• دوشنبه / ۱۴ آبان ۱۴۰۳ / ۰۸:۵۷
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1403081410005
  • خبرنگار : 50975

موثرترین و ارزان‌ترین راهکار مقابله با گرد و خاک چیست؟

موثرترین و ارزان‌ترین راهکار مقابله با گرد و خاک چیست؟

ایسنا/چهارمحال و بختیاری کارشناس اداره جنگل اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری گفت: در مکان‌هایی که درخت و پوشش گیاهی وجود داشته باشد، عملاً خیزش گرد و خاک کم بوده و با توجه به پوشش ایجادی، زمین در معرض وزش باد قرار نمی‌گیرد.

شهرام منصوری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص افزایش گرد و خاک در چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: کاشت درخت و ایجاد پوشش گیاهی در مراحل مختلف بر روی کاهش گرد و خاک موثر است.

وی  با بیان اینکه باید تلاش کرد که چرای دام در مراتع کاهش یابد تا پوشش گیاهی مراتع حفظ شود، ادامه داد: در طول مسیر حرکت گرد و خاک، چنانچه پوشش گیاهی موجود باشد از حرکت گرد و غبار جلوگیری می‌کند، نقش درخت و پوشش گیاهی در هر سه مرحله فرسایش بادی یا همان تولید، حرکت و رسوب گرد و خاک موثر است.

منصوری با بیان اینکه کانون گرد و غبار زمانی تشکیل می‌شود که زمین عاری از پوشش گیاهی باشد، تصریح کرد: برای ایجاد گرد و غبار شرایط خاک باید به‌نحوی باشد که دارای ذرات ریز بوده و با حرکت توده هوا، خاک جابجا شود.

کارشناس اداره جنگل اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه برای جلوگیری از ایجاد گرد و غبار باید دو کار صورت بگیرد، افزود: زمین باید توسط پوشش گیاهی، تثبیت و ترجیحاً از گیاهان چندساله برای کشت استفاده شود، زیرا گیاهان زراعی در مقطعی از سال کشت شده و در مقطعی برداشت می‌شوند که پس از برداشت، گرد و غبار مجدداً آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: در محل سکونت انسانی وجود پوشش گیاهی موجب ترسیب گرد و خاک و تلطیف هوا خواهد شد و با توجه به گونه‌های مورد استفاده و میزان سطح مقطع برگ و سبزینگی هر درخت میزان ترسیب متفاوت است.

منصوری گفت: در مجموع بهترین راه کنترل گردو خاک از محل خیزش یا همان کانون و چشمه گردو خاک است، این امر با افزایش ضریب زبری سطح محقق خواهد شد، یعنی چه با ایجاد سطوح مصنوعی و ایجاد شیار و موانع مانند چپرهای چوبی یا موانع نواری عمود بر جهت باد و یا سطوح طبیعی و پوشش گیاهی صورت گیرد که مورد دوم بهترین و به صرفه‌ترین راه به نظر می‌رسد.

موثرترین و ارزانترین راهکار مقابله با گردوخاک

همت سازمان جهاد کشاورزی و همراهی مالکین اراضی زراعی قسمت جنوب و جنوب غربی شهر شهرکرد برای کاهش گرد و غبار در استان

به گفته وی، با توجه به نزدیکی کانون گرد و خاک شهرکرد به مناطق مسکونی به اعتقاد من مقابله در محل خیزش گرد و خاک موثر است و این موضوع همت سازمان جهاد کشاورزی و همراهی مالکان اراضی زراعی بخش جنوب و جنوب غربی شهر شهرکرد را می‌طلبد.

منصوری بیان کرد: با رعایت الگوی کشت، شخم عمود بر جهت وزش باد، حفظ کاه و کلش زراعی پس از برداشت در سطح زمین، انجام کشت‌هایی جهت ایجاد کود سبز و جلوگیری از لخت بودن زمین، کاهش چرای دام و عدم انجام شخم‌های با فاصله زیاد از زمان اولین آبیاری و ... وجود پوشش موجب ترسیب گرد و خاک و تلطیف هوا خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه با توجه به گونه‌های مورد استفاده و میزان سطح مقطع برگ و سبزینگی هر درخت میزان ترسیب متفاوت است، خاطرنشان کرد: مقابله با پدیده گرد و غبار در این استان ضروری است و باید تلاش کرد پوشش گیاهی توسعه یابد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha