به گزارش ایسنا، امیدعلی مسعودی، رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره در نخستین همایش ملی «هنر انقلاب اسلامی» که در فرهنگسرای هنر برگزار شد، اظهار کرد: هنر زیبایی است؛ هنرمند عاشق، قدم مهمان را بر دیده مینهد؛ چراکه هنر به او آرامش و سکون میبخشد.
وی با بیان اینکه امروز برخی هنرمندان از معنویت و رسالت واقعی هنر فاصله گرفتهاند، افزود: آنان که تنها به دنبال شعار هنر برای هنر هستند، درکی از مسئولیت خود در قبال مخاطبان و جامعه ندارند.
*پیش از انقلاب، هنر دنبالهرو مدرنیسم غربی بود
مسعودی با اشاره به وضعیت هنر پیش از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: در آن دوران، هنر در جامعه ما پیرو هنر مدرن غربی بود. برای مثال، در آخرین دوره جشن هنر شیراز، نمایشی موهوم، خلاف عرف و آداب جامعه ایرانی به صحنه رفت که موجی از اعتراضات عمومی را به همراه داشت. حتی نشریات روشنفکری آن زمان نیز زبان به انتقاد گشودند.
وی تصریح کرد: در نقاشی، تقلید از هنرهای پوچ و بیمعنا، افتخار به شمار میآمد. هنر، بازتابی از درد و رنج مردم نبود. موسیقی از هارمونی اجتماعی بیبهره بود و اشعار بیشتر شعارهایی روشنفکرانه بودند تا سخنی از دل مردم. دعوا میان شعر نو و کلاسیک، تا مدتها زینتبخش صفحات مجلات روشنفکری بود، در حالیکه مشکل اصلی، محتوای آثار هنری بود، نه قالب آنها.
*مساجد، پایگاه هنر متعهد
رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره ادامه داد: در کشوری که از استقلال سیاسی محروم بود، صنعت فرهنگی غرب، سلطه بیچونوچرایی بر فضای ادبی و هنری داشت؛ اما در این میان، هنرمندان متعهد در دل جامعه، گمشده خود را در هنر معنوی یافتند. آنان بهجای حضور در مراکز رسمی وابسته به رژیم، به مساجد پناه آوردند.
وی با تأکید بر نقش مساجد در احیای هنر انقلابی افزود: در کتابخانههای مساجد، جلسات شعرخوانی و دستنوشتهخوانی رونق گرفت. با اوجگیری جنبش انقلابی در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷، همین محافل به مرکزی برای تولید کتابهای روشنگر تبدیل شدند. مسجد الجواد و حسینیه ارشاد در تهران نقش پررنگی در این مسیر داشتند.
*شکلگیری حوزه هنری؛ نقطه عطف هنر انقلاب
مسعودی در ادامه گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم تشنه ادبیات و هنر انقلابی بودند. انجمنها و نشستهای هنری متعددی شکل گرفتند که از دل آنها حوزه هنری انقلاب اسلامی زاده شد. این حوزه، بهعنوان زیرمجموعهای از سازمان تبلیغات اسلامی، به حفظ و نشر آثار هنری انقلاب پرداخت.
وی با اشاره به فعالیتهای این نهاد افزود: جوانان انقلابی با استعداد در این نهاد فعالیت خود را آغاز کردند. انتشارات سوره در حوزههایی چون شعر، داستان، نمایش، تولید فیلمهای سینمایی، تئاتر و موسیقیهای دینی و انقلابی، نقش مؤثری ایفا کرد.
*نقش هنر در دفاع مقدس
وی با یادآوری دوران دفاع مقدس بیان کرد: با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹، شاعران، نویسندگان و هنرمندان، در کنار رزمندگان به دفاع از میهن برخاستند. نقاشیهای دیواری، اشعار، مداحیها و سرودهای انقلابی، امید و روحیه مقاومت را در شهرهایی که زیر آتش دشمن بودند، زنده نگه داشتند.
*ضرورت نظریهپردازی در هنر انقلاب
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: پس از هشت سال دفاع مقدس، انتظار آن بود که از آثار هنری آن دوران صیانت شود و محققان به نظریهپردازی در زمینه هنر انقلاب اسلامی بپردازند. هرچند حوزه هنری همچنان در این مسیر فعال است، اما در محیط دانشگاهی کمتر به این گنجینه توجه شده است.
وی افزود: دانشگاه سوره که از دل حوزه هنری زاده شده، از سال ۱۳۷۲ تاکنون به تربیت هنرمندان، محققان و پژوهشگران متعهد پرداخته است و امروز خود را موظف به بازخوانی نظری هنر انقلاب اسلامی و نظریهپردازی در حوزههای هنر، ارتباطات، معماری و شهرسازی میداند.
*برگزاری نخستین همایش ملی هنر انقلاب
مسعودی با اشاره به نخستین همایش ملی هنر انقلاب اسلامی گفت: این همایش همزمان با هفته هنر انقلاب و سالروز شهادت هنرمند متعهد، شهید سید مرتضی آوینی در فروردینماه برگزار میشود. حضور شما، نوید روزهای بهاری برای هنر انقلاب است.
وی در پایان با ارائه آماری کوتاه افزود: این همایش با مشارکت نهادها و سازمانهایی برگزار شده که دغدغه ارتقای هنر متعهد را دارند. از همراهی و مساعدت آنان سپاسگزاریم و امیدواریم در آینده، دومین دوره این همایش نیز برگزار شود.
*بررسی علمی مقالات
رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره با اشاره به داوری علمی مقالات گفت: در بررسی مقالات، تمام معیارهای علمی مدنظر قرار گرفته است. برخی مقالات پذیرفتهشده، نیاز به بازنگری دارند که انشاءالله در مجموعه کتاب مقالات، اصلاح خواهند شد.
وی گفت: چکیده مقالات هماکنون در اختیار شما قرار دارد. فردا در دانشکده هنر و پسفردا در دانشکده فرهنگ و ارتباطات، میزبان شما عزیزان خواهیم بود.
*بیش از ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد
مسعودی با اشاره به آمار مقالات دریافتی برای نخستین همایش ملی هنر انقلاب اسلامی بیان کرد: در مجموع، ۶۷ مقاله در حوزه هنر، ۳۱ مقاله در زمینه فرهنگ و ارتباطات، و ۶ مقاله در حوزه معماری و شهرسازی به دبیرخانه همایش ارسال شد.
وی با تشریح ترکیب نویسندگان مقالات افزود: بر اساس آمار، ۱۱۳ مقاله توسط نویسندگان مستقل، ۵۷ مقاله با همکاری دو نویسنده، و ۱۱ مقاله با مشارکت سه یا چهار نویسنده تهیه شده است.
*پذیرش ۶۰ مقاله با رعایت کامل معیارهای علمی
رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره با تأکید بر دقت در داوری علمی مقالات گفت: در نهایت، ۶۰ مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شد. این عدد نشان میدهد که ما در فرآیند داوری، نهایت دقت و رعایت موازین علمی را لحاظ کردیم.
وی ادامه داد: سعی کردیم ۳۳ درصد از مقالات پذیرفتهشده، مقالاتی کاربردی باشند که انشاءالله در جایگاههای علمی و اجرایی مختلف نیز قابلیت استفاده داشته باشند.
*مشارکت گسترده پژوهشگران دانشگاهی
این مقام مسئول با اشاره به سطح علمی نویسندگان مقالات اظهار داشت: از میان ارسالکنندگان مقالات، ۵۱ نفر دارای مدرک دکتری و عضو هیئت علمی بودند، ۴۷ نفر دانشجوی دکتری، ۳۳ نفر کارشناسیارشد، ۱۹ نفر دانشجوی کارشناسی و ۲۰ نفر نیز دارای مدرک کارشناسی بودند. همچنین، ۱۱ مقاله نیز توسط دیگر علاقهمندان به حوزه هنر و فرهنگ ارسال شده بود.
مسعودی در پایان صحبتهای خود با بیان خاطرهای قدیمی گفت: یاد خاطرهای بسیار جالب افتادم که مایلم در حضور برادر گرامیام، دکتر حداد عادل، رئیس فرهنگستان، عرض کنم. ۳۸ سال پیش، کنگره شعر و ادب خلیج فارس را برگزار کردیم و امروز خدا را شاکرم که در کنار ایشان، شاهد برگزاری این همایش بسیار ارزشمند هستیم.
انتهای پیام
نظرات