هادی کیادلیری، سهشنبه دوم اردیبهشت در نخستین رویداد ملی محیطزیستی با عنوان «حفاظت از گونه در خطر اُرس» که همزمان با روز «زمین پاک» در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی برگزار شد اظهار کرد: حفاظت یعنی جلوگیری از آسیب؛ اگر آسیبها بالفعل شوند، دیگر کار چندانی از ما برنمیآید و ناموفق خواهیم بود. دلیل این ناکامی این است که ما اقدامات را به بعد از وقوع مشکلات موکول کردهایم؛ باید از گذشته درس بگیریم.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور بیان کرد: ما به پیشآگاهی نیاز داریم. اگر میخواهید از مشکلی پیشگیری کنید، ابتدا باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید، آن را پیشبینی کنید و سپس اقدام کنید، یکی از مشکلات ما در سیاستگذاری، کمبود پیشآگاهی است.
وی افزود: بر اساس آمار ثبتشده از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۹، سه میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی و محیط زیست به زمینهای کشاورزی تبدیل شدهاند. نباید حتی یک وجب به زمینهای کشاورزی اضافه شود مگر اینکه بهرهوری افزایش یابد و از فناوریهای نوین استفاده کنیم.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با انتقاد از برداشت مفهوم اشتباه از واژههایی همچون توسعه، رشد ، پیشرفت و با بیان اینکه برخی یکی از موانع تولید را محیط زیست میدانند، گفت: برخی به محیط زیست میگویند «محیط ایست» بله، زمانی که صحبت از تخریب سرزمین باشد قطعاً ما میایستیم برخی اوقات اکولوژی ترمزی برای تکنولوژ ی است و درست است.
وی بیان کرد: جهان به دنبال یافتن راهی برای سازگاری بین مسائل اقتصادی و حفظ محیط زیست است. به همین دلیل، هیچ کشور توسعهیافتهای وجود ندارد که محیط زیست خود را نابود کند. هیچ کشوری با تخریب محیط زیست به توسعه نخواهد رسید.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: موضوع آگاهسازی نیز اهمیت زیادی دارد. در سازمانهای متولی محیط زیست موضوع سبک زندگی است، تغییر سبک زندگی به آسانی امکان پذیر نخواهد بود. به این دلیل میگویم که هیچگاه در این مسیر خسته نشوید.
وی اظهار کرد: این راه بسیار طولانی است باید بستر لازم را فراهم کنیم تا ایدهها شکوفا شوند. باید پذیرش را در جامعه ایجاد کنیم؛ پذیرش مسئولیت و تغییرات بزرگ ابتدا به رشد جامعه نیاز دارد، آگاهی اساس هر تغییر و آموزش کلید تغییر است؛ اگاهی آغاز تغییر است، پذیرش مردم ادامه تغییر و اقدامات، ثمره تغییر است تا این مسیر طی نشود به نتیجه نخواهیم رسید،اگر جامعه آماده پذیرش نباشد، مدیران هم قادر به تصمیمگیری درست نخواهند بود.
کیا دلیری ادامه داد: برای موفقیت، مشارکت مردم ضروری است. مشارکت مردم مشارکت ابزاری نیست، مشارکت به این معنا نیست که برای مردم تصمیم بگیریم، بلکه خود مردم باید در تصمیمگیریها شریک باشند. مردم هم باید ابزار توسعه و هم هدف توسعه باشند؛ توسعهای که باعث شود مردم یک منطقه فقیرتر شوند در اصل مردم قربانی توسعه شدهاند.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: توجه داشته باشید که مسئولیت ما، نه تنها در ارائه ایدههای خوب بلکه در آمادهسازی جامعه برای پذیرش آنهاست. تنها در این صورت است که میتوان انتظار داشت محیط زیست بهبود یابد.
وی بیان کرد: ما نمیتوانیم مردم را بدون آگاهی محاکمه کنیم به همین دلیل، ما نیاز داریم که با افزایش دانش و آگاهی، مردم را نسبت به محیط زیست حساستر کنیم و به آنها بیاموزیم که چگونه میتوانند از منابع خود به نحو احسن استفاده کنند.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به نقش رسانهها و تشکلهای مردمی در فرهنگسازی، گفت: رسانهها و استفاده از تشکلها به عنوان یک ابزار برای افزایش آگاهی عمومی موضوعی مهم تلقی میشود. یکی از وظایف تشکلها، ارتقای آگاهی در میان عموم مردم است. یکی از مشکلات این است که آموزشهایی را که ارائه میدهیم هیچگاه به قانون تبدیل نکردهایم و تا زمانی که این امر محقق نشود به نتیجه نخواهیم رسید.
کیادلیری در پایان با اشاره به چالشهایی که درخت ارس با آن مواجه است، گفت: درختان ارس گونه بسیار ارزشمندی است که چندین مشکل دارند؛ یکی از مشکلاتشان این است که بسیار پراکنده هستند و جمعیتهای کوچک دارند که باعث شده از نظر تنوع ژنتیکی ضعیف شوند. گونههای ارس خراسان گونهای کوهستانی است که در مرزهایی وجود دارند که بشدت در معرض تغییر اقلیم هستند.
هادی کیادلیری به آفت چوبخوار که علت خشکیدگی بعضی درختان ارس اعلام شده است اشاره کرد و گفت: این آفت بخشی از چرخه اکوسیستم است و حشرات مفیدی هستند اما اینکه چرا درختان ارس به این گستردگی دچار این افت شدهاند را باید بررسی کرد.
انتهای پیام
نظرات