• یکشنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۲:۵۰
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 1403112820716
  • خبرنگار : 30205

سخنگوی آتش‌نشانی تهران عنوان کرد

ریسک خطر بالای وجود انباری و کارگاه تولیدی در مغازه‌ها/ چه اقداماتی برای ایمنی ساختمان‌های مسکونی انجام دهیم؟

ریسک خطر بالای وجود انباری و کارگاه تولیدی در مغازه‌ها/ چه اقداماتی برای ایمنی ساختمان‌های مسکونی انجام دهیم؟

سخنگوی آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تهران با اشاره به اینکه مناطقی در پایتخت که بازار در آن محدوده وجود دارد، در حال خروج از حالت بازاری بودن هستند، گفت: مغازه‌های موجود در بازار باید بیشتر مثل یک ویترین و دفتر کار باشند، نه اینکه هم انبار و هم تولیدی داشته باشند.

سید جلال ملکی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه تهران هر چه به جلو پیش می‌رود در حال تبدیل شدن به یک شهر تجاری است تا یک شهر مسکونی، گفت: مناطق بازاری در تهران از آن حالت بازاری بودنش در حال خارج شدن است. مغازه‌های موجود در بازار باید بیشتر مثل یک ویترین و دفتر کار باشند و صرفا یک سری محدود از نمونه کالاهایشان را برای این که مشتری صرفا ببینند و لمس کنند؛ به نمایش بگذارند. در بازارهای مختلف از جمله در جمهوری، بازار بزرگ، تجریش، بازار شهر ری و خیابان لاله زار، هر مغازه‌ای برای خودش یک انبار دارند و در مواردی تولیدی هم هست. در هر کجای این مغازه‌ها که بشود جنس می‌گذارند. از سقف کاذب گرفته تا زیرپله‌ها و راهروها تا حدی که فقط یک نفر بتواند رفت و آمد کند.

وی افزود: این عمل، ریسک خطر را بالا می‌برد. ما در بسیاری از موارد مشاهده می‌کنیم که مغازه قدیمی است و ۸۰ الی ۱۰۰ سال قدمت دارد و بخشی از بازار ما شده است و حجم زیادی از کالا را در آن قرار داده‌اند، در حالیکه ساختمان‌ ایمنی پایینی دارد و مقاوم نیست. سیستم‌های اعلام اطفای حریق ندارد، خاموش کننده مناسبی ندارد ، سیم‌کشی‌های برق را مشاهده می‌کنیم و یک فاجعه نمایان است؛ در حالیکه با این ایمنی پایین، حجم زیادی از جنس در آن چیدمان می‌کنند.  

ملکی خاطرنشان کرد: اگر تاریخچه ساختمان پلاسکو را مطالعه کنید، متوجه می‌شوید که در ابتدا با کاربری اداری_ تجاری بوده است. چند طبقه در پایین به صورت تجاری در قالب فروشگاه بوده و مابقی به صورت اداری فعالیت می‌کرده است. دفترهای عکاسی، فیلم‌برداری و دفتر شرکت‌های تجاری بوده است؛ اما بعد از چند سال، کل واحدهای پلاسکو به تولیدی پوشاک تبدیل می‌شود.

وی با بیان این که فرق است میان جایی که کاربری اداری دارد، تا جایی که در آن کار تولیدی انجام ‌می‌دهند، تصریح کرد: برق یک ساختمان اداری‌ با یک کارگاه‌ متفاوت است. در محلی که اداری است و به عنوان مثال کارگاه تولیدی پوشاک راه‌اندازی می‌کنند و تعداد زیادی از چرخ خیاطی و اتوبخار و... می‌گذارند، حجم زیادی از پارچه و در نهایت محصولات تولید می‌شود و این جنس‌ها در سقف کاذب و راهروهای مغازه‌ها چیده می‌شود. به صورتی که مغازه‌های ما از حالت ارائه نمونه‌ کار بیرون آمدند و تقریبا به یک انبار تبدیل شده است و همزمان کارگاه هم هستند؛ در حالیکه این سری فعالیت‌ها پرخطر است.

سخنگوی آتش نشانی تهران با تأکید بر اینکه انبارها و تولیدی‌ها باید به جایی دیگر، خارج از تهران بروند و در مجاورت مناطق مسکونی و بازارها نباشند، اظهار کرد: به طور نمونه در ساختمانی، طبقه همکف فروشگاه مبل است، طبقه بالا کارگاه و طبقه زیرزمین انباری این فروشگاه است. این عمل، ریسک خطر را بالا می‌برد. بخش‌های پر خطر که ریسک خطر بالایی دارند، باید خارج از شهرها بروند. تولیدی‌ها، خصوصا تولیدی‌های بزرگ باید خارج از شهرها کار تولیدی کنند. همچنین انبارهای بزرگ، به ویژه انبارهای مواد پرخطر نیز باید خارج از شهر باشند و دفترکار و نمونه‌ کارهای تولیدی خودشان را در مغازه‌های داخل شهر بیاورند؛ اما متأسفانه ما مشاهده می‌کنیم که در میان شهر علاوه بر مغازه، کارگاه و تولیدی هم هست.

