صرفه جویی در مصرف انرژی یکی از مهم ترین چالشهای امروزه جهان است که در سالهای اخیر به دلیل مشکلات زیست محیطی حاصل از مصرف انرژی و گرم شدن زمین، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
از جهت دیگر ساختمان ها سهم قابل توجهی در مصرف انرژی دارند چرا که بخش خانگی بیش از ۳۰ درصد مصرف برق و گاز طبیعی را در کشور به خود اختصاص داده است، لذا نیاز است تا با انجام اقداماتی در جهت اصلاح الگوی مصرف و نیز تدوین یک سری قوانین و مقررات به این امر مهم بپردازند.
به گفته «علیرضا بشیری» سخنگوی شرکت گاز استان استان یزد، مصرف گاز در استان از یکم دی تا ۱۵ دی به ۴۲۸ میلیون مترمکعب رسید است که از این مقدار ۱۷۵/۹ میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده مصرف شده است.
بر همین اساس، اجرای مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و اجرای راهکارهای بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانهای جدیدالاحداث میتواند در رفع ناترازی انرژی کشور کاملاً اثر بخش باشد.
«اکبر حیدری» رئیس انجمن صنفی انبوه سازان مسکن استان یزد، در خصوص جزئیات مبحث ۱۹ در مقررات ملی ساختمان و ساختمان سازی و همچنین تاثیر رعایت آن در کاهش مصرف انرژی به سوالات ایسنا پاسخ داد.
رعایت مبحث ۱۹ در ساختمان چقدر در پیشگیری از اتلاف انرژی تأثیرگذار است؟
مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان با هدف بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمانها تدوین شده و تأکید آن بر کاهش تلفات حرارتی، مدیریت صحیح مصرف انرژی و استفاده از تجهیزات کارآمد انرژی است، رعایت این مبحث میتواند ۳۰ الی ۵۰ درصد در کاهش مصرف انرژی تأثیرگذار باشد.
عایقکاری حرارتی مناسب دیوارها و سقفها، استفاده از پنجرههای دوجداره استاندارد و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی بهینه باعث میشوند تا ساختمان ها انرژی کمتری برای گرمایش و سرمایش مصرف کنند و در نتیجه، اتلاف انرژی به حداقل برسد.
آیا رعایت مبحث ۱۹ هزینه زیادی به همراه دارد؟
در مرحله ساخت، رعایت مبحث ۱۹ میتواند هزینه اولیه بیشتری را به سازندگان تحمیل کند، (حدود پنج تا ۱۵ درصد افزایش هزینه ساخت) که این هزینهها عمدتاً مربوط به عایق کاری استاندارد، پنجرههای دوجداره، سیستمهای تهویه بهینه و تجهیزات کنترل انرژی است.
اما هزینه رعایت مبحث ۱۹ در طول سه تا پنج سال از محل کاهش هزینههای انرژی باز میگردد، همچنین هزینههای مربوط به گرمایش، سرمایش و برق ساختمان به طور قابل توجهی کاهش مییابد، بنابراین این افزایش هزینه در مرحله ساخت، در بلندمدت به نفع ساکنین و حتی اقتصاد ملی خواهد بود.
چگونه ممکن است ساختمانی بدون رعایت مبحث ۱۹ پروانه بهرهبرداری از شهرداری دریافت کند؟
دلایل متعددی میتواند در این مسئله نقش داشته باشد، همانند ضعف نظارتی، چرا که در برخی مناطق، نظارت کافی از سوی شهرداری یا مراجع صدور پروانه ساختمانی صورت نمیگیرد.
همچنین برخی از سازندگان اطلاعات کافی از الزامات مبحث ۱۹ ندارند؛ از سوی دیگر سودجویی برخی سازندگان که برای کاهش هزینهها و افزایش سود، از اجرای الزامات مبحث ۱۹ صرف نظر میکنند.
یکی درگیر از این دلایل نبود ضمانت اجرایی قوی است، و ممکن است ضمانت اجرایی کافی برای الزامآور کردن این مقررات وجود نداشته باشد.
با این حال تقویت نظارتها، ارائه گواهینامههای انرژی برای ساختمانها و جلوگیری از صدور پایانکار بدون رعایت مبحث ۱۹ میتواند به بهبود این وضعیت کمک کند.
چه مشوقهایی باید از سوی مسئولین تدوین شود تا مردم در ساخت و سازها این مبحث را رعایت کنند؟
ارائه وام های کم بهره برای تأمین هزینههای اجرای مبحث ۱۹، کاهش عوارض شهرداری و ارائه گواهینامه انرژی برای ساختمان هایی که استانداردهای مبحث ۱۹ را رعایت کنند. همچنین اجرای کمپینهای آگاهیبخش برای سازندگان و مردم درباره اهمیت صرفهجویی در انرژی و مزایای اقتصادی آن و اجرای سخت گیرانه تر قوانین و ممنوعیت صدور پایانکار بدون رعایت مبحث ۱۹ میتواند به رعایت الزامات مبحث ۱۹ در ساخت و ساز مفید و تاثیر گذار باشد.
رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان یک الزام حیاتی برای کاهش مصرف انرژی و هزینههای جاری ساختمانها است، هرچند هزینه اولیه ممکن است افزایش یابد، اما در درازمدت این سرمایهگذاری سودآور خواهد بود.
همچنین دولت و نهادهای مربوطه میتوانند با تدوین و اجرای مشوقهای مالی و نظارتی، به ارتقاء فرهنگ و الزام در صنعت ساختوساز کمک کنند.
انتهای پیام
نظرات