به گزارش ایسنا، هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان ظهر یکشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ در حاشیه برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه رسانههای ایران در نشستی خبری که در سالن شبستان مصلی امام خمینی (ره) تهران برگزار شد، به ارائه گزارشی از موارد در دستور کار شورای نگهبان طی روزهای گذشته پرداخت و گفت: طرح اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، لایحه ارجاع اختلاف شرکت سهامی بیمه ایران و دولت پادشاهی بحرین به داوری و طرح اصلاح ماده ۱ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از مواردی است که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت. همچنین طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها و طرح اصلاح قانون تاسیس مدارس و مراکز آموزش و پرورش غیر دولتی در جلسات شورای نگهبان با ایراداتی از سوی شورای نگهبان مواجه شد.
وی افزود: نسبت به لایحه الحاق یک بند به تبصره ۵ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۲ نیز یک ابهام شرعی داشتیم که به مجلس اعلام شد اما هنوز مصوبه اصلاحی مجلس در اختیار شورای نگهبان قرار نگرفته است. لایحه ارجاع اختلاف بانک مرکزی و دولت پادشاهی بحرین به داوری نیز با ابهامی مواجه شد که اخیرا مورد اصلاح مجلس قرار گرفته است که ما منتظر ارسال مصوبه مجلس هستیم. لایحه مربوط به کولبری نیز که پیشتر با ایراد شورای نگهبان مواجه شده بود اخیراً از سوی مجلس اصلاح شده است که هنوز اصلاحیه آن در اختیار شورای نگهبان قرار نگرفته است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: ایرادات شورای نگهبان درباره اساسنامه پشت بانک نیز از سوی دولت برطرف شد و اخیرا شورای نگهبان تأیید آن را به اطلاع دولت رساند.
طحان نظیف در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت بررسی طرحهای شفافیت و عفاف و حجاب در شورای نگهبان گفت: ما این طرح را دریافت کردیم و در نوبت رسیدگی شورای نگهبان قرار دارد اما هنوز گزارش طرح عفاف و حجاب را دریافت نکردیم.
شورای نگهبان تا فردا مهلت دارد تا نتیجه شکایت افراد را اعلام کند
وی در پاسخ به پرسشی درباره تعداد افرادی که توسط هیاتهای نظارت تایید صلاحیت شده بودند اما صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان رد شده است، اظهار کرد: حدود چهار هزار نفر از کسانی که صلاحیت آنها مورد تایید هیاتهای نظارت قرار نگرفته بود به تایید شورای نگهبان رسید و همچنین صلاحیت تعداد ۲۰۰ نفر از کسانی که توسط هیاتهای نظارت تایید شده بودند، بر اساس اسنادی که در اختیار شورای نگهبان قرار گرفت توسط شورای نگهبان رد شد و شورای نگهبان تا فردا مهلت دارد تا نتیجه شکایت افراد را اعلام کند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به پرسشی درباره سرانجام طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت عنوان کرد: اخیرا شنیدم که این طرح در مجلس اصلاح شده است اما هنوز آن را دریافت نکردیم. هرگاه دریافت کنیم در دستور کار شورای نگهبان قرار خواهد گرفت.
تعداد افرادی که صلاحیت آنها تایید نشد کمتر از ۱۰ درصد است
طحان نظیف در پاسخ به پرسش دیگری درباره انتقادات به عدم احراز صلاحیت برخی سیاسیون و حقوقدانان و عدم فرصت کافی برای بررسی صلاحیت همه داوطلبان اظهار کرد: بخاطر اصلاحیه قانون انتخابات و اینکه عملا فرصت رسیدگیهای شورای نگهبان و هیاتهای نظارت افزایش یافت، در این دوره تعداد افرادی که صلاحیت آنها احراز نشد کاهش یافت. در انتخابات ۹۸ صلاحیت بیش از ۲۵ درصد داوطلبان تایید نشد اما در انتخابات امسال با وجود افزایش داوطلبان، تعداد افرادی که صلاحیت آنها تایید نشد کمتر از ۱۰ درصد است.
وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره تخلفات تبلیغاتی داوطلبان انتخابات و تاثیر آنها در بررسی صلاحیتها تاکید کرد: شورای نگهبان ناظر بر انتخابات است و این نظارت تمامی مراحل انتخابات را در بر می گیرد؛ تاکنون گزارش قابل توجهی که سالب صلاحیت باشد، دریافت نکردیم.
انتخابات در کشور ما همیشه مبتنی بر راهبردهای اعلامی، با دقت برگزار شده است
عضو شورای نگهبان درباره علت توجه غرب به انتخابات جمهوری اسلامی ایران و نقش ضد انقلاب برای بی اهمیت جلوه دادن مشارکت مردم در انتخابات تاکید کرد: به فضل خدا در کشوری زندگی میکنیم که در ۴۵ سال گذشته هر سال یک انتخابات داشتیم و این نشان میدهد که اداره امور کشور به دست مردم است و ما باید قدردان حضور مردم در انتخابات ها باشیم. در شرایطی که انتخابات ما نقش مهمتری دارد طبیعی است که برای دنیا مهم باشد. انتخابات در کشور ما همیشه مبتنی بر راهبردهای اعلامی، با دقت برگزار شده است و با رای مردم جریانات سیاسی و افراد به قدرت رسیدند. در انتخابات پیش رو نیز شرایط به همین گونه است.
