با مروری بر اتفاقات روی داده در حوزه مسکن شاهدیم که در سال ۱۴۰۲ تشکیل کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات استان و برگزاری جلسات متعدد در مرکز استان، منجر به تهیه نسخه اولیه سامانه تعیین اجارهبها شد که این نسخه به صورت آفلاین بود و توسط اکثر دفاتر املاک نصب و اجرا شد. این مهم بهصورت بنر آبی رنگی در ورودی دفاتر املاک نصب و به اطلاع مردم رسید.
هرچند این نسخه در مرحله اجرا با چالشهایی مواجه شد که پس از ملاحظه چالشهای به وجود آمده و آسیبهای احتمالی دیگر طی جلسات متعدد در فرمانداری مشهد با حضور همه اعضای کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات به دبیری اداره کل راه و شهرسازی منجر به تهیه نرمافزار و سامانه آنلاین محاسبه تعیین اجاره بهای واحدهای مسکونی شد.
به منظور روشن شدن بیشتر موضوع در زمینه تنظیم و کنترل بازار املاک مسکن و مستغلات، ایسنا با مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی به گفتوگو نشست.
وحید داعی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به طرح مهم سامانه خودنویس اظهار کرد: راهاندازی و فعال شدن سامانه خودنویس بر بازار مسکن و بهویژه اجاره تاثیر گذاشته است.
وی با بیان اینکه سامانه خودنویس گام مثبتی جهت کاهش آشفتگی بازار اجاره و ایجاد فرآیند کارآمد برای ساماندهی بازار اجاره املاک است، عنوان کرد: این سامانه توسط وزارت راه و شهرسازی راهاندازی شده و با حذف واسطهها به سادهسازی ارتباطات بین مستأجران و صاحبخانهها میپردازد و در کاهش تلاطمات بازار مؤثر است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: سیستم این سامانه مبتنی بر خودنویسی است و به مستأجر و صاحبخانه اجازه میدهد بدون نیاز به واسطه، قرارداد اجاره را منعقد کنند.
داعی گفت : سامانه خودنویس یکی از مهمترین اقدامات و برنامههای دولت سیزدهم و وزارت راه و شهرسازی محسوب میشود که توانسته حقالزحمههای مشاوران املاک را ساماندهی کند.
وی اضافه کرد: با استفاده از این پلتفرم آنلاین ساده، مستأجران میتوانند به راحتی املاک موجود را پیدا کنند، مستقیماً با صاحبخانهها ارتباط برقرار کرده و قراردادهای اجاره را بدون هیچ هزینه اضافی و کاملاً رایگان امضا کنند و به ثبت و اطلاع حاکمیت برسانند.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی افزود: با استفاده از سامانه محاسبه تعیین اجارهبها واحدهای مسکونی مشهد مقدس، نگرانی مستأجرانی که از افزایش و تغییر قیمتها ناراحت بودند کاهش خواهد یافت.
وی مهمترین شاخصه این سامانه را قیمتگذاری اجاره بهاء در هر منطقه با بهرهگیری و کمک از بانک اطلاعاتی همان منطقه در سال گذشته و کمک گرفتن از دفاتر املاک دارای مجوز و امین و کارشناسان خبره هر منطقه دانست و عنوان کرد: استفاده از نقشه و اپلیکیشن نشان و تبدیل ۳۰۰ بلوک سامانه قبلی به ۳۵ هزار منطقه قیمتی و نیز تبدیل ۹ ضریب اولیه به ۱۵۰ ضریب ثابت و متغیر که محاسبه قیمت را دقیقتر میکند از مزایای سامانه جدید محاسبه اجارهبها است.
داعی افزود: از دیگر مزایای سامانه جدید بهروزرسانی اطلاعات دفاتر املاک است که بهصورت آنلاین و لحظهای قابل رصد است که دفاتر املاک از این سامانه استفاده میکنند یا خیر. این سامانه امکان اتصال به سامانه خودنویس را نیز دارد. استعلاماتی که در این سامانه گرفته میشود در حافظه سامانه و حافظه پروفایل دفاتر املاک ثبت و قابلردیابی و پیگیری است.
وی بیان کرد: طبق مصوبه قانون جدید کنترل قیمت مسکن که بهتازگی به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده است، از این پس کنترل بهتر و بیشتری بر بازار مسکن بهویژه بازار اجاره رقم خواهد خورد و طبق این قانون دست مسئولین تصمیمگیرنده در مورد کنترل بازار مسکن باز است و در صورت عدم رعایت تعرفهها توسط دفاتر املاک و موجران قابلپیگیری و برخورد قضایی به درخواست مستأجران است.
انجام ۱۳ هزار و ۷۰۰ بازرسی میدانی از دفاتر املاک
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی با اشاره به اینکه بر اساس مصوبات شورای مسکن و کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات، گشتهای مشترک ساماندهی بنگاههای املاک با حضور نمایندگان اداره کل راه و شهرسازی، تعزیرات حکومتی و بازرسان صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف، اتحادیه مشاورین املاک و پلیس اماکن و بسیج اصناف برقرارشده، گفت: در این گشتها و پایشهای انجامشده حدود ۱۳ هزار و ۷۰۰ بازرسی میدانی از دفاتر املاک انجام و منجر به پلمب حدود ۱۵۰۰ دفتر املاک بدون مجوز و یا عدم رعایت قیمتگذاری شد.
داعی همچنین گفت: در راستای انجام این گشتهای مشترک حدود ۱۰ هزار اخطاریه برای دفاتر متخلف ارسال و نسبت به کنترل قیمتها اقدامات مؤثری صورت گرفت.
وی تصریح کرد: کنترل بازار مسکن باوجود مشکلات فراوان این حوزه، به سهولت و یکشبه انجامپذیر نیست، ولی با برنامهریزی، تلاش و کار جهادی خدمتگزاران و آشنایی آحاد جامعه از حقوق مسلم خود در زمینه انجام معاملات (خرید، فروش، رهن و اجاره) رسیدن به نتیجه مطلوب امکانپذیر است.
انتهای پیام
نظرات