• چهارشنبه / ۹ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۷:۰۱
  • دسته‌بندی: باشگاه دانشجویان
  • کد خبر: 1402120906233
  • خبرنگار : 71650

پیش‌بینی مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات مجلس/ برای «کاهش تبعیض و دفاع از حقوق زنان» رای می‌دهم

پیش‌بینی مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات مجلس/ برای «کاهش تبعیض و دفاع از حقوق زنان» رای می‌دهم

طبق نتایج نظرسنجی تلفنی مرکز تحقیقات اجتماعی و داده‌کاوی «شناخت» که نیمه دوم بهمن ماه سال جاری با حاشیه خطای ۴ درصدی و ضریب اطمینان ۹۵ درصد و با حجم نمونه ۷۵۰ نفر انجام شده است، نرخ مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی در بازه ۳۶ تا ۴۴ درصدی و به طور میانگین ۴۰.۸ درصد خواهد بود.

به گزارش ایسنا، از سال ۵۷ به بعد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی ایران با جمله کلیدی «میزان رای ملت است» از امام خمینی (ره)، مبنای انتخاب مهره های اصلی صفحه تصمیم ساز کشور، رای و نظر مردم قرار گرفت؛ به طوری که مردم در انتخاب اعضا هر سه قوه اصلی یعنی قوه مقننه، مجریه و قضائیه به عنوان ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی یا مستقیما و یا غیر مستقیم و با تعیین فردی دیگر نقش دارند.

مردم مستقیما با شرکت در انتخابات ریاست جمهوری رئیس قوه مجریه را تعیین کرده و این رئیس اعضا قوه مجریه برای تشکیل دادن تیم دولت را منصوب می کند. رئیس قوه قضاییه از سوی رهبر انقلاب منصوب می شود و نظارت بر کارها و شرایط و تعیین رهبر انقلاب بر عهده مجلس خبرگان رهبری است که اعضا آن مستقیما با رای مردم انتخاب می شوند.

برای قوه مقننه نیز مردم مستقیما با رای خود تعیین می کنند چه کسانی کرسی های مجلس را برای تشکیل مستقیم یک بال قوه مقننه پر کنند. از طرفی بال دیگر قوه مقننه یعنی اعضا شورای نگهبان که شامل شش فقیه و شش حقوقدان می شود نیز از طرف مقام معظم رهبری و رئیس قوه قضاییه تعیین می شوند. بنابراین باید گفت در نهایت این مردم هستند که اعضا هر سه این قوا را انتخاب می کنند.

داشتن این حق رای و انتخاب اعضا قوای سه گانه کشور و ارکان آن ارتباط مستقیمی با تحقق «جمهوریت» و جلوگیری از «دیکتاتوری» دارد چراکه حق رای و نظردهی و انتخاب افرادی برای قرار گرفتن در ارکان تصمیم ساز و تصمیم گیر کشور خود به صورت بالقوه آن شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» را رقم می زند. این مردم هستند که در شرایط برابر با یکدیگر به صورت مستقل رای می دهند تا در حد توان به سمت اهداف مترقی آزادی نیل یابند.

در این میان درحالی آمار نظر سنجی‌های داخلی حاکی از مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات مجلس دارد که رسانه‌های معاند در پی القا این حس در بین مردم‌اند که میزان مشارکت در انتخابات ۱۱ اسفند در سطح کشور و به ویژه استان تهران پایین خواهد بود.

*پیش بینی مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات مجلس

طبق نتایج نظرسنجی تلفنی مرکز تحقیقات اجتماعی و داده‌کاوی «شناخت» که نیمه دوم بهمن ماه سال جاری با حاشیه خطای ۴ درصدی و ضریب اطمینان ۹۵ درصد و با حجم نمونه ۷۵۰ نفر انجام شده است، نرخ مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی در بازه ۳۶ تا ۴۴ درصدی و به طور میانگین ۴۰.۸ درصد خواهد بود.

نمونه‌گیری این نظرسنجی به صورت تصادفی و متناسب با نسبت جمعیت در بین گروه‌های جنسی، استان‌ها و مناطق شهری و روستایی توزیع شده است. همچنین جامعه‌ آماری پژوهش، کلیه افراد ایرانی بالای ۱۸ سال ساکن در کشور هستند که از تلفن همراه استفاده می‌کنند و از طرفی یافته‌های این نظرسنجی با ضریب اطمینان ۹۵ درصد و حاشیه خطای ۴ درصد، قابل تعمیم به جامعه آماری است.

*چه کسانی در انتخابات مجلس شرکت می‌کنند؟

بر اساس نتایج دیگر نظرسنجی یاد شده، ۶۳ درصد افرادی که در این نظرسنجی اعلام کرده‌اند در انتخابات مجلس شرکت خواهند کرد؛ معتقدند گرچه طی پنج سال اخیر وضعیت اقتصادی کشور بدتر شده است اما باز هم مقید به شرکت در انتخابات هستند. ۲۲.۵ درصد از این طیف نیز معتقدند وضعیت اقتصادی کشور در پنج سال اخیر بهتر شده و در انتخابات شرکت خواهند کرد. از طرفی ۱۴.۴ درصد افرادی که در این نظرسنجی اعلام کرده‌اند در انتخابات مجلس شرکت خواهند کرد؛ معتقدند گرچه وضعیت اقتصادی کشور در پنج سال اخیر تغییری نکرده است؛ اما باز هم می‌خواهند در انتخابات مجلس شرکت کنند.

از طرفی طبق خوداظهاری این دسته از افراد شرکت کننده در نظرسنجی یاد شده، طی پنج سال گذشته وضعیت اقتصادی ۴۹.۱ درصد از افرادی که طبق اظهاراتشان مقید به شرکت در انتخابات مجلس هستند، بدتر شده است. همچنین وضعیت اقتصادی ۲۰.۴ درصد آنها طی پنج سال گذشته بهتر شده و وضعیت اقتصادی ۳۰.۴ درصد از آنها طی پنج سال گذشته تغییری نکرده است.

وضعیت رضایت از زندگی در میان افرادی که مقید به شرکت در انتخابات مجلس هستند

نتایج نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز تحقیقات اجتماعی و داده‌کاوی «شناخت» نشان می دهد ۵۱.۴ درصد از افرادی که مقید به شرکت در انتخابات مجلس هستند در حد متوسط از زندگی حال حاضر خود رضایت دارند، ۲۴.۸ درصد از این افراد نیز در حد کم و ۲۳.۷ درصد نیز در حد زیاد از زندگی حال حاضر خود رضایت دارند.

درواقع بر اساس یافته‌های این نظرسنجی، کسانی که اعلام کرده‌اند رای خواهند داد، توصیف بهتری از وضعیت اقتصادی خودشان دارند و در مقابل کسانی که اعلام کرده‌اند رای نخواهند داد یا هنوز تصمیم نگرفته‌اند، بیشتر از دیگران وضعیت اقتصادی خود و جامعه را منفی توصیف می‌کنند.

*جلوگیری از «دیکتاتوری» با مشارکت بالای مردم در انتخابات

به گزارش ایسنا، همچنین نتایج به دست آمده از آخرین نظرسنجی مرکز تحلیل اجتماعی «متا» در مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) که با موضوع مشارکت در انتخابات مجلس، در دی‌ماه سال جاری و با حجم نمونه ۱۵۰۰ نفر، به روش تلفنی و ملی از افراد بالای ۱۸ سال سراسر کشور برگزار شده است، نشان می دهد که ۶۶.۸ درصد از شرکت کنندگان در این نظر سنجی معتقد بوده اند که مشارکت بالای مردم در انتخابات مانع از بروز دیکتاتوری در کشور می شود.

مجموعه تحلیل اجتماعی «متا» به سفارش مرکز رصد فرهنگی کشور، در دی ماه ۱۴۰۲ مطالعه دیگری را نیز بر روی افرادی که در انتخابات رای نخواهند داد را انجام داده است که نتایج آن نشان می دهد، رأی ندهنده‌ها از نظر مشارکت وضعیت یکسانی ندارند. به طوری که برخی از رأی ندهنده‌ها، عدم مشارکت مستمر دارند و در اکثر یا همه انتخابات‌ها شرکت نمی‌کنند؛ اما برخی دیگر از نظر مشارکت و رفتار رأی‌دهی، وضعیت متغیری دارند و در برخی از انتخابات‌ها شرکت کرده و در برخی انتخابات‌ها شرکت نمی‌کنند.

طبق یافته‌های این مطالعه حدود یک سوم از این گروه رای ندهنده ها که گاهی در انتخابات شرکت کرده و گاهی شرکت نمی کنند، از جهت وضعیت دین‌داری ملتزم و پایبند به دستورات دینی هستند، ۳۵ درصد از آن‌ها پایبندی همیشگی به نماز دارند، ۳۳ درصد آن ها باورمند به ضرورت التزام عملی در دینداری هستند و ۲۲ درصد این گروه باورمندی بالایی به اسلام سیاسی دارند.

*برای «کاهش تبعیض علیه زنان و دفاع از حقوق آنها» رای می دهم

همچنین نتایج نظرسنجی دیگری که توسط مرکز «متا» و در دی‌ماه سال جاری و با حجم نمونه ۱۵۰۰ نفر، به روش تلفنی و ملی از افراد بالای ۱۸ سال سراسر کشور برگزار شده است بر روی افرادی که احتمالا یا قطعا در انتخابات مجلس پیش رو رای نمی دهند نشان می دهد که مجموعا ۶۵ درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی معتقدند اگر یک دلیل برای رای دادن در راستای انتخاب نماینده ای برای تغییر شرایط و انجام اقدامات اساسی در مجلس شورای اسلامی داشته باشند، آن «کاهش تبعیض های موجود علیه زنان و دفاع از حقوق آنها توسط مجلس» است.

به طور جزئی تر می توان بیان کرد که طی این نظرسنجی از افرادی که گفته‌اند در انتخابات مجلس پیش‌رو احتمالا یا قطعا شرکت نمی‌کنند، پرسیده شده است «اگر بدانید رای دادن افرادی نظیر شما باعث می شود کسانی به مجلس راه یابند که می توانند هر یک از اقدامات زیر را انجام دهند، تا چه میزان احتمال دارد تصمیم خود را عوض کرده و در انتخابات مجلس پیش رو رای بدهید؟» و در مقابل ۴۴ درصد افراد پاسخ داده اند «بسیار احتمال دارد» و ۲۱ درصد افراد پاسخ داده اند «تا حدی احتمال دارد» در انتخابات مجلس پیش رو به دلیل «کاهش تبعیض های موجود علیه زنان و دفاع از حقوق آنها توسط مجلس» رای دهند.

به ترتیب کاهش تبعیض‌های موجود علیه زنان و دفاع از حقوق آن‌ها، استیضاح مدیران و وزیران نالایق دولت فعلی و جلوگیری از افزایش تورم و گرانی سه مساله اصلی هستند که این افراد اعلام کرده اند می‌تواند تصمیم آن‌ها را درباره‌ی عدم مشارکت در انتخابات تغییر دهد و نشان می دهد بر خلاف تصور عموم که بعضا رای ندادن و قهر دسته ای از مردم با صندوق رای را صرفا حاصل نارضایتی مردم از شرایط اقتصادی و معیشتی تلقی می کنند، اولین دلیلی که می تواند این دسته از رای ندهنده را به مشارکت در انتخابات ترغیب کند رفع مسائل حقوقی حوزه زنان و دومین دلیل نیز استیضاح و برکناری مدیران لایق دولتی است.

*چرا حضور نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی مهم است؟

تعداد نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی در ادوار گذشته مکررا در نوسان بوده است اما در سال های اخیر این تعداد به اوج خود رسیده و طی هشت سال گذشته و در مجالس دهم و یازدهم رکورد آن شکسته شده که این امر به خودی خود اتفاق مثبتی است. به طوری که در مجلس یازدهم ۱۷ نماینده زن بر کرسی‌های مجلس تکیه زدند.

اما چرا وجود نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی مهم است؟. پرواضح است که فهم و درک ملموس نسبت به مشکلات زنان در محیطی که همه مهره‌های آن مردانه چیده شده باشد میسر نیست. در خصوص مجلس شورای اسلمی نیز همین امر صادق است. برای طرح و بحث درباره مشکلات زنان که بسیاری از آنها از دید مردانه قابل لمس نیست وجود نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از نهادهای تصمیم ساز کشور امری غیر قابل کتمان است. کما اینکه در تمام این سال‌ها جسته و گریخته نمایندگان خانم مجلس از مشکلات مطرح کردن مسائل حوزه زنان در مجلس و مخالفت گاه و بی‌گاه برخی از نمایندگان مرد برای پیگیری این مسائل سخن گفته‌اند. بنابراین صراحتا باید گفت گاهی همراه کردن نمایندگان مرد برای پیگیری یک مشکل حقوقی، قانونی و یا یک خلاء قانونی در حوزه زنان کاری دشوار است که جز با مدد و همراهی و همت نمایندگان زن امکان پذیر نخواهد بود.

از طرفی فارغ از حق طبیعی و قانونی که زنان برای حضور در نهادهای اجتماعی و فعالیت موثر سیاسی، اجتماعی فرهنگی و ... در اجتماع دارند و کسی نباید مانع از حضور آنها در چنین مناصبی شود، اساسا وجود نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی برای طرح موضوعات حوزه زنان و رساندن آن به گوش همکان از تریبون مجلس امری حائز اهمیت است. موضوعی که به نظر می‌رسد نه تنها زنان بلکه مردم ما نیز به خوبی به آن اشراف پیدا کرده‌اند و این امر را یکی از دلایل لزوم شرکت در انتخابات مجلس می‌دانند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha