• پنجشنبه / ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۴۱
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1404020402731
  • خبرنگار : 50225

/هفته سلامت/

جلوگیری از هزاران مرگ زودرس با ۲۰ درصد افزایش تحرک در ایران

جلوگیری از هزاران مرگ زودرس با ۲۰ درصد افزایش تحرک در ایران

ایسنا/خوزستان رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان با هشدار نسبت به تبعات کم‌تحرکی در بروز بیماری های غیرواگیر، بر انجام اقداماتی مانند ایجاد باشگاه‌ها و گروه‌های ورزشی محلی در دسترس و انعطاف ساعات کاری کارکنان به منظور افزایش فعالیت بدنی، تاکید کرد.

دکتر سیما اورنگ در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اهمیت فعالیت بدنی اظهار کرد: کم ‌تحرکی یکی از مهم‌ترین عوامل خطر برای بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و چاقی است. یافته ها نشان می دهند احتمال مرگ و پیشرفت بیماری‌های قلبی عروقی در افراد کم تحرک نسبت به افراد فعال دو برابر بیشتر است.

وی افزود: درصد بالایی از افراد در بسیاری از استان‌ها از جمله خوزستان، به دلیل سبک زندگی شهری و کمبود فرصت‌های مناسب برای فعالیت بدنی دچار کم‌تحرکی هستند.

کم‌تحرکی چیست؟

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: کسی که در هر هفته کمتر از ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط مانند پیاده‌روی ساده انجام دهد یا کمتر از ۷۵ دقیقه در هفته حرکاتی مانند دویدن، فوتبال و والیبال داشته باشد، کم‌تحرک شناخته می‌شود.

افزایش ۲۰ درصدی کم‌تحرکی در مردم ایران

اورنگ اضافه کرد: آمار به دست آمده از مطالعه عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در ایران نشان می‌دهد روند تغییرات شیوع کم‌تحرکی در ایرانیان با سن ۱۸ تا ۶۴ سال از ۳۱ درصد در سال ۱۳۸۶ به ۵۱ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است بنابراین شاهد افزایش ۲۰ درصدی کم‌تحرکی بین مردم ایران هستیم.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰، ۵۳.۴ درصد مردم استان خوزستان دچار کم‌تحرکی و ۶۳.۸ درصد دچار اضافه وزن و چاقی بوده‌اند. آمار نشان می‌دهد شیوع اضافه وزن و چاقی در خوزستان حدود ۴ درصد نسبت به سال ۱۳۹۵ بیشتر شده است.

جلوگیری از مرگ‌های زودرس با ۲۰ درصد افزایش تحرک در ایران

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: با افزایش  ۲۰ درصدی در فعالیت‌های بدنی در کشور می‌توان از ۱۰ هزار و ۷۰۰ مرگ زودرس در افراد کمتر از ۷۰ سال پیشگیری کرد.

وی بیان کرد: حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی مانند پیاده‌روی در هفته و کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن و چاقی، بین ۷ تا ۲۰ درصد شانس ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد.

فعالیت‌های بدنی ساده را یاد بگیریم

اورنگ گفت: به طور کلی، هر حرکت بدنی که به وسیله انقباض عضلات اسکلتی انجام و موجب افزایش مصرف انرژی نسبت به حالت استراحت شود را فعالیت بدنی می‌نامند. پیاده‌روی، بالا رفتن از پله، انواع ورزش‌ها و کارهای خانگی، همگی از جمله فعالیت‌های بدنی به شمار می‌روند. در واقع افزودن هر میزان از فعالیت بدنی در برنامه روزانه افراد می‌تواند موجب سلامتی شود.

وی افزود: اگر چه انجام هر نوع فعالیت بدنی بهتر از بی‌تحرکی است اما بنا بر توصیه سازمان جهانی بهداشت، فعالیت بدنی مفید باید حداقل ۱۰ دقیقه طول بکشد. به عبارت دیگر، اگرچه بالا و پایین رفتن از پله، فعالیت‌های خانگی مانند نظافت منزل، شست‌وشوی لباس با دست، جارو برقی کشیدن، رفتن به خرید و یا به پارک و گردش و تفریح رفتن نیز فعالیت بدنی محسوب می‌شوند اما بهترین فعالیت بدنی و آنچه که موجب بهبود و حفظ سلامتی می‌شود فعالیتی است که حداقل ۱۰ دقیقه طول بکشد و موجب افزایش تعداد ضربان قلب و تنفس شود.

فعالیت بدنی چگونه سلامت ما را حفظ می‌کند؟

وی با اشاره به اثر مثبت فعالیت بدنی بر سلامت بیان کرد: بهبود ظرفیت‌های سیستم قلبی تنفسی، پیشگیری از بیماری‌های مزمن از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی و برخی از سرطان‌ها، بهبود فشار خون بدن و کاهش وزن بدن از جمله آثار فعالیت بدنی بر سلامت هستند.

عوامل محدودیت‌های تحرک در ایران و خوزستان

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: در ایران، کم‌تحرکی معمولا به دلیل عواملی مانند تغییر سبک زندگی از جمله افزایش استفاده از خودرو، فناوری و مشاغل کم‌تحرک، شرایط محیطی مانند کمبود فضاهای عمومی مناسب برای ورزش و تفریح و عوامل فرهنگی مانند نگرش‌های سنتی نسبت به فعالیت‌های ورزشی به‌ ویژه میان زنان است.

وی ادامه داد: در خوزستان، شرایط خاص آب‌ و هوایی مانند گرما و رطوبت بالا نیز می‌تواند از عوامل محدودکننده فعالیت بدنی باشد. این موارد تاثیر منفی بر سلامت عمومی جامعه دارد و در این باره نیاز به برنامه‌های ارتقایی برای تشویق مردم به ورزش، فراهم کردن زیرساخت‌های مناسب و تغییر نگرش‌های عمومی احساس می‌شود.

پیشنهادهایی برای جبران کم‌تحرکی

اورنگ گفت: برای مقابله با کم‌تحرکی و افزایش سطح فعالیت بدنی در استان خوزستان و ایران به طور کلی، می‌توان اقداماتی مانند توسعه زیرساخت‌ها و فضای مناسب، ایجاد پارک‌ها، مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری، فراهم‌کردن امکانات ورزشی عمومی و رایگان در مناطق مختلف، تشویق فرهنگی و آموزشی، اجرای برنامه‌های آموزشی در مدارس و عموم جامعه برای افزایش آگاهی از اهمیت فعالیت بدنی و ترویج سبک زندگی سالم از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی انجام داد.

وی با تاکید بر اهمیت شرکت در برنامه‌های ورزشی به منظور پیشگیری از کم‌تحرکی بیان کرد: برگزاری مسابقه‌های ورزشی و فعالیت‌های جمعی برای افراد گروه‌های سنی مختلف و ایجاد باشگاه‌ها و گروه‌های ورزشی محلی که دسترسی آسان داشته باشند، در زمینه کاهش کم‌تحرکی تاثیرگذار است.

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: همچنین پشتیبانی شغلی از جمله فراهم کردن برنامه‌های تناسب اندام در محیط‌های کاری و تشویق کارفرمایان برای ایجاد ساعات انعطاف‌پذیر به منظور ورزش کارکنان به منطور کاهش کم‌تحرکی باید در نظر گرفته شود. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha