به گزارش ایسنا حسن اکبری به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر اظهارکر: از سال ۲۰۰۶ میلادی روزی به نام روز جهانی پرندگان مهاجر در میان پرنده شناسان، پرنده نگران، فعالان حوزه حیات وحش و دوستداران طبیعت به فعالیتها و برگزاری برنامههایی اختصاص مییابد که هدفشان جلب توجه همگان برای آشنایی با اهمیت و نقش پرندگان وحشی، لزوم حفظ زیستگاههای پرندگان مهاجر و معرفی راهکارهایی برای حفظ این عناصر حیات است.
وی افزود: امسال برای اولین بار روز جهانی پرندگان مهاجر بر اهمیت حشرات برای پرندگان مهاجر متمرکز خواهد بود و نگرانیهای مربوط به کاهش جمعیت حشرات را منعکس میکند. حشرات منابع ضروری انرژی برای بسیاری از گونههای پرندگان مهاجر، نه تنها در طول فصول تولید مثل بلکه در طول سفرهای طولانی آنها هستند و تأثیر زیادی بر زمان، مدت و موفقیت کلی مهاجرت پرندگان میگذارند.
اکبری ادامه داد: در طول مسیرهای مهاجرت، پرندگان بهطور فعال هنگام توقف در مزارع، جنگلها، تالابها و زیستگاههای مختلف به دنبال حشرات هستند. زمان مهاجرت پرندگان اغلب مصادف با اوج فراوانی حشرات در مکانهای توقف است. این همزمانی امکان تغذیه پرندگان را فراهم میکند تا ذخایر انرژی خود را قبل از ادامه سفر دوباره تأمین کنند. از بین رفتن و کاستی در جمعیت حشرات در مکانهای تولید مثل پرندگان و در امتداد مسیرهای مهاجرتشان، بقا و رفاه پرندگان را تهدید میکند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: تغییر یافتن یا در معرض خطر قرارگرفتن فضاهای طبیعی مانند جنگلها و مراتع به دلیل ابعاد گسترده کشاورزی، توسعه شهری و اثرات ناشی از آن، میتواند منجر به کاهش جمعیت حشرات شود.
وی اضافه کرد: آفتکشها و علفکشهایی که برای محافظت از محصولات طراحی شدهاند به حشراتی که پرندگان برای غذا به آنها تکیه میکنند، آسیب میرسانند. کمبود حشرات غنی از انرژی و پروتئین میتواند مهاجرت و رشد پرندگان را مختل کند و منجر به ضعف سیستم ایمنی، کاهش موفقیت باروری و افزایش نرخ مرگ و میر برای پرندگان بالغ و فرزندان آنها شود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: پرندگان نقش مهمی در گرده افشانی و کنترل آفات دارند و کمبود حشرات باعث اختلال در عملکرد این اکوسیستم میشود. جمعیت بیش از حد برخی حشرات، در نبود شکارچیان طبیعی پرنده شان میتواند باعث شیوع بیماری شود که به سلامت گیاهان و کشاورزی آسیب میرساند.
اکبری یادآور شد: روز جهانی پرندگان مهاجر در سال ۲۰۲۴ بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه حفاظتی تأکید خواهد کرد. این اقدامات شامل کاهش استفاده از آفتکشها و کودها، و در صورت امکان، روی آوردن به کشاورزی ارگانیک است. اقدامات دیگر شامل حفظ و پیوستگی مناطق پوشش گیاهی طبیعی میشود که غذا و سرپناهی برای پرندگان و سایر گونهها در مناطق کشاورزی فراهم میکند.
به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، وی گفت: در سال ۲۰۲۴ روز جهانی پرندگان مهاجر در دو روز، ۱۱ می و ۱۲ اکتبر نامگذاری شده است که با ماهیت چرخهای مهاجرت پرندگان در نیمکره های مختلف هماهنگ است. روز جهانی پرندگان مهاجر ، فرصتی است برای دست اندرکاران و دغدغهمندان در بخشهای مختلف سازمان حفاظت محیط زیست تا در کنار سایر فعالان حوزه محیط زیست و علاقهمندان و پرندهنگران، با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در جامعه از جمله امکانات رسانههای اجتماعی، حضور در مدارس و مراکز آموزشی کودکان و نوجوانان، اجرای برنامههای پرنده نگری یک روزه، طراحی و چاپ و توزیع بروشور و پوستر در مکانهای عمومی، برگزاری مسابقات عکاسی و نقاشی با سوژههای مرتبط با پرندگان و ... فعالیتها و برنامههایی را برای آشنایی گروههای مختلف جامعه ترتیب دهند، افراد بیشتری را با اهداف سازمان محیط زیست همسو کنند و از جاذبههای پرندگان برای همافزایی و جذب منابع و امکانات موجود به نفع این مخلوقات زیبای پروردگار بهره گیرند.
انتهای پیام
معاون سازمان حفاظت محیط زیست:
حفاظت از حشرات، حلقه اصلی زنجیره حفاظت از پرندگان مهاجر در جهان است
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حفاظت از حشرات یکی از حلقههای اصلی زنجیره حفاظت از پرندگان مهاجر در جهان است که امسال سازمانهای بینالمللی به آن توجه ویژهای کردهاند.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات