دکتر مهرداد عباباف، متخصص طب سنتی ایرانی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کبد بزرگترین غده بدن است که یک و نیم الی دو درصد وزن توده بدون چربی بدن را تشکیل میدهد، اظهار کرد: چهار مرحله هضم در طب ایرانی وجود دارد که اولین آن از معده شروع میشود که در این مرحله مواد در معده به شیره معدی تبدیل میشوند و از طریق عروق به سمت اقسام نقاط بدن از جمله کبد حرکت میکنند خروجی این عضو به دلیل منافذ ریزی که بر روی آن وجود دارد، به صورت اخلاط است.
وی داشتن بدنی سالم را در گرو کبد سالم دانست و گفت: در صورت بروز مشکل در کبد خروجی ناسالم و مضری در بدن پخش و باعث مریضی خواهد شد که اولین نشانه کبد ناسالم در رنگ چهره پدیدار میشود، یکسری فعل و انفعالاتی در کبد باعث سوخت و ساز و نهایتاً ایجاد اخلاطی میشود که در سطح بدن پخش خواهد شد. در طب سنتی سه اعضای بدن به عنوان مهمترین اعضا شناخته شدند که شامل کبد، قلب و مغز میشوند.
علل پدید آمدن مشکلات کبدی
عباباف تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که برای کبد ایجاد میشود، انباشت بیش از حد مواد طبیعی یا غیرطبیعی در کبد است، باید توجه داشت که مزاج طبیعی کبد، گرم و تر است و با نداشتن تحرک کافی، خواب زیاد، چاقی و غذای ناسالم این مزاج طبیعی دچار اختلال خواهد شد؛ همچنین الکل به علت جذب بالایی که دارد به راحتی از طریق منافذ موجود بر روی کبد جذب میشود و به عنوان سم کبد شناخته میشود.
وی عنوان کرد: یکی از علل پدید آمدن کبد چرب، رسوب چربی در کبد به علت کم تحرکی، غذای ناسالم و زندگی شهری است که متاسفانه شیوع این مریضی افزایش یافته به طوری که از هر چهار نفر حداقل یک نفر درجاتی از کبد چرب را دارد. در سونوگرافی بر روی کبد چرب لکههای سفید رنگی مشاهده میشود که همان چربی است و این رسوب چربی باعث انسداد منافذ کبد و تولید نکردن اخلاط مفید، کارایی پایین و نهایتاً باعث نارسایی و از کار افتادن کبد میشود.
متخصص طب سنتی ایرانی با بیان اینکه یک زمان مشخصی برای درمان کبد چرب وجود دارد، افزود: کبد چرب صرفا تجمع چربی در این عضو نیست بلکه باعث سوء مزاج، ورم و هپاتیت خواهد شد و کبد چرب از گرید ۱ تا ۳ شروع میشود که بالاتر از گرید ۳ فرد مبتلا به سیروز کبدی که بدترین نوع کبد چرب است، خواهد شد. در طب کلاسیک دو راهکار اصلی برای درمان کبد چرب وجود دارد که یک راهکار کاهش وزن ۱۰ درصدی در میان مدت و ورزش روزانه یا حداقل ۵ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه است.
راهکارهای تقویت کبد
وی بیان کرد: مصرف میوههایی مانند به، انار یا رب انار، زرشک، فندق، مویز و غذاهایی مانند نخودآب، کوفته نخود، خورش کرفس، آلو اسفناج همچنین شوید، روغن زیتون و آبلیموی تازه برای تقویت کبد توصیه میشود. پس از انجام ۳ تا ۴ ساعت کار بدن به استراحت نیاز دارد که این استراحت به شکل سجده طولانی یا دراز کشیدن به پشت طوری که پاها ۲۰ درجه بر روی دیوار باشد، انجام دهید، چشمان خود را ببندید و این حالت را به مدت ۲ الی ۵ دقیقه تکرار کنید.
عباباف گفت: مورد دیگری که میتواند بر فعالیت کبد تاثیرگذار باشد، هضم صحیح معده است، با توجه به اینکه تحرک کافی در زندگی امروزه وجود ندارد خطر ابتلا به کبد چرب افزایش پیدا میکند، اگر افراد دچار نفخ، ترش کردن، لکههای سفید بر روی زبان، میل کم یا زیاد به آشامیدن و دفع غیرطبیعی هستند، این علائم نشان از هضم نادرست معده میدهد.
متخصص طب سنتی ایرانی به اهمیت آداب غذا خوردن اشاره کرد و گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) حدیثی در این باره ذکر کردند «معده، خانه همه دردهاست و پرهیز، ریشه همه درمانها». انتخاب لقمههای کوچک، جویدن ۱۰ الی ۱۵ دفعه لقمه غذا، پرهیز از درهم خوری یا پرخوری، پرهیز از نوشیدن و خوردن آب، ماست و انواع مخلفات در کنار غذا، نخوابیدن بلافاصله بعد از غذا و استراحت به صورت نشسته بعد از صرف غذا از آداب صحیح غذا خوردن است.
عباباف ادامه داد: از مصرف مواد و غذاهای خمیری، مانند نون باگت یا بربری، ماکارونی، لازانیا، فست فود، سسها، آبمیوههای صنعتی، پنیر پیتزا، نوشابه، سوسیس و کالباس پرهیز کنید همچنین مصرف برنج آبکش شده بهتر از کته است. دمنوشهای به و دارچین، آویشن و عناب، بابونه و عناب نقش صاف کننده خون را دارد و به هضم غذا نیز کمک میکند.
انتهای پیام
نظرات