طحان نظیف ادامه داد: امروز موضوعات اقتصادی و معیشتی برای مردم مهم است و باید سامان بهتری پیدا کند؛ طبیعتاً با حضور جوانان و نخبگان امید داریم که محلس آتی بتواند گامهای موثرتری در این زمینه بر دارد.
طحان نظیف در پاسخ به پرسشی درباره علت عدم احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان رهبری گفت: پیشتر نیز اعلام کردم که حدود ۹۵ درصد از این افراد به دلیل عدم احراز شرایط علمی صلاحیتشان مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفته است.
در کشور ما نظارت وجود دارد و هیچ کسی مصون از قانون و نظارت نیست
وی در پاسخ به این پرسش که دلیل رد صلاحیت روسای جمهور پیشین در انتخاباتها چیست؟ عنوان کرد: این موضوع عمومیت ندارد. ما برای هر انتخاباتی شرایطی داریم و بارها نیز گفتهایم که در هر دورهای صلاحیت افراد را بررسی میکنیم. در کشور ما نظارت وجود دارد و هیچ کسی مصون از قانون و نظارت نیست.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: اینکه یک فرد یک بار تایید شده لزوما به این معنا نیست که مرتبه بعدی نیز تایید صلاحیت شود. ما در شورای نگهبان داوطلب ریز و درشت و داوطلب درجه یک و دو و ویژه نداریم بلکه همه داوطلبان برای ما یکی هستند و هیچ دوگانهای نداریم چراکه افراد در برابر قانون برابرند.
طحان نظیف در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره ادعای برخی چهرههای حزبی درباره عدم اعلام علت عدم صلاحیت اظهار کرد: حق داوطلبان میدانیم که موارد را به آنها بگوییم. در این دوره اصرار داشتیم که موارد را با داوطلبان مطرح کنیم و در این زمینه حدود ۸ هزار تماس و جلسهای با داوطلبان داشتیم؛ در برخی مواقع این جلسات و تماس ها در اصلاح نظرات شورای نگهبان موثر بود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره درخواست حسن روحانی در خصوص اعلام علت رد صلاحیت او در انتخابات مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: اولویت ما در شورای نگهبان بررسی شکایت داوطلبانی است که نسبت به بررسی صلاحیت خود اعتراض داشتند؛ نسبت به افرادی که شکایتی را ثبت نکردند حتما رسیدگی میکنیم و حق قانونی آنها است.
۲۲ نفر از نمایندگان مجلس فعلی نتوانستند صلاحیت حضور در انتخابات مجلس بعدی را داشته باشند
عضو شورای نگهبان در پاسخ به پرسشی درباره ادعای برخی از نمایندگان مبنی بر اینکه به دلیل مصاحبههایی که علیه دولت داشتند، رد صلاحیت شدند، اظهار کرد: ۲۲ نفر از نمایندگان مجلس فعلی نتوانستند صلاحیت حضور در انتخابات مجلس بعدی را داشته باشند که حتی یک مورد از آنها نبوده که صلاحیتش بخاطر انتقاد از دولت یا شورای نگهبان یا نهاد دیگری رد شده باشد.
طحان نظیف در پاسخ به پرسش دیگری درباره میزان مشارکت در انتخابات پیش رو گفت: در سال ۹۸ بیش از ۸۰۰ نفر در انتخابات حضور داشتند و امسال این عدد به بیش از ۱۷۰۰ نفر رسیده است.
به ازای هر کرسی مجلس ۵۱ نفر رقابت میکنند
وی در پاسخ به پرسشی درباره آمار تعداد افراد تایید صلاحیت شده به تفکیک استانها اعلام کرد: متوسط به ازای هر کرسی ۵۱ نفر به رقابت خواهند پرداخت؛ برای مثال در استان آذربایجان شرقی برای ۱۹ کرسی ۷۰۳ نفر، در استان اصفهان برای ۲۰ کرسی، ۷۵۰ نفر و در استان البرز با ۳ کرسی، ۴۶۵ نفر تأیید صلاحیت شده اند. همچنین در استان خراسان رضوی برای ۱۸ کرسی ۱۰۱۹ نفر و استان سیستان و بلوچستان برای ۸ کرسی ۲۵۱ نفر به رقابت خواهند پرداخت.
آیت الله امامی کاشانی به دلیل وضعیت جسمانی انصراف دادند
طحان نظیف در پاسخ به پرسش ایسنا درباره ادعای مطرح شده در خصوص عدم احراز صلاحیت آیت الله امامیکاشانی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: آیتالله امامی کاشانی از بزرگان انقلاب اسلامی هستند و بعد از بررسی و تایید صلاحیت ایشان اعلام شد که به دلیل وضعیت جسمانی از حضور در این انتخابات انصراف دادند.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره چرایی وجود نداشتن سازوکار جبران بار مالی هزینههای انصراف داوطلبان انتخابات ها از کاندیداتوری با تاکید بر اینکه هم داوطلبی حق افراد است و هم انصراف دادن حق افراد است، گفت: شاید این که هزینههایی برای بررسی صلاحیت افراد میشود صحیح باشد اما در حال حاضر هیچ منع قانونی در این زمینه نداریم.
سخنگوی شورای نگهبان در پایان در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری انتخابات بصورت الکترونیکی در برخی حوزهها گفت: آنچه به شورای نگهبان مطرح شد برگزاری انتخابات در ۴ حوزه انتخابیه قم، رشت و خمام، آبادان و ملایر بود که با بررسی هایی که در شورا داشتیم با برگزاری انتخابات هر ۴ حوزه بصورت الکترونیکی موافقت شد.
انتهای پیام
نظرات