• چهارشنبه / ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۰۰
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1404020301705
  • خبرنگار : 51039

بهارنارنج، معجزه بهاری با عطری از سلامتی و آرامش

بهارنارنج، معجزه بهاری با عطری از سلامتی و آرامش

ایسنا/گلستان عطر بهارنارنج این روزها کوچه پس کوچه‌های گلستان را معطر کرده این عطر بهشتی که در میان کوچه‌های گلستان رقصان است، هر ذره‌اش داستانی از آرامش و تازگی فصل بهار را روایت می‌کند.

وقتی عطر بهار نارنج در هوای گلستان می‌پیچد، دیگر تنها یک بوی طبیعی نیست؛ این عطر، یک پیغام است. یک احساس ناب از پیوند طبیعت با روح انسان در دل کوچه‌های سنگی، جایی که سایه‌ها از پشت دیوارها بیرون می‌آیند، عطر بهار نارنج همچون یک راز بزرگ در میان هوای تازه بهاری جریان دارد. آن‌قدر عمیق و دل‌انگیز است که گاهی فکر می‌کنید این عطر، روح گلستان است که در کوچه‌ها پرسه می‌زند.

این بوی دل‌انگیز به انسان یادآوری می‌کند که در میان شلوغی‌های زندگی، همیشه جایی برای آرامش، برای لذت بردن از لحظه‌های ساده و زیبای طبیعت وجود دارد.

 زنان گلستانی از بهار نارنج مربا درست می‌کنند و قدیمی‌ترها نیز با صبر و حوصله عرق این گیاه خوش عطر را در می آورند، افشره(عرق) بهار نارنج، آرام بخش است و یک مسکن مطلوب برای کسانی‌ است که سریع ناراحت می‌شوند و عنان از کف می‌دهند. همچنین خواب‌آور است برای کسانی‌ که خواب به سختی راه به چشمشان می‌یابد.

کاربرد درمانی و دارویی بخش‌های مختلف میوه، برگ و بهار نارنج و تولید محصولات متنوع از جمله اسانس، آب نارنج، انواع مربا و شربت و محصولات صنعتی و غیره از دیگر مزایای این درخت همیشه سبز است.

بهار نارنج می‌تواند ظرفیتی قابل توجه برای صنایع غذایی باشد و این قابلیت را دارد که با سرمایه‌گذاری و بالفعل شدن، درآمد مناسبی را به ارمغان آورد اما این ظرفیت نیز همچون موارد دیگری از ظرفیت‌های کشاورزی استان به دلیل کمبود صنایع تبدیلی از کف می‌رود و در استان مغفول مانده است.

درمان اضطراب و مشکلات گوارشی با بهار نارنج

بهار نارنج، این شکوفه‌ خوش‌عطر درخت نارنج، نه‌تنها در طب سنتی بلکه در زندگی روزمره نیز جایگاه ویژه‌ای دارد. از درمان اضطراب و مشکلات گوارشی گرفته تا کمک به کاهش وزن، این گیاه پرخاصیت به یکی از محبوب‌ترین داروهای طبیعی تبدیل شده است.

بهارنارنج، معجزه بهاری با عطری از سلامتی و آرامش

یکی از شهروندان گرگانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: متأسفانه افرادی برای جمع کردن مقدار کمی از شکوفه‌های بهارنارنج با سنگ و چوب و به شاخه‌های تازه شکوفه نشسته ضربه‌زده و حتی برخی مواقع شاخ درختان را می‌شکنند و به این هدیه‌های بهاری گرگان خسارت وارد می‌کنند.

سمیه برذنونی با اشاره به اینکه بخشی از شکوفه‌های بهاری به طور طبیعی و یا هنگام وزش باد و باران پای درختان می‌ریزند، گفت: کافی است شهروندان قبل از ریزش شکوفه‌های بهارنارنج پارچه‌های تمیز پای درختان پهن کرده و یا همان شکوفه‌هایی که پای درختان ریخته را جمع کنند اما برخی بی‌انصافی کرده و اصلاً به این مسأله توجه نمی‌کنند که بهارنارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار درخت را زینت داده و قرار است در پاییز و زمستان، جای خود را به میوه نارنج بدهد.

یک بانوی سالخورده گرگانی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: همه ساله در فصل بهار شکوفه‌هایی ک پای درختان ریخته را جمع کرده و پس از شستشو از آن برای تهیه مربا استفاده می‌کند.

وی با اشاره به اینکه بانوان گرگانی علاوه بر تهیه مربا شکوفه‌های بهار را خشک کرده و به صورت دمنوش و یا همراه با چای دم می‌کنند، افزود: عرق بهار نارنج نیز در بین مردم منطقه بسیار پرطرفدار است و بانوان خوش‌ذوق آن را به صورت سنتی در خانه تهیه می‌کنند.

