• یکشنبه / ۲۰ آبان ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082014601
  • خبرنگار : 50105

مواد غذایی که سن بیولوژیک را تسریع می‌کند

مواد غذایی که سن بیولوژیک را تسریع می‌کند

ایسنا/خراسان رضوی غذای فرآوری‌شده‌ ممکن است به سرعت سن بیولوژیکی شما را افزایش دهد و وعده‌های غذایی روزانه، جدول زمانی زندگی شما را تعیین خواهند کرد.

برخلاف سن تقویمی شما که هر سال یک سال به سن شما می‌افزاید، پیری بیولوژیکی معیار پیچیده‌تری است و در واقع ساعت شمارش معکوس محسوب می‌شود که سلامت و سرزندگی اجزای بدن، اندام‌ها، بافت‌ها و سیستم‌ها را نشان می‌دهد.

تا به حال در مورد روغن‌های هیدروژنه، مالتودکسترین‌ها یا پروتئین‌های هیدرولیز شده شنیده‌اید؟ اینها مواد ناآشنا هستند که غذاهای فوق فرآوری‌شده را تشکیل می‌دهند و ما بدون فکر کردن در موردشان، آنها را مصرف می‌کنیم. مصرف مقادیر زیاد غذاهای فوق‌فرآوری‌شده، پیری بیولوژیکی را سریع کرده و اگر وعده‌های غذایی شما مملو از این غذاها باشد، ساعت بیولوژیکی شما ممکن است جلوتر از سن تقویمی شما باشد.

داده‌ها نشان می‌دهد که مصرف زیاد غذاهای فوق فرآوری شده نه فقط تاثیر منفی بر سلامتی دارد، بلکه می‌تواند پیری را تسریع کند که نشان‌دهنده ارتباطی است که فراتر از کیفیت غذایی ضعیف این مواد غذایی است.

مکانیسم‌هایی که از طریق آن غذاهای فوق فرآوری‌شده می‌توانند برای سلامت انسان مضر باشند، هنوز کاملا مشخص نیستند. این غذاها از نظر تغذیه ناکافی و سرشار از قند، نمک و چربی‌های اشباع یا ترانس هستند، این غذاها تحت پردازش صنعتی شدیدی قرار می‌گیرند که در واقع ماتریکس غذایی آنها را تغییر  و در نتیجه مواد مغذی و فیبر را از دست می‌دهد.

در واقع، برخی از غذاهای بسته‌بندی شده با مواد مغذی را می‌توان به‌عنوان فوق فرآوری‌شده طبقه‌بندی کرد و این نشان‌دهنده نیاز به راهنمایی افراد به سمت انتخاب‌های غذایی است که به درجه پردازش مواد غذایی نیز توجه می‌کنند. کاهش مصرف غذاهای فوق‌فرآوری شده به معنای تغییر دادن نه تنها عادات غذایی فردی بلکه محیط‌های غذایی اطرافمان است. در سطح شخصی، می‌توانید این تغییر را با انتخاب غذاهای تازه و کامل به جای جایگزین‌های فرآوری شده آغاز کنید.

آشپزی در خانه، برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی و درک برچسب‌های غذا گام‌های ساده‌ای برای انتخاب‌های غذایی سالم‌تر هستند. سیاست‌های بهداشت عمومی و کمپین‌های آموزشی نیز در شکل‌دهی عادات سالم‌تر در مقیاس بزرگ‌تر حیاتی هستند.

درگیر شدن با طبیعت

درگیر شدن با طبیعت ممکن است راهی برای کاهش تاثیرات این مواد غذایی ارائه دهد. متخصصان متعددی بر مزایای ارتباط با محیط‌های طبیعی مانند پارک‌ها و مناطق بیابانی تاکید کردند زیرا می‌تواند سطح استرس را کاهش داده و بهزیستی ذهنی را تقویت کند.

فعالیت‌های فیزیکی انجام شده در طبیعت، مانند پیاده‌روی یا باغبانی، عملکردهای فیزیولوژیکی را با ارتقای سلامت قلب و عروق و قدرت عضلانی افزایش می‌دهد. این مزایا، مکمل تلاش‌ها برای کاهش مصرف غذاهای فوق‌ فرآوری‌شده، ایجاد دفاع قوی در برابر پیری بیولوژیکی تسریع‌ شده است. تمرین غذا خوردن آگاهانه در محیط‌های طبیعی نه فقط ممکن است کیفیت انتخاب‌های غذایی را بهبود بخشد، بلکه رضایت کلی از زندگی را نیز افزایش می‌دهد.

آموزش در مورد غذاهای فوق فرآوری‌شده

گنجاندن آموزش آشپزی برای ترویج تغییرات طولانی‌مدت در عادات غذایی، در برنامه‌های درسی مدرسه ضروری است. آموزش به افراد جوان در مورد تغذیه، تهیه وعده‌های غذایی و اهمیت غذاهای کامل می‌تواند زمینه‌ساز الگوهای غذایی سالم‌تر در بزرگسالی باشد.

مربیان می‌توانند دانش‌آموزان را با مهارت‌های لازم برای تشخیص غذاهای فرآوری‌شده تقویت کنند و رویکردهای آگاهانه‌تر در مصرف مواد غذایی را تشویق کنند. کارگاه‌ها، باغ‌های مدرسه و کلاس‌های آشپزی می‌توانند یادگیری در مورد غذا را هم جذاب و هم کاربردی کنند. این مداخله زودهنگام نوید یک نسل آینده را می‌دهد که در تصمیم‌گیری‌های غذایی آگاهانه، کاهش اتکا به غذاهای فوق فرآوری‌شده و به‌طور بالقوه کاهش خطرات مرتبط با پیری بیولوژیکی ماهر هستند.

با توجه به شیوع روزافزون اختلالات شناختی در جمعیت سالمندان، درک استراتژی‌های تغذیه‌ای موثر برای ارتقای سلامت شناختی و بهبود کیفیت زندگی ضروری است. مداخلات تغذیه ازجمله مصرف میوه و سبزیجات بیشتر، اجتناب از مصرف غذاهای فرآوری شده و تنوع در رژیم غذایی، نقش مهمی در پیشگیری از افت شناختی مرتبط با سن دارند. این یافته‌ها بر اهمیت ترویج عادات غذایی سالم در میان افراد مسن برای حفظ و ارتقای عملکرد شناختی تاکید می‌کند.

منابع

برگرفته از مقاله «مداخلات تغذیه ای برای پیشگیری از افت شناختی مرتبط با سن»

اخبار پزشکی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha