• یکشنبه / ۱۵ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۰:۰۸
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402111510874
  • خبرنگار : 50536

همکاری مسئولان و جامعه‌ی محلی کلید احیای تالاب «قوری‌ گل»

همکاری مسئولان و جامعه‌ی محلی کلید احیای تالاب «قوری‌ گل»

ایسنا/آذربایجان شرقی تالاب‌ قوری گل یکی از تالاب‌های بین‌المللی آذربایجان شرقی است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است این تالاب در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تبریز و در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستان‌آباد در مجاورت روستای یوسف آباد قرار گرفته‌ است. منابع تأمین‌کننده آب این تالاب از آب‌های جاری ناشی از برف، باران و تعدادی چشمه‌های زیرزمینی است که در کف آن جریان دارند.

با توجه به اهمیت زیست‌محیطی تالاب قوری‌گل، این تالاب جزو تالاب‌های بین‌المللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر می‌باشد. همچنین این تالاب به خاطر پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، حائز اهمیت ملی و بین‌المللی است و یکی از ویژگی‌های کم‌نظیر این تالاب در مقایسه با سایر دریاچه‌های منطقه وجود آب شیرین آن است.

نیاز آبی تالاب قوری گل سه میلیون و ۸۰۰هزار مترمکعب است

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در بازدید اصحاب رسانه از این تالاب اظهار کرد: آب در بالا دست با دبی ۲۰۰ لیتر وارد کانال می‌شود اما به علت فرسوده بودن کانال، کمتر از ۵۰ لیتر آب بر ثانیه وارد تالاب می‌شود که در فصل بارش به ۸۰ الی ۱۰۰لیتر بر ثانیه می‌رسد که این مقدار برای تامین نیاز آبی تالاب کافی نیست.

شهنام اشتری ادامه داد: با توجه به خشکسالی‌های اخیر نیاز آبی تالاب که حدود سه میلیون و ۸۰۰هزار مترمکعب است تامین نمی‌شود به همین دلیل در فصول گرم سال با پدیده‌ی خشکی تالاب مواجه می‌شویم.

وی با بیان اینکه برای آبرسانی، ترمیم کانال باید صورت می‌گرفت که در این خصوص پیگیری‌های لازم انجام شده و در سفرهای استانی نیز مطرح شد، گفت: لایروبی کانال‌های منتهی به تالاب و تغییر مدیریت آبرسانی به تالاب از سازمان محیط زیست به آب منطقه‌ای استان از جمله اقداماتی است که در این سازمان طی سال‌جاری انجام شده‌است.

تالاب قوری گل در اولویت سازمان جهاد کشاورزی استان و آب منطقه‌ای قرار نگرفته است

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی افزود: سال گذشته پدیده‌ی خشکسالی و سرمای بیش از حد در این منطقه انتقال آب به تالاب را غیر ممکن کرد.

وی اذعان کرد: به همین علت پیشنهاد انتقال آب از طریق لوله مطرح شد که از طریق آن پرت آب کاهش می‌یابد و در فصل زمستان امکان انتقال آب، بدون یخ زدگی میسر می‌گردد.

وی با بیان اینکه برای این لوله گذاری ۱۰میلیارد تومان اعتبار باید توسط جهاد کشاورزی استان و آب منطقه‌ای تخصیص پیدا می‌کرد، گفت: با این مقدار این پروژه قابل انجام نیست اما به عنوان گام اولیه، لوله کشی در اولویت قرار می‌گیرد تا امکان انتقال آب بیشتر به تالاب میسر شود.

وی افزود: متاسفانه تخصیص این هزینه جز اولویت سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقه‌ای استان واقع نشد و ما پیگیر این موضوع هستیم تا در سال‌های آتی عملیات لوله گذاری صورت گیرد.

وجود چندین گونه گیاهی و جانوری در این تالاب

وی با اشاره به اینکه با پیگیری‌های متعدد تلاش می‌کنیم تا تالاب قوری گل جایگاه خود را حفظ کرده و به حیات خود ادامه دهد، خاطر نشان کرد: این تالاب تنها تالاب بین المللی استان است که اهمیت آن با وجود چندین گونه پرنده و پستاندار دوچندان شده‌ و یکی از مناطق گردشگری بی بدیل استان است که حفظ آن با همکاری جامعه محلی و مسئولین امکان پذیر است.

اشتری بیان کرد: در استان ما آب مسئله‌ی اساسی است چرا که هر جا آب وجود داشته باشد اراضی اطراف از نظر اقتصادی و تعدیل آب و هوای مناطق همجوار حائز اهمیت خواهد بود.

وی گفت: انتظار داریم ساخت و ساز غیرمجاز و استفاده بی رویه از آب‌های زیرزمینی صورت نگیرد، چرا که موجب تسریع کاهش تراز آبی تالاب می‌شود.

وی با بیان اینکه مناطقی که آب تالاب را تأمین می‌کنند نسبت به تغییر الگوی کشاورزی خود اقدام کنند، افزود: با این اقدام شاهد افزایش تراز آبی تالاب و عدم خشکی آن در فصول گرم سال خواهیم بود.

وی ادامه داد: مساحت و حجم آب تالاب به اندازه‌ای نیست که نتوانیم آن را مدیریت کنیم، بنابراین باید دست به دست هم دهیم تا ارزش زیستگاهی آن حفظ شده و برای نسل‌های آینده ماندگار باشد.

حجم انتقال آب به تالاب نسبت به سال‌های گذشته قابل قبول است

سرپرست فرمانداری بستان آباد نیز در ادامه خاطر نشان کرد: تالاب بین المللی قوری گل یکی از تالاب‌های مهم کشور است که با تمام تلاش دغدغه‌ی احیا آن را داریم.

علیرضا توری با بیان اینکه با بازدید شبانه روزی از مسیر انتقال آب و لایروبی‌های انجام شده حجم آبی که در سه ماه گذشته به تالاب منتقل شده نسبت به سال گذشته علیرغم کاهش بارندگی قابل قبول است، گفت: امیدواریم با افزایش بارش در فصل بهار و مدیریت صحیح حق آبه تالاب، شاهد هدر رفت آب نباشیم که این راهکار به صورت مقطعی به احیای این تالاب کمک خواهد کرد. 

وی ادامه داد: در مسیر انتقال آب به این تالاب چهار روستا وجود دارد که با پیگیری‌های متعدد حق آبه خود را رهاسازی کرده و امسال زودتر از موعد آبگیری صورت گرفت و با توجه به لایروبی انجام شده حجم انتقال بهتر از سال‌های گذشته است.

وی با بیان اینکه این راه‌حل مقطعی است و مشکل دراز مدت را حل نخواهد کرد، اذعان کرد: تنها راه این است که از محل چهل چشمه آب از طریق لوله انتقال داده شود با این راهکار نه تنها تالاب دچار مشکل نخواهد شد بلکه حجم آب اضافی هم در پی آن رهاسازی می‌شود.

وی به ساخت و ساز غیرمجاز در این منطقه اشاره کرد و گفت: مسئولین امر، به خصوص سازمان جهاد کشاورزی باید پای کار آمده و به هیچ عنوان مجوز ساخت و ساز اطراف این تالاب را صادر نکنند.

اردک سر سفید شاخص‌ترین گونه این تالاب می‌باشد

رئیس اداره تالاب‌های اداره کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان شرقی نیز در این بازدید خاطر نشان کرد: تنوع زیستی از شاخص‌های اصلی تالاب، به شمار می‌رود که در این تالاب ۲۸۰گونه گیاهی و ۹۲گونه پرنده شناسایی شده و تعدادی پستاندار، خزنده و دوزیست نیز وجود دارند.

یدالله آذرهوا با بیان اینکه اردک سر سفید شاخص‌ترین گونه این تالاب محسوب می‌شود، گفت: به دلیل وجود این گونه، تالاب قوری گل در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه از جمله زیستگاه‌های معتبر اردک سر سفید تالاب قوری گل است، ادامه داد: چنگر نوک سرخ، گونه زاد آور این تالاب است که در زمان مساعد بودن هوا زادآوری کرده و گونه زمستان گذر این تالاب به شمار می‌رود. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha