به گزارش ایسنا، محمدرضا ویژه، رئیس دانشکده حقوق و سیاسی دانشگاه علامه در همایش بین المللی "پیشنویس کنوانسیون جامع مبارزه با تروریسم ۲۵ سال بعد" که در دانشگاه علامه برگزار شد، در ابتدای سخنان خود با ابراز رضایت از برگزاری همایش در دانشکده خود، گفت: من به همه دوستانی که تشریف آوردهاند سلام و ادب عرض میکنم و همچنین به جناب آقای دکتر رضوی، که زحمات زیادی برای برگزاری این همایش کشیدهاند، خسته نباشید میگویم. امیدوارم بتوانیم آشنا شویم و این روند را ادامه دهیم.
اهمیت رصد اقدامات مرتبط با تروریسم
وی در ادامه افزود: خوشحالم که این جلسه در دانشکده ما برگزار میشود و امیدوارم همکاریها ادامه پیدا کند تا در سالهای آینده بتوانیم به صورت منظم، کنوانسیونها و اقدامات داخلی مرتبط با آن را رصد کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به تفاوتهای تروریسم با جرایم عادی گفت: وقتی از تروریسم صحبت میکنیم، معمولاً به انگیزهها توجه میکنیم. چیزی که تروریست را از دیگر مجرمان جدا میکند، انگیزه است؛ حال این انگیزه ممکن است درست یا غلط باشد. سوالی که مطرح میشود این است که چرا فردی به اینجا میرسد که بخواهد به خاطر عقایدش جان دیگران را بگیرد.
وی ادامه داد: در مواردی که افراد به دلایل مالی یا اختلافات خانوادگی دست به قتل میزنند، این موضوع متفاوت است. اما در تروریسم، اغلب اوقات فرد تروریست هیچ شناختی از هدف خود ندارد و ممکن است به صورت کور عمل کند.
تجربههای تاریخی در تروریسم
وی به تجربیات تاریخی اشاره کرد و گفت: در دهه ۶۰، ترورهایی که توسط منافقین انجام شد، نشاندهنده این است که آنها حتی اهداف خود را نمیشناختند. مثلاً فردی که هیچ سابقه سیاسی نداشت، تنها به دلیل مذهبی بودنش مورد هدف قرار میگرفت. این نشاندهنده ناآگاهی و عدم شناخت تروریستها از اهدافشان است.
چالشهای بینالمللی در مبارزه با تروریسم
وی در ادامه تصریح کرد: تمام کشورها مخالف تروریسم هستند، اما سوال اینجاست که چرا تروریستها همچنان وجود دارند و فعالیت میکنند؟ چرا گروههایی مانند داعش شکل میگیرند؟ اینجا بحثی فراتر از حقوق مطرح میشود و ما نمیتوانیم صرفاً به نگاه حقوقی به این پدیده بپردازیم.
وی افزود: عوامل مختلفی مانند انگیزههای سیاسی، قومی و مذهبی در حمایت از گروههای تروریستی نقش دارند. حتی کشورهای امپریالیستی نیز به دلایل سیاسی از برخی گروهها حمایت میکنند. این موضوع کار را برای مبارزه با تروریسم پیچیدهتر میکند.
وی در ادامه تأکید کرد: وظیفه ما به عنوان حقوقدانان این است که به دنبال حقیقت باشیم و پدیده تروریسم را فی نفسه محکوم کنیم.
لزوم توجه به حقیقت در عرصه حقوق
رئیس دانشکده حقوق و سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در ادامه سخنان با تأکید بر اهمیت حقیقتیابی در حوزه حقوق، گفت: «ما به عنوان حقوقدانان باید به دنبال حقیقت باشیم، چه در عرصه بینالملل و چه در عرصه داخلی. ممکن است به ما بگویند که ایدئالیسم و آرمانگرایی داریم و واقعیتها را دنبال نمیکنیم؛ اما نباید از این موضوع بترسیم که به ما انگ بزنند که واقعگرا نیستیم.
این مقام مسئول با اشاره به همکاریهای بینالمللی در مبارزه با چالشها، بیان کرد: همه کشورها دست به دست هم دادهاند، اما به هر حال این عمل به دلایلی که عرض کردم امکانپذیر نیست. ما باید سعی کنیم تا جایی که به ما مربوط میشود، در عرصه حقوقی عمل کنیم و راهکارهای مؤثری ارائه دهیم.
وی همچنین از دانشجویان و دستاندرکاران همایش تشکر کرد و گفت: از دانشجویان عزیز که تشریف آوردهاند، خواهش میکنم که این نشستها ادامه پیدا کند. باید رصد کنیم و ببینیم سال به سال چه اتفاقاتی افتاده و چه اقداماتی انجام دادهایم تا بتوانیم راهکارها و پیشنهاداتی ارائه دهیم که در این زمینه راهگشایی باشد.
رئیس دانشکده حقوق و سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در پایان ابراز امیدواری کرد که این نشستها و همکاریها ادامه یابد تا بتوانند به حل مشکلات موجود کمک کنند.
انتهای پیام
نظرات