هر ساله با شروع فصل سرد حوادث مربوط به گاز گرفتگی با گاز منوکسیدکربن حوادث مالی و جانی جبران ناپذیری را به جامعه و خانوادهها تحمیل میکند.
گاز بسیار سمی و کشنده منوکسیدکربن به علت مشخصات فیزیکی خاص خود که گازی فاقد بو، رنگ و مزه است، به قاتل خاموش یا قاتل نامرئی مشهور است.
سالانه تعدادی به علت گاز گرفتگی با گاز منوکسید کربن فوت میکنند؛ بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال گذشته ۱۴ نفر در استان یزد بر اثر گازگرفتی با گاز منوکسیدکربن فوت شدهاند، همچنین در شش ماه نخست سال جاری نیز دو مورد فوتی به این دلیل ثبت شده است که رعایت نکات ایمنی مرتبط با وسایل گرمایشی گازسوز باید توسط شهروندان جدی گرفته شود.
تشخیص این گاز برای انسان به دلیل نداشتن هیچگونه رنگ، بو و مزه دشواریا حتی غیرممکن است؛ این گاز معمولا بر اثر سوختن ناقص موادی از قبیل ذغال سنگ، گاز شهری یا چوب تشکیل میشود.
اقدامات لازم برای پیشگیری از مسموم شدن با گاز مونوکسید چیست؟
«محمد میدانی» معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری یزد در گفتوگو با ایسنا در خصوص اقدامات لازم برای پیشگیری از مسموم شدن با گاز مونوکسید کربن گفت: استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد و کنترل و انسداد منافذ مسیر دودکش، قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه دقت و توجه به داغ بودن دودکش، بهترین آزمایش برای کارکرد مناسب دودکش است، افزود: اگر لوله دودکش بخاری سرد باشد، به دلیل خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است و در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با باز کردن قسمتی از در یا پنجره تهویه در محیط ایجاد کنید.
میدانی ادامه داد: داشتن کلاهک مخصوص H شکل دودکش در پشت بام ها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی دارد.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد با بیان اینکه رنگ مطلوب شعله بخاری وسایل پخت و پز، آبی است و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد یا نارنجی باشد، نشانگر نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است، تاکید کرد: اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد، ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و تولید گاز منواکسید کربن کند.
وی خاطر نشان کرد: در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.
میدانی به استفاده نکردن از نصب آبگرمکن در حمام، روشن کردن شعله های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط داخل خانه، تاکید کرد و گفت: دودکش و اتصالات آن باید از جنس مقاوم و بدون هیچگونه منفذ یا نشتی در سر تا سر آن باشد و شیب لوله های افقی در داخل واحدها، باید مثبت و رو به بالا و ارتفاع عمودی لوله در بیرون، حداقل سه برابر طول افقی آن باشد.
با فردی که با گاز منوکسیدکربن مسموم شده است، چگونه رفتار کنیم؟
«سید محمد دریایی» معاون آموزش و پژوهش هلال احمر استان یزد شایع ترین علائم مسمومیت با CO را سردرد کسل کننده، احساس ضعف، حالت تهوع، استفراغ، گیجی، سرگیجه و مشکل در تنفس را نام برد و گفت: نخستین اقدام در برخورد با فردی که با گاز منوکسیدکربن مسموم شده است، انتقال مصدوم به هوای آزاد است. در صورت قطع تنفس بیمار مسموم با منوکسید کربن و گاز های دیگر به سرعت با مرکز اورژانس تماس بگیرید.
وی افزود: هنگام مواجه شدن با صحنهای که فردی دچار گاز گرفتگی شده ابتدا باید در صورت وجود پنجره و درب، آنها را باز کنند و پس از آن لباسها از جمله کمربند فرد را آزاد کرده تا فرد راحت تر نفس بکشد.
دریایی بر باز کردن پنجرهها و درهای خروجی هنگام مواجه شدن با صحنه گاز گرفتگی در مرحلهی نخست تاکید و خاطرنشان کرد: فرد مصدوم، بسته به عمق و زمان گازگرفتگی باید ارزیابی سپس عملیات احیا بر روی آن انجام شود که اجرای عملیات احیا به گذراندن دورهی آموزشی هلال احمر نیاز دارد.
معاون آموزش و پژوهش هلال احمر استان در پایان گفت: در بسیاری از موارد افراد در هنگام گاز گرفتگی دچار کری و لالی میشوند بنابراین قدرت فریاد زدن برای نجات را ندارند.
انتهای پیام
نظرات