باغ متمرکز نارنج در گلستان نداریم

نویدضا فراهانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه باغ متمرکز نارنج در گلستان وجود ندارد، اظهار کرد: درخت‌های نارنج معمولا در حاشیه باغ‌های مرکبات استان و یا در حاشیه معابر شهری و خیابان‌ها وجود دارد که در مجموع به حدود ۵۰ هکتار می‌رسد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه امسال میانگین عملکرد نارنج  در استان گلستان تقریبا در هر هکتار ۲۰ تن است، افزود: پیش‌بینی می‌شود امسال، ۱۰ هزار تن محصول نارنج در استان برداشت شود.

وی تصریح کرد: عمده این محصول پس از آبگیری به صورت خانگی یا نیمه صنعتی، در داخل استان مصرف می‌شود.

این مقام مسئول ادامه داد: در مناطق مختلف استان باغ‌های مرکبات وجود دارد، اما عمده آن در شهرستان‌های بندرگز، کردکوی و گرگان است.

بهارنارنج، معجزه بهاری با عطری از سلامتی و آرامش

وی با اشاره به اینکه سطح باغ‌های مرکبات استان گلستان به هفت هزار هکتار می‌رسد، گفت: مردم باید نسبت به برداشت به موقع و به صورت کامل مرکبات به ویژه نارنگی و نارنج اهتمام داشته باشند.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اینکه بی‌توجهی به برداشت میوه‌های درختان عمومی از جمله نارنج، سیکل دوره‌گردی مگس مدیترانه‌ای را برای یک سال کامل می‌کند، اضافه کرد: میوه نارنج در صورتی که برداشت نشود تا فصل باروری سال بعد نیز روی درخت ماندگار می‌شود.

یک کارشناس گیاهان دارویی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: درخت نارنج از معدود گیاهانی است که تمام اجزای آن، از شکوفه تا میوه، قابل استفاده است. بهار نارنج طبعی گرم و خشک دارد و برای افراد با مزاج سرد بسیار مناسب است.

مصطفی حمیدی با بیان اینکه بهار نارنج سرشار از ویتامین‌های B، D و C بوده و به دلیل دارا بودن آنتی‌اکسیدان‌های فراوان، در حوزه سلامت بدن کاربردهای فراوانی دارد، گفت: وجود ترکیبی به نام لینالول در بهار نارنج عامل اصلی کاهش اضطراب و تنش‌های عصبی در بدن است. همچنین؛ عوارض کمتری نسبت به داروهای شیمیایی دارد.

این کارشناس گیاهان دارویی با اشاره به روش‌های مختلف مصرف بهار نارنج گفت: این گیاه به شکل شربت، عصاره، دمنوش، گل تازه یا خشک‌شده قابل استفاده است. در فصل تابستان، ترکیب عرق بهار نارنج با گلاب یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار میان خانواده‌های ایرانی است، همچنین، بسیاری از افراد در فصل برداشت، مربا و عصاره آن را تهیه و نگهداری می‌کنند.

بهارنارنج، معجزه بهاری با عطری از سلامتی و آرامش

مصرف همزمان بهار نارنج و کرفس برای درمان سنگ کلیه 

حمیدی در ادامه افزود: مصرف همزمان بهار نارنج با کرفس می‌تواند به دفع سنگ کلیه کمک کند. همچنین برای آقایان به تنظیم سطح هورمون کورتیزول و بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند و در بانوان نیز، خاصیت آرامش‌بخشی آن به کاهش دردهای رحمی منجر می شود.

 این کارشناس گیاهان دارویی ترکیب بهار نارنج با عسل را برای افزایش انرژی، کاهش التهاب، اضطراب و تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می کند. همچنین مصرف آن به صورت دمنوش باعث رفع خستگی و کاهش سردردهای میگرنی می‌شود.

کاربرد بهار نارنج در لاغری

حمیدی با اشاره به اثرات بهار نارنج در روند کاهش وزن بیان کرد: وجود ترکیبی به نام «سن‌استرین» در این گیاه موجب افزایش سوخت‌وساز بدن می‌شود و در نتیجه به سوزاندن چربی‌ها کمک می‌کند.

 وی تأکید کرد: هرچند تاکنون عوارض جدی از مصرف بهار نارنج گزارش نشده، اما به دلیل طبع گرم آن، ممکن است در برخی افراد باعث افزایش فشار خون شود. به همین دلیل، افراد دارای بیماری‌های قلبی یا فشار خون بالا باید با احتیاط و مشورت پزشک از آن استفاده کنند.

به گزارش ایسنا؛ جمع‌آوری بهارنارنج  در استان گلستان از نیمه فروردین ماه و هم‌زمان با شکوفه دادن این گیاه، آغاز شده و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد و اوج آن در روزهای پایانی فروردین تا نیمه اردیبهشت‌ماه است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha