سید مجتبی نیبند، کارشناس ایمنی آتش نشانی در گفتوگو با ایسنا به بررسی نکات مهم ایمنی در استفاده از مترو پرداخت و گفت: متروی تهران یکی از ایمنترین سیستمهای حملونقل عمومی است، اما رعایت نکردن نکات ساده از سوی شهروندان، میتواند به بروز حوادث جدی منجر شود.
وی افزود: در طراحی ایستگاهها، اختلاف سطح بین پیادهرو و ورودی ایستگاه در نظر گرفته شده تا از ورود آب در زمان بارندگی و سیلابها جلوگیری شود. همه این تمهیدات با هدف افزایش ایمنی انجام شده، اما رفتار مردم نیز در تکمیل این ایمنی بسیار مهم است.
پرهیز از دویدن روی پلهبرقی و ایستادن روی فرچهها
فرچههای کنار پله برقی برای تمیز کردن کفش نیستند
نیبند با اشاره به پلهبرقیها به عنوان یکی از نقاط پرخطر در مترو گفت: هرگز نباید روی پلهبرقی دوید یا راه رفت؛ این تجهیزات فقط برای ایستادن هستند و هر پله تنها ظرفیت یک نفر را دارد. همچنین فرچههایی که در کناره پلهها نصب شدهاند، برای تمیز کردن کفش نیستند، بلکه برای ایجاد فاصلهای ایمن طراحی شدهاند تا چادر یا لباس بلند به داخل پله کشیده نشود.
خط زرد، مرز ایمنی است
این کارشناس ایمنی با تأکید بر رعایت فاصله از لبه سکو هنگام ورود قطار بیان کرد: تا زمانی که قطار بهطور کامل توقف نکرده و درها باز نشده، نباید از خط زرد عبور کرد. ورود یا خروج شتابزده میتواند بسیار خطرناک باشد.
وی افزود: در صورت بسته شدن در قطار، هرگز نباید تلاش کرد با گذاشتن کیف، دست یا پا مانع بسته شدن در شد. این کار ممکن است باعث آسیبهای جدی جسمی شود.
ریل سوم، منطقه ممنوعه
نیبند درباره ریل سوم مترو توضیح داد: این ریل مخصوص انتقال برق فشار قوی برای حرکت قطارهاست. اگر به هر دلیلی وسیلهای روی ریل افتاد، مسافر نباید برای برداشتن آن اقدام کند؛ بلکه باید موضوع را به مأموران اطلاع دهد تا برق قطع شده و آن وسیله ایمن بازیابی شود.
در صورت توقف قطار در تونل، آرامش خود را حفظ کنید
واگنها به میکروفن اضطراری مجهز هستند
وی با اشاره به احتمال توقف قطارها در تونلها به دلیل نقص فنی یا شرایط اضطراری گفت: مهمترین نکته حفظ آرامش است. مسافران نباید اقدام به شکستن شیشهها یا باز کردن درها کنند. تمامی واگنها به میکروفن اضطراری مجهز هستند. با کشیدن پوشش پلاستیکی و فشار دادن دکمه قرمز، میتوان با راهبر ارتباط برقرار کرده و مشکل را اطلاع داد.
این کارشناس ایمنی در ادامه عنوان کرد: زمانی که در واگن شخصی دچار حادثه مثل عارضه قلبی، یا خانمی باردار دچار مشکل شده است، از این طریق به راهبر قطار اطلاع داده و آن راهبر با مرکز فرمان و اورژانس و عوامل امدادی هماهنگی لازم را انجام داده تا در ایستگاه حضور پیدا کنند.
سیستم تهویه مترو فعال و مستقل از برق شهری است
نیبند خاطرنشان کرد: برخلاف تصور عموم، در ایستگاهها و تونلهای مترو تهویه کافی وجود دارد. در ایستگاههای مترو و تونلها به اندازه کافی هوا است. فنهای خودکار دونده و مکندهای است که از طریق اتاق فرمان برای شما فعال میشود. برق مترو به هیچ عنوان قطع نمیشود و سیستم جدایی دارد، به طوریکه در هر ایستگاه مترو ۵ هوا ساز وجود دارد. دو هواکش در بین مسیر در تونلها و دو هواکش در ابتدا و انتهای ایستگاهها و یک هواساز هم که در ایستگاهها کار هوا دهی را انجام میدهد.
دستگیره اضطراری، راه آخر است
وی درباره باز کردن درب قطار در شرایط اضطراری گفت: در کنار یکی از درهای واگنها، یک دستگیره قرمز رنگ قرار دارد که در صورت لزوم با چرخاندن ۹۰ درجهای آن، میتوان در را باز کرد. اما این کار باید با اطلاع و هماهنگی مأموران سکو یا راهبر انجام شود.
نی بند افزود: در تمامی ایستگاههای مترو، طبقات، سیستمهای اعلام، اطفا، خاموش کنندهها و سیستمهای آتش نشانی وجود دارد و در صورت بروز حادثه میشود از آنها استفاده کرد.
دستفروشان و موانع در مسیر خروج اضطراری خطرناکاند
در پایان، این کارشناس ایمنی با اشاره به رعایت حقوق دیگر مسافران تأکید کرد: در مسیرهای پرتردد، توجه به سالمندان و کودکان ضروری است. همچنین از قراردادن اجناس، موتور یا دست فروشی در ورودیها و خروجیها خودداری شود. در زمان بروز حادثه، این موانع میتوانند مانع خروج ایمن شهروندان شده و خطر آفرین باشند.
انتهای پیام
نظرات