بر گزارش قدس‌العربی، گروهی از تریبون­‌های آمریکایی-یهودی فاش کرده‌­اند امسال آیپک جلسه‌­ای غیرعلنی داشته­ که در آن نحوه انتخاب فهرست نامزدهای طرفدار اسرائیل در انتخابات ۲۰۲۴ محور گفت­‌وگوها بوده است.

علاوه ­بر دخالت در تعیین نامزدهای انتخاباتی آمریکا، «کنگره» نیز مامن دیگری برای پیشبرد سیاست­‌های اسرائیل در آمریکاست. نفوذ آیپک در کنگره آمریکا به اندازه‌­ای است که هر انتقادی به اسرائیل از سوی نمایندگان آمریکا ممنوع است و نماینده­‌ها درصورتی که نظری مخالف با این رژیم داشته باشند، محکوم به سکوت هستند.

جان مرشایمر و استفان والت، دو استاد برجسته علوم سیاسی و روابط بین‌­الملل، در کتاب "لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا" در رابطه با سطح نفوذ آیپک در میان آمریکایی‌ها این مطلب را تایید می­‌کنند که آیپک از طریق نفوذ سیاسی و رسانه­‌ای، سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه را آن­ طور که می­‌خواهد هدایت می­‌کند، سطح کار این لابی بسیار بالاتر از سایر لابی‌­هاست و ذهنیت سیاستمداران و تصمیم­‌گیرندگان سیاست خارجی را به سمت حمایت بی‌قیدوشرط از اسرائیل هدایت می‌کند.

اما حمایت از اسرائیل هزینه‌­های زیادی به همراه داشته است. آمریکا طی این سال­‌ها چگونه مردم خود را به پذیرش این هزینه‌های سیاسی، مالی و جانی قانع کرده؟ این لابی در گوش همگان می­‌خواند که منافع آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه یکی است و هر دو متحد استراتژیک یکدیگرند. مرشایمر و والت در کتاب خود درخصوص چگونگی نفوذ آیپک در افکار عمومی نوشته‌­اند که رسانه، اندیشکده و دانشگاه سه مرجع کنترل افکار عمومی توسط این لابی است که البته سرسختی دانشگاه‌­ها برای پذیرش تفکرات و منافع اسرائیلی بسیار بیشتر است، زیرا اولا دانشگاهیان در آمریکا امنیت شغلی طولانی­‌تری دارند و نمی‌­توان آن­ها را تحت فشار قرار داد، دوما آزادی بیان یک ارزش محوری در دانشگاه‌ها محسوب می‌شود و سوما دانشگاه‌‍­های آمریکا به شدت بین­‌المللی است و بسیاری از استادان و دانشجویان متولد خارج آمریکا هستند و در محیط‌­هایی پرورش یافته­‌اند که تحت کنترل رسانه‌های آمریکا و اسرائیل نیست و علاقه و تعهد خاصی به اسرائیل در آن­ها وجود ندارد و حتی گاهی منتقد سیاست­‌های اشغالگری اسرائیل ­اند و دید مثبتی به حقوق فلسطینی­‌ها دارند.

در هر صورت والت و مرشایمر نفوذ لابی اسرائیل در تمام شئونات آمریکا را اصلا خوشایند این کشور نمی‌­دانند. آن­ها معتقدند به‌رغم حمایت­‌های آمریکا از اسرائیل، نه آمریکا برای تامین امنیت اسرائیل و منافع آن کاری انجام داده و نه اسرائیل برای آمریکا. ایالات متحده و اسرائیل منافع مشترکی در خاورمیانه ندارند. منافع آمریکا در خاورمیانه حفظ جریان انرژی در خلیج فارس، جلوگیری از گسترش سلاح‌­های کشتار جمعی در منطقه و مبارزه با تروریسم ضدآمریکایی است. اما ۷۰ سال است که این ذهنیت وجود دارد که اسرائیل متحد آمریکا برای تامین منافع این کشور و جلوگیری از قدرت‌گیری و نفوذ کشوری غیر از آمریکا در منطقه به شمار می­‌رود. در نتیجه سیاست‌های اشتباه آمریکا در خاورمیانه و حمایت‌های بی‌چون‌وچرا از رژیم صهیونیستی، نه آن سه منفعت آمریکا تامین شده و نه اسرائیل توانسته از قدرت‌گیری کشوری غیر آمریکا در منطقه جلوگیری کند.

در حقیقت نه­ تنها به وسیله اسرائیل این منافع محقق نشده، بلکه به خطر هم افتاده است. آمریکا با عراق و سوریه مشکلی نداشت، اما به خاطر اسرائیل بود که در سوریه و عراق حاضر شد. در واقع عراق و سوریه به دلیل اینکه در نتیجه جنگ از نفس افتاده بودند، دیگر خطری برای آمریکا محسوب نمی‌­شدند. تنها خطر سوریه حمایت از حماس بود که اگر آمریکا جنایات گسترده‌­ای علیه فلسطین نمی‌­داشت آن هم دیگر خطری محسوب نمی‌شد. همین طور اگر به سبب جنگ­‌طلبی­‌ها و فشار لابی اسرائیل برای حضور نظامیان آمریکا در منطقه نبود، خاورمیانه ناامن نمی‌­شد و­ تروریسم هم فرصت بروز و ظهور پیدا نمی­‌کرد.

لذا اگر لابی آیپک نبود، رفتار آمریکا در خاورمیانه همانند سایر مناطق جهان منطقی و مطابق با منافع ملی آمریکا بود، بسیاری از جنگ‌­ها در فلسطین، عراق و سوریه رخ نمی‌­داد، هزاران میلیارد دلار خسارت به آمریکا وارد نمی‌­شد، صدها هزار نفر از کشورهای مختلف در این جنگ‌­ها کشته نمی­‌شدند و امنیت و پیشرفت اقتصادی و فرهنگی در این منطقه ثروتمند حاکم می‌­شد.

سیاست­‌های خاورمیانه‌­ای آمریکا در بند لابی­ اسرائیلی  

راه خلاصی آمریکا از لابی اسرائیل چیست؟

امروز میزان خساراتی که اسرائیل روی دست آمریکا گذاشته، صدای بسیاری از آمریکایی را در آورده است. چندی پیش «الکساندریا اوکازیو کورتز»، یکی از قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا به شدت لابی آیپک را مورد انتقاد قرار داد و خواستار بررسی نقش سمی این لابی در نظام سیاسی آمریکا شد. او معتقد است حضور گسترده و قدرتمند لابی اسرائیل در آمریکا و هزینه­‌های چند میلیون دلاری آن برای روی کار آوردن سیاستمداران همسو با خود، به کلی نظام انتخاباتی آمریکا را زیر سوال برده است. البته در میان جو خفقانی که آیپک بر سپهر سیاسی آمریکایی­ به وجود آورده، در دوره ۷۰ ساله حمایت­‌های آمریکا از اسرائیل، مخالفانی داشته و گاه از این حمایت­‌های سیاسی و اقتصادی کاسته شده است.

برای مثال پس از حادثه ۱۱ سپتامبر و جنگ‌های خونین و پرهزینه، بالاخره دولت جرج بوش دریافت که ریشه تروریسم در سیاست‌­های اشغالگرانه و گسترش­‌طلبانه روزافزون اسرائیل است. لذا برای کاستن از احساسات ضدآمریکایی اعراب تلاش کرد جلوی اسرائیل بایستد و برای اولین بار یک رئیس‌جمهور آمریکا آشکارا از تاسیس کشور فلسطینی حمایت کرد. اما این تلاش‌­ها به سبب نفوذ بی‌حدواندازه لابی اسرائیل با شکست مواجه شد و همچنان حمایت‌­های آمریکا از اسرائیل مستدام باقی ماند.

جدیدترین کم­‌کاری آمریکا در حمایت از اسراِئیل هفته گذشته رقم خورد. برای اولین بار در تاریخ روابط آمریکا و اسرائیل، بالاخره شورای امنیت قطعنامه‌­ای راجع به اسرائیل تصویب کرد که با وتوی آمریکا رو به رو نشد. البته ممکن است از جهاتی این قطعنامه همسو با خواسته­‌های رژیم صهیونیستی باشد، اما از آنجایی که نتانیاهو هر گونه پیشنهاد آتش­‌بس موقت را حتی با فشارهای آمریکا رد کرده است، این قطعنامه با فرمان توقف موقت در جنگ، در مقابل پافشاری‌های بی­‌بی برای ادامه درگیری قرار می‌گیرد.

در کنار برخی تلاش­‌ها برای رهایی از آثار منفی حضور لابی اسرائیل در آمریکا، والت و مرشایمر نیز نقشه راه کاهش نفوذ گسترده این نیروی قدرتمند اسرائیلی را در سال ۲۰۰۷ در کتاب خود ترسیم کرده­‌اند و چهار راه حل در این خصوص ارائه داده‌­اند.

اولا آمریکا منابع ثروت، قدرت و رسانه را از این لابی بگیرد و راه­‌های نفوذ آن را مسدود و تضعیف کند. دوما با راه‌­اندازی و تقویت گروه‌­های دیگر لابی مثل لابی فلسطین و اعراب زمینه رقابت میان لابی­‌ها را فراهم کند و نگذارد اسرائیل بر سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه مسلط شود. سوما با استفاده از ظرفیت دانشگاه­‌ها و رسانه­‌ها کاری کند که افسانه­‌ها و روایت‌های غلط این لابی درباره مظلومیت اسرائیل و یکی بودن منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی اصلاح شود و در نهایت اینکه لابی اسرائیل خود به اصلاح خویش بپردازد، سیاست­‌های مخرب خود را تغییر دهد و نقشی سازنده در سیاست آمریکا در خاورمیانه ایفا نماید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha