این دلارها در کنار تبادل زندانیان ایران و آمریکا، در نتیجه توافق چند ماه گذشته میان دولتمردان واشنگتن و تهران آزاد شده و به قطر انتقال یافته بود.
البته که مصوبه مجلس نمایندگان برای اجرایی شدن باید چند مرحله دیگر را پشت سر بگذارد. این مصوبه ابتدا باید در مجلس سنا به رای گذاشته شود و در صورت تصویب، برای امضا شدن توسط رئیسجمهور راهی کاخ سفید میشود. در این مرحله ممکن است بایدن این مصوبه را وتو کند و به کنگره بازگرداند. در صورت اصرار نمایندگان کنگره به اجرای مصوبه خود، باید مجددا آن را به رای بگذارند، به طوریکه بتواند حداقل دو سوم آرای کل نمایندگان کنگره را کسب کند.
با این وصف این سوال مطرح میشود که آیا ارادهای جدی در آمریکا برای انسداد مجدد ۶ میلیارد دلار ایران وجود دارد و اگر چنین ارادهای وجود دارد، اصلا امکانپذیر است که آمریکا مجددا به طور یکجانبه دارایی آزادشده ایران را بلوکه کند؟ گفته میشود این طرح جمهوریخواهان است که تنها به منظور حمایت از رژیم صهیونیستی در مجلس نمایندگان تصویب شده، اما همان طور که گفته شد، برای اجرایی شدن مسیری طولانی را در پیش دارد.
احمد فاطمینژاد، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه به طور کلی امکان مسدود کردن مجدد دارایی ایران توسط آمریکا وجود دارد، اظهار کرد: قبلا هم بر اساس تصمیمات یکجانبه آمریکا محدودیتهایی برای دارایی خارجی ایران وضع شده بود و آمریکا با اتکا به روابط سهجانبهای که با ایران و کشورهای بدهکار به جمهوری اسلامی دارد، موانعی را برای بازگشت داراییهای خارجی ایران ایجاد کرده بود. الان هم اگر بخواهد این امر صورت بگیرد، امکانپذیر است. هیچ قاعده یا قطعنامه بینالمللی که به تصویب سازمان ملل رسیده باشد، پشت این قضیه نیست. تنها تصمیمات یکجانبه آمریکا تاکنون برای آزادسازی این داراییها محدودیت ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: اما در حال حاضر بعید به نظر میرسد که کاخ سفید از مصوبه مجلس نمایندگان پیروی کرده و ۶میلیارد دلار دارایی ایران را مجددا مسدود کند. اساسا دولت آمریکا خواهان گسترش تنشها با ایران در این شرایط خاص نیست. به غیر از اینکه آمریکا به منظور جلوگیری از گسترش تنش با ایران، در همان ابتدای جنگ غزه اعلام کرد جمهوری اسلامی دستی در این جنگ ندارد، طی روزها و ماههای اخیر نیز گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کرات مواردی را علیه ایران مطرح کرده، اما آمریکا موضع خاص و سختی در این خصوص علیه ایران اتخاذ نکرده، زیرا حداقل فعلا برنامه آمریکا این نیست که در منطقه تنشها تشدید شود.
این تحلیلگر مسائل بینالملل آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران را موضوع مجزایی از توافق نانوشته دانست و افزود: توافق نانوشته به ابعادی مانند جلوگیری از تنش، جلوگیری از افزایش غنیسازی و مباحثی این چنینی میپردازد، اما تبادل زندانیان ایران و آمریکا و آزادسازی بدهی کره جنوبی به ایران، یک توافق رسمی و مشخص بود که با واسطه و از طریق میانجیگری کشورهایی مانند قطر صورت گرفت.
فاطمینژاد در خصوص تاثیر انتخابات پیش روی ایران و آمریکا بر رابطه دو کشور با یکدیگر، بیان کرد: اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، برنامه هر دو طرف این است که در زمان باقیمانده مانع هرگونه رخدادی شوند که روابط آنها را به سمت و سوی کنترلنشدهای پیش میبرد، زیرا افزایش تنشها میان ایران و آمریکا میتواند بر انتخابات هر دو کشور تاثیر منفی بگذارد.
وی ادامه داد: هم در آمریکا و هم در ایران دولتهایی بر سرکار هستند که خواهان انتخاب مجدد خود در انتخابات آینده اند. پس هر دو طرف میخواهند از گسترش تنشهای فیمابین جلوگیری کنند و قصد دارند وضعیتی باثبات وجود داشته باشد تا بتوانند به سایر دغدغهها و ملاحظاتی که دارند بپردازند. در نتیجه حداقل تا انتخابات پیش روی دو کشور، انتظار میرود روابط تهران و واشنگتن نه رو به گرمی برود و نه دربرگیرنده تنش و سردی بیشتری باشد.
انتهای پیام
نظرات