سردار حسینعلی یوسفعلیزاده در حاشیه مراسم دومین یادواره شهدای سنگرسازان بی سنگر ترشیز کهن که در کاشمر برگزار شد، در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر ۱۲ شهید گمنام در نقاط مختلف خراسان رضوی در حال تشییع هستند.
وی با اشاره به اینکه مردم روستاها و شهرهای بزرگ همچنان متقاضی زیارت شهدای عزیز اخیر هستند، عنوان کرد: پیکرها در هر شهری یک تا دو روز بیشتر توقف ندارند و فقط در حد شرکت در مجالس و محافل عمده است.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی با بیان اینکه هرچند در شهرستان کاشمر نقاطی که انتظار دارند شهید را زیارت کنند بسیار زیاد بوده ولی بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ نقطه دیگر نمیتوانیم پیکر مطهر را بیش از این نگه داریم، عنوان کرد: به دلیل محدود بودن وقت باید شهدا برای تشییع سراسری به مشهد برگردند.
وی گفت: تاکنون پیکر شهید مطهر در بیش از ۸۰ نقطه از منطقه ترشیز شامل شهرستانهای کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوهسرخ زیارت شده است.
یوسفعلیزاده با بیان اینکه به جز منطقه ترشیز هماکنون ۱۱ پیکر مطهر شهید دیگر در سایر نقاط استان در حال زیارت شدن، تجدید میثاق و تکریم و تجلیل هستند، اظهار کرد: پیش بینی میشود این مراسم به بیش از هزار زیارت و محفل بینجامد.
وی خاطرنشان کرد: آیین وداع با پیکر شهدا در شب شهادت حضرت زهرا(س) در حرم مطهر رضوی برگزار و روز ۲۶ آذرماه همزمان با روز شهادت حضرت زهرا (س) در مشهد تشییع میشوند. پس از تشییع در مشهد، پیکرهای این شهدا تحویل شهرهایی میشود که آیین تجدید میثاق و تدفین در آنها انجام شده است.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی خاطرنشان کرد: این شهدای گمنام در مناطق عملیاتی والفجر ۳، خیبر، عاشورا ۲، مسلم ابن عقیل، والفجر ۸ و ۱۰ و کربلای یک شناسایی شدهاند.
تقاضا برای دفن شهدای گمنام از ۱۰۰ مورد گذشته است
وی عنوان کرد: علیرغم اینکه متقاضی دفن شهدای گمنام بسیار زیاد هستند اما ابتدا باید نقاط واجد شرایط را بررسی کنیم، هرچند تقاضاها از ۱۰۰ مورد گذشته است اما همه تقاضاها شرایط لازم را ندارند.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی با اشاره به اینکه تمامی تقاضاها ابتدا باید با دستورالعملهایی که از سوی ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ شده انطباق داده شوند، گفت: شاخصهایی برای دفن شدن یا نشدن شهدای گمنام در یک مکان داریم که شاخصترین دستورالعملها اینکه در محل امامزادگان، گورستانها، اماکن مرتبط با میراث فرهنگی و در نقاطی که جنبه فرهنگی ضعیفی دارند و یا نمیتوانند به عنوان قطب فرهنگی ایفای نقش کند دفن نشوند.
وی خاطرنشان کرد: در همین رابطه ستادی در استان فعالیت دارد که تقاضاها را براساس بایدها و نبایدها انطباق میدهند و از بین آنها مکانهای مناسب مشخص میشوند، البته جاهایی که استحقاق دفن شهید گمنام را دارند بسیار بیشتر هستند ولی بر اساس اولویت تعیین میشوند.
یوسفعلیزاده اظهار کرد: هرچند امسال بیش از ۳۰ نقطه در خراسان رضوی استحقاق دفن شهدای گمنام را داشتند ولی ۱۲ نقطه را اولویت دادیم، از سویی به میزان تقاضاها پیکر وجود ندارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تاکنون پیکر مطهر ۸ شهید گمنام در خراسان رضوی تعیین هویت شدهاند، عنوان کرد: با رضایت خود خانوادهها پیکر منتقل نشده و در همان جایی که تدفین شدند پیکر شهید باقی مانده و فقط سنگ مزار به نام شده است.
تهیه ۱۰۰۰ مدخل دانشنامه دفاع مقدس در دستور کار
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی در ادامه با بیان اینکه تاکنون حدود ۸۰۰ جلد کتاب با نظارت، هدایت و حمایت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی در حوزه دفاع مقدس، مقاومت و نقش جهاد، سپاه، ارتش و بخشهای مختلفی که در حوزه دفاع مقدس خدمتگزار بودند و یا شرح بزرگان دفاع مقدس در استان تدوین و تحریر شده است.
وی با اشاره به اینکه از اسناد شهدا در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی به عنوان دانشنامه دفاع مقدس نام برده میشود، افزود: تهیه دانشنامه دفاع مقدس کار عمیق و دقیق علمی است که کلمه به کلمه آن باید ارجاع و سند داشته باشد.
یوسفعلیزاده اظهار کرد: تهیه این دانشنامه از ۴ سال قبل با جدیت در سطح خراسان رضوی آغاز شده و تاکنون حدود ۳۰۰ مقاله علمی در خصوص نقشهای استان شامل اشخاص، عملیاتها و یگانها تألیف و تدوین شده و ۷۰۰ مدخل دیگر مشغول تکمیل پرونده هستند.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰۰۰ مدخل دانشنامه دفاع مقدس در دستور اقدام است، افزود: اکنون قریب ۲۰۰۰ مدخل شناسایی شده که باید پژوهش و برای آنها تدوین دانشنامه شود.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی با اشاره به اینکه با همکاری اشخاص و رزمندگان مشغول انجام این پژوهشها هستیم، تصریح کرد: امیدواریم به زودی دانشنامه دفاع مقدس خراسان رضوی تدوین شود.
وی با بیان اینکه تهیه و تدوین هر چه زودتر این دانشنامه بستگی به همکاریها و مساعدتهای اسنادی دارد، از کسانی که اسنادی در اختیار دارند که میتواند خدمات و تلاشهای ایثارگرانه مجاهدان را در دوران دفاع مقدس شفاف کند خواست با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به اشتراک بگذارند، حتی اگر میخواهند اثر را نزد خودشان نگه دارند فقط سند را بیاورند تا نسخهبرداری شود و مجدد تحویلشان بدهیم.
قبل از احداث بنا پیکر شهید تدفین نمیشود
یوسفعلیزاده در خصوص وضعیت المانهای شهدای گمنام گفت: تاکنون ۷۰ درصد بناهای یادمانهای ۱۲ پیکر شهید عزیزی که هماکنون در حال تشییع هستند تکمیل شده و ۳۰ درصد باقی مانده برای بعد از تدفین انجام میشود.
وی اظهار کرد: چون در گذشته ابتدا پیکر شهید تدفین و سپس المان احداث میشد، بعضاً در برخی مناطق غفلت و کم لطفیهایی صورت میگرفت، البته اکنون با جدیت در حال پیگیری و تکمیل المانهای نیمه کاره هستیم و تاکنون پیشرفت خوبی داشتهاند.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی خاطرنشان کرد: برای اینکه اتفاقات و اشتباهات قبلی تکرار نشود مقرر شد امسال قبل از احداث بنا پیکر تدفین نشود که اکنون در حال تکمیل هستند.
وی با بیان اینکه ۲۴ تا ۲۵ نقطه در سطح خراسان رضوی داریم که یادمانهای شهدای گمنام هنوز ساخته نشدهاند، گفت: هرچند در این خصوص قدمهایی برداشته شده اما هنوز کافی نیست و به تکمیل یادمان نینجامیده است.
انتهای پیام
نظرات