محمدعلی امیرفخریان در گفتوگو با ایسنا در خصوص حجم تجارت خارجی خراسان رضوی در سال جاری اظهارکرد: طی ۸ ماه سال جاری حجم تجارت خارجی استان یک میلیارد و ۷۶۹ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد رشد داشته است؛ از این رقم یک میلیارد و ۳۴۱ میلیون دلار سهم صادرات است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹ درصد از لحاظ ارزشی رشد داشته و ۴۲۸ میلیون دلار آن مربوط به واردات است که تقریبا نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴ درصدی روند نزولی داشته است.
وی به شرح عمده اقلام صادراتی استان پرداخت و عنوان کرد: عمده کالاهای صادراتی استان کامپاند پلی اتیلن با ۱۹۹ درصد رشد نسبت به سال گذشته، پسته دهان باز با ۱۰۰ درصد رشد، پسته با پوست تازه و خشک شده رتبه سوم، میلههای آهنی ۱۰۳ درصد رشد، کفپوش غیرمخملی با ۴۴ درصد رشد، روغنهای سبک ۴۹ درصد رشد و زعفران آماده برای خردهفروشی در بستهبندی کمتر از ۱۰ گرم با ۵۲۲ درصد رشد جزو هفت قلم اصلی صادرات استان هستند که بعد از این اقلام تخم مرغ، زعفران در بستهبندی بیش از ۳۰ گرم، سیب تازه، شیر خشک گاو و مخمرهای فعال در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
رئیس اداره بازرگانی خارجی ادارهکل صمت استان در خصوص اقلام وارداتی افزود: اقلام عمده وارداتی به خراسان رضوی تلفن هوشمند، پنبههای حلاجینشده، نخ یکلا، طلا برای ایفای تعهدات ارزی، برنج، کرورپتاسیم، قهوه، لوبیا چیتی، آب پنیر، پنیر تقلیلیافته، کنجاله و یکسری اتصالات برای سیم و کابل است که همه یا مصرفی یا مواد واسط مورد نیاز تولید هستند.
امیرفخریان با اشاره به اینکه افغانستان و کشورهای آسیای میانه بهدلیل همجواری با ایران رتبههای اول صادرات استان را به خود اختصاص دادهاند، خاطرنشان کرد: کشورهای عمده صادراتی استان بر اساس وزن افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، هنگ کنگ و سپس عراق، قرقیزستان، پاکستان، امارات و قزاقستان هستند. به جز پاکستان و امارات باقی صادرات به این کشورها با رشد همراه بودهاند.
وی با بیان اینکه سهم استان از صادرات کشور حدود ۴ درصد است که این رقم طی چند سال گذشته ۲ درصد بوده، عنوان کرد: از لحاظ درصدی بیشترین رشد صادرات مربوط به هنگ کنگ، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، هند، ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان، ارمنستان، قزاقستان و ترکمنستان بوده که از ۱۵ هزار درصد تا ۲۰ درصد رشد را به خود اختصاص دادهاند. اقلام عمده واردات از مبدا امارات، چین، ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، هلند، پاکستان، قزاقستان، کره جنوبی، افغانستان، آلمان و روسیه انجام میشود.
رئیس اداره بازرگانی خارجی ادارهکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره با اینکه میزان صادرات استان به کشورهای عضو شانگهای و بریکس بیشتر از رقمی است که توسط گمرک اعلام میشود، اضافه کرد: این موضوع به این دلیل است که عمده کالاهایی که از استان به مقصد چین صادر میشود، از گمرکات جنوبی کشور و صادرات به روسیه از گمرکات گیلان و آذربایجان ارسال میشود. بنابراین بخشی از صادرات استان توسط این گمرکات اظهار شده و در آمار صادرات استانی ما لحاظ نمیشود. وگرنه در واقعیت صادرات استان بیشتر از آماری است که توسط گمرکات اعلام میشود.
امیرفخریان ادامه داد: در مجموع حجم تجارت خارجی کل کشور به چین ۲۱ میلیارد دلار و به روسیه ۱.۷ میلیارد دلار است و سهم صادرات استان ناچیز بوده و چیزی حدود ۳۳ میلیون دلار صادرات مربوط چین و ۱۷ میلیون دلار صادرات مربوط به فدراسیون روسیه است.
وی خاطرنشان کرد: باتوجه به برنامهها و سیاستهای دولت یک سری الزامات برای افزایش مراودات با کشورهای مختلف به ویژه افغانستان عضو پیمان شانگهای و روسیه عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و بریکس انجام شده که مهمترین آن برگزاری نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران به کشورهای آسیای میانه و افغانستان و روسیه بود که در اول آبان در مشهد برگزار شد و ۳۵۰ بازرگان از کشورهای هدف از نمایشگاه بازدید داشتند که خروجی آن منجر به افزایش صادرات به کشورهای هدف بوده است. در همین راستا برنامههایی در دستور کار است در مقوله اعزام و پذیرش هیئتهای تجاری، برگزاری دورههای آموزشی، همایشهای کشوری همچنین نسبت به توانمندسازی تجار و بازرگانانمان در این حوزهها اقداماتی انجام شده و نسبت به برقراری ارتباط تجار و بازرگانان با همتایان خود در این کشورها زمینه بهتر را فراهم خواهیم کرد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی ادارهکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه کرد: همچنین در اواخر این ماه دوره آموزشی اتحادیه اقتصادی اوراسیا با حضور مدیرکل دفتر آسیای میانه و قفقاز توسعه و تجارت ایران برگزار خواهد شد و برگزاری این سلسله رویدادها به صورت مستمر است و تجار و بازرگانان میتوانند برای بهروزسانی اطلاعات خود از این رویدادها استفاده کنند. همچنین الزامات سفر استاندار به روسیه و ازبکستان برای توسعه مراودات در حال انجام است.
انتهای پیام
نظرات