ساختمان‌های مسکونی در حاشیه امنیت نیستند   

سخنگوی آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تهران عنوان کرد: در حال حاضر مناطق مسکونی خیلی در حاشیه امنیت نیستند. خیلی وقت‌ها ما مشاهده می‌کنیم که غیر مجاز و بدون اخذ مجوزات و به صورت پنهانی شخص پارکینگ منزل خود را به انباری و یا زیرزمین منزل خود به صورت غیر مجاز به کارگاه تولیدی پوشاک تبدیل کرده است. شاید خیلی از همسایه‌ها نیز از این موضوع درجریان باشند. اما چیزی نمی‌گویند و به عبارتی بیان می‌کنند که «نان بری نکنیم یا آدم فروشی نکنیم» و واکنشی نشان نمی‌دهند. موارد زیادی داشته‌ایم که همین انبارها و کارگاه‌های غیر مجاز دچار آتش‌سوزی شده و دود آتش در طبقات بالاتر آمده است. شاید فردی که در ساختمانی انبار یا کارگاه راه اندازی کرده، خود فرد آن جا ساکن نباشد و اگر حادثه آتش‌سوزی‌ رخ بدهد؛ افراد ساکن در آن ساختمان در معرض خطر هستند.

افراد برای تغییر کاربری ساختمان‌ها باید مجوزهای قانونی و لازم آن را اخذ کنند

کارگاه‌ها باید تأییدیه ایمنی و آتش‌نشانی دریافت کنند

سید جلال ملکی با بیان این که اگر شخصی قصد تغییر کاربری در محلی را دارد، حتما باید مجوزهای قانونی و لازم آن را اخذ کند، تأکید کرد: در صورت تغییر کاربری حتما آتش‌نشانی هم باید نظر بدهد و یک سری دستور العمل‌هایی را ارائه می‌دهد که حتما باید توسط مالک اجرا شود. اگر به صورت غیرمجاز و مخفیانه تغییر کاربری‌ صورت بگیرد، هیچ کدام از این بررسی‌ها و نظارت‌ها صورت نمی‌گیرد و همین موضوع ریسک خطر را بالا می‌برد. اگر در ساختمان‌ها مطلع شدید که شخصی انبار یا کارگاهی بدون مجوز راه‌اندازی کرده است و سود جویی می‌کند، حداقل تأییدیه ایمنی و آتش‌نشانی را هم دریافت کند.

برای ایمنی نباید منتظر دیگران باشیم

این کارشناس حوزه آتش‌نشانی ادامه داد: ما برای ایمنی نباید منتظر دیگران باشیم و اگر در ساختمانی مدیر ساختمان به مسائل ایمنی کم توجهی می‌کند، فارغ از مسائل اداری باید خودمان به فکر باشم. اگر مدیر ساختمان وظیفه خود را در قبال ایمنی انجام نداد ما خودمان پیگیر بوده و انجام بدهیم. اگر آتش‌سوزی رخ دهد و دود و آتش همه جا را فرا بگیرد، آن زمان همه را در بر می‌گیرد و برای همه خطر مرگ دارد. همه به اندازه خودشان وظیفه دارند که به ایمنی توجه داشته باشند و هیئت مدیره ساختمان بیشتر. 

ملکی در خصوص تولید مواد محترقه در منازل مسکونی تاکید کرد: اگر متوجه شدیم که کسی در واحد مسکونی یا انباری خود بی احتیاطی می‌کند و مواد محترقه برای فروش در شب چهارشنبه سوری نگهداری می‌کند، اگر بی‌خیال شویم و بگوییم «یک لقمه نان درمی‌آورد»، این درآمد به چه قیمتی؟ به قمیت در معرض قرار دادن خانواده‌مان؟ اگر تذکر ندهیم و اقدامی نکنیم، اگر حادثه‌ای رخ بدهد؛ خطر برای تمام اشخاص آن ساختمان است. 

آتش سوزی در پارکینگ یک ساختمان مسکونی
آتش سوزی در پارکنیگ یک ساختمان مسکونی و عدم درب دودبند و سرایت به طبقات دیگر 

برای ایمنی ساختمان‌های مسکونی چه اقداماتی انجام دهیم؟

سخنگوی آتش‌نشانی و خدمات ایمنی تهران در خصوص ایمنی بیشتر ساختمان‌های مسکونی، اظهار کرد: در ساختمان‌ها یک سری اقدامات حیاتی و مهم لازم است.انبارداری‌ها ، تغییر کاربری‌های غیرمجاز و انبار کردن موادی که جای آن در ساختمان‌های مسکونی نیست، اقدام درستی نیست. به طور مثال اینکه در ساختمانی ما یک انباری دو الی سه متری به عنوان انباری واحد داریم که یک سری وسایل منزل را در آن بگذاریم، به این معنا نیست که ما در آن انباری چند بطری تینر یا بنزین نگهداری کنیم و جای این گونه مواد در انبار ساختمان مسکونی نیست. شهروندان باید در این گونه موارد بیشتر توجه و مراقبت کنند.

وی در ادامه با اشاره به نکات ایمنی در ساختمان‌های مسکونی، افزود: سیستم‌های اعلام اطفای حریق در ساختمان‌های ریسک بالا و پرجمعیت به ویژه قدیمی بسیار حائز اهمیت است. خصوصا از نوع اتوماتیک. اگر در ساختمان خصوصا نیمه‌های شب اتفاقی رخ بدهد و زمانی که ساکنان خواب هستند،  سیستم‌های اعلام اطفای حریق به صدا در می‌آید و افراد را مطلع می‌کند. همچنین وجود خاموش کننده‌های مناسب در طبقات که در دسترس همه ساکنان باشد و وجود شلنگ‌های آب در طبقات که همه جای آن را بدانند و طریقه استفاده از آن را بلد باشند؛ از جمله اقدامات ایمنی در ساختمان‌هاست. 

ملکی خاطرنشان کرد: ما در بسیاری از ساختمان‌ها مشاهده کردیم که شلنگ‌های آب را داشته‌اند اما پمپ ساختمان خراب بوده است و شلنگ‌های آب ناکارآمد بوده است. ساختمانی که این امکانات را دارند چرا باید پمپ آب آن خراب باشد.

وی با تأکید بر اینکه باید قسمت پارکینگ‌ها با یک در از ساختمان جدا شوند و باید حتما درها دودبند باشد و این درها در ساختمان‌ها بسیار مهم است، ادامه داد: این درها معمولا وصل می‌شود به سیستم اعلام حریق و به محضی که آژیر اعلام به صدا در می‌آید، در پارکینگ به صورت اتوماتیک بسته می‌شود و اگر در پارکینگ آتش‌سوزی رخ داده باشد این درها اجازه نمی‌دهد دود و آتش به دیگر قسمت‌های ساختمان سرایت کند، این در حالیست که بیشتر شهروندان از گذاشتن یک در دریغ می‌کنند و شب و نصف شب در یک ساختمان با تعداد واحدهای زیاد در صورت رخ دادن اتفاقی، درگیر این مسئله می‌شوند. 

این کارشناس ایمنی در ادامه بیان کرد: سیم‌کشی‌های برق بسیار مهم است، مخصوصا در ساختمان‌های قدیمی. این سیم‌کشی‌ها هر چند وقت یک بار باید چک شوند و اگر نیاز به ترمیم و مرمت دارد، اقدام کنند. اگر ساختمانی پله فرار اضطراری دارد باید دودبند و دوربند  و همچنین فن فشار مثبت داشته باشد به این دلیل که فشار داخل باکس راه‌پله را از فشار بیرون بیشتر می‌کند، اجازه ورود دود و حرارت به داخل نمی‌دهد و در نتیجه باکس راه پله محیط امنی می‌شود و افراد می‌توانند از داخل باکس راه‌پله به بیرون تردد کنند. 

ملکی تأکید کرد: رعایت این نکات هزینه بر است، اما وقتی حساب کنیم در یک ساختمان یکی از اعضای ساختمان فوت کند با چند ده میلیارد هم نمی‌شود آن را زنده کرد. از سوی دیگر اگر در یک حادثه دخترجوانی صورتش بسوزد یا فردی به دلیل سوختگی بالا دست و یا پایش قطع شود؛ این افراد دیگر می‌توانند زندگی کنند؟ آن زمان دیگر حسرت این که کاش در آن زمان هزینه محدودی می‌کردیم تا این اتفاق‌ها نیوفتد چه فایده‌ای دارد؟

وی ادامه داد: وقتی حادثه پلاسکو پیش آمد، با قمیت آن زمان حدود یک ونیم همت هزینه برده است. در حالی که می‌شد با یک مبلغ بسیار پایین در مقابل آن حجمه‌ای که از دست رفت ایمنی سازی می‌کردند. بسیار ما اعلام و تذکر دادیم؛ اما هیچ توجهی نکردند. از هزینه مالی این حادثه بگذریم چند ده نفر آتش‌نشان و شهروند جان خودشان را از دست دادند و زندگی‌هایی از هم پاشید و بسیاری بی‌پدر شدند، عده‌ای اعضای خانواده خودشان را از دست دادند و اعصاب و روان یک ملت در آن جریان بهم ریخت. اگر همان زمان به نکات ایمنی توجه می‌شد، هیچ کدام از این اتفاق‌ها رخ نمی‌داد.       

 انتهای پیام       

  

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha