• شنبه / ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۰۴
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404020603267
  • خبرنگار : 50592

رئیس اداره نظارت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد:

کمبود چربی در رژیم غذایی خطرناک است

کمبود چربی در رژیم غذایی خطرناک است

ایسنا/یزد رئیس اداره نظارت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد ضمن اشاره به این که چربی‌ها نه‌ تنها یک منبع انرژی مهم برای بدن هستند بلکه برای حفظ سلامت سیستم ایمنی، تولید هورمون‌ها و محافظت از سلول‌ها نیز ضروری‌اند، گفت: کمبود چربی‌های مفید در رژیم غذایی می‌تواند مشکلاتی مانند سندروم متابولیک و افزایش مقاومت به انسولین ایجاد کنند.

مسعود حبیبی در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن اشاره به این که چربی‌ها یکی از سه درشت‌ مغذی اصلی هستند که بدن برای عملکرد صحیح به آن‌ها نیاز دارد، گفت: برخلاف باورهای قدیمی، چربی‌ها فقط به معنای کالری‌های اضافی یا چربی‌های مضر نیستند.

وی با اشاره به این که بدن انسان به چربی‌ها برای انجام بسیاری از فرآیندهای حیاتیمثل حفظ سلامت قلب، عملکرد مغز، تنظیم دمای بدن و جذب ویتامین‌های محلول در چربی نیاز دارد، گفت: بنابراین، چربی‌ها نه تنها یک منبع انرژی مهم برای بدن هستند، بلکه برای حفظ سلامت سیستم ایمنی، تولید هورمون‌ها و محافظت از سلول‌ها نیز ضروری‌اند.

حبیبی ضمن اشاره به این که چربی‌ها به طور کلی به سه دسته اصلی چربی‌های اشباع‌ شده، چربی‌های غیراشباع و چربی‌های ترانس تقسیم می‌شوند، تصریح کرد: هر کدام از این چربی‌ها تأثیرات متفاوتی بر سلامت بدن دارند.

وی گفت: مصرف زیاد چربی‌های اشباع‌ شده که عمدتاً در محصولات حیوانی مانند گوشت قرمز، کره، پنیر و برخی روغن‌های گیاهی مانند روغن نارگیل و روغن پالم یافت می‌شوند، ممکن است باعث افزایش سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) در خون شود.

رئیس اداره نظارت بر واردات و صادرات معاونت غذا و داروی استان با اشاره به این که این امر خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: به همین دلیل، بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند که مصرف این نوع چربی‌ها محدود شود.

حبیبی با بیان این که چربی‌های غیراشباع که در غذاهایی مانند روغن زیتون، آووکادو، مغزها و ماهی‌های چرب یافت می‌شوند، برای سلامت قلب مفید هستند، عنوان کرد: این نوع چربی‌ها به کاهش سطح کلسترول LDL و افزایش کلسترول HDL (کلسترول خوب) کمک می‌کنند و می‌توانند در کاهش ریسک بیماری‌های قلبی مؤثر باشند.

این مسئول با اشاره به این که چربی‌های ترانس که معمولاً در غذاهای فرآوری‌ شده، شیرینی‌ها، کیک‌ها، چیپس‌ها و پاپ‌کورن‌های میکروویوی یافت می‌شوند، از طریق فرایند هیدروژناسیون روغن‌های گیاهی تولید می‌شوند، گفت: این چربی‌ها باعث افزایش سطح کلسترول LDL و کاهش سطح کلسترول HDL می‌شوند که منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت نوع ۲ و التهاب مزمن می‌شود.

وی افزود: بنابراین، مصرف چربی‌های ترانس به شدت باید محدود شود و از غذاهایی که حاوی این نوع چربی هستند خودداری کرد.

حبیبی با اشاره به این که چربی‌ها برای بدن وظایف دیگری نیز دارند، گفت: از آنجایی که چربی‌ها جزء اصلی غشاهای سلولی هستند، نقش حیاتی در حفظ ساختار و عملکرد سلول‌ها دارند.

وی با اشاره به این که چربی‌ها به بدن کمک می‌کنند تا ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین‌های A، D، E و K را جذب کند، گفت: علاوه بر این، چربی‌ها در تولید هورمون‌ها و حفظ دمای بدن نیز نقش دارند.

حبیبی تاکید کرد: کمبود چربی‌های مفید در رژیم غذایی می‌تواند مشکلاتی مانند سندروم متابولیک، افزایش مقاومت به انسولین، افزایش تری‌گلیسرید خون و در نهایت ابتلا به بیماری‌های قلبی ایجاد کند.

این مسئول در خصوص رژیم‌های غذایی کم‌چرب، اظهار کرد: گرچه این رژیم‌ها برای کاهش وزن و پیشگیری از بیماری‌های قلبی توصیه می‌شدند، اما در سال‌های اخیر شواهد علمی نشان می‌دهند که رژیم‌های کم‌چرب همیشه بهترین انتخاب برای همه افراد نیستند.

وی با بیان این که تحقیقات نشان داده‌اند که رژیم‌های غذایی با چربی بالا اما سالم، می‌توانند به همان اندازه یا حتی بیشتر از رژیم‌های کم‌چرب در کاهش وزن مؤثر باشند و به بهبود سلامت قلب کمک کنند، گفت: رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای که سرشار از چربی‌های غیراشباع هستند، با کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و حتی دیابت نوع دو و برخی سرطان‌ها مرتبط بوده است.

حبیبی تاکید کرد: این رژیم‌ها می‌توانند به کاهش التهاب، بهبود سطح کلسترول خون و کاهش وزن کمک کنند.

رئیس اداره نظارت بر واردات و صادرات معاونت غذا و داروی استان با اشاره به این که برای حفظ سلامتی و بهره‌مندی از فواید چربی‌ها، باید چربی‌های سالم را انتخاب کرد، گفت: این چربی‌ها به ویژه برای سلامت قلب، مغز و عملکرد سیستم ایمنی ضروری هستند.

وی با بیان این که چربی‌های سالم شامل چربی‌های غیراشباع هستند که در غذاهایی مانند روغن زیتون، آووکادو، مغزها مانند بادام، گردو و پسته و دانه‌ها مانند تخم کتان یافت می‌شوند، گفت: همچنین، اسیدهای چرب امگا-۳ که در ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و تن وجود دارد، بسیار مفید هستند.

حبیبی افزود: این چربی‌ها به کاهش التهاب، بهبود عملکرد مغز و کاهش سطح تری‌گلیسرید خون کمک می‌کنند و به همین دلیل، مصرف چربی‌های غیراشباع باید در رژیم غذایی روزانه افزایش یابد.

ابن مسئول با اشاره به این که چربی‌های ترانس و اشباع‌شده باید از رژیم غذایی حذف یا به حداقل برسند، گفت: چربی‌های ترانس معمولاً در غذاهای فرآوری‌شده مانند کیک‌ها، شیرینی‌ها، پاپ‌کورن‌های میکروویوی و غذاهای بسته‌بندی‌شده وجود دارند.

وی با اشاره به این که این چربی‌ها علاوه بر افزایش کلسترول LDL (کلسترول بد)، موجب کاهش کلسترول HDL (کلسترول خوب) نیز می‌شوند و ریسک بیماری‌های قلبی و دیابت را افزایش می‌دهند، گفت: چربی‌های اشباع‌ شده که عمدتاً در گوشت‌های قرمز، محصولات لبنی پرچرب و روغن‌های گیاهی مانند روغن پالم و روغن نارگیل موجود هستند، باید محدود شوند، زیرا مصرف زیاد آن‌ها می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

حبیبی ضمن اشاره به این که میزان مصرف چربی در رژیم غذایی به طور کلی باید متعادل باشد، گفت: سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند که حدود 20 تا 35 درصد از کالری روزانه شما از چربی‌ها تأمین شود.

وی افزود: این میزان باید بیشتر از منابع چربی‌های غیراشباع مانند روغن‌های گیاهی، ماهی‌های چرب و مغزها تأمین شود و چربی‌های ترانس و اشباع‌شده باید به حداقل برسند.

رئیس اداره نظارت بر واردات و صادرات معاونت غذا و داروی استان، گفت: به عنوان مثال، در یک رژیم غذایی دو هزار کالری، حدود 44 تا 78 گرم چربی در روز می‌تواند مصرف شود اما باید توجه داشت که بیشتر این چربی‌ها باید از منابع سالم تأمین شوند.

حبیبی اظهار کرد: برای حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی، بهتر است از چربی‌های سالم مانند چربی‌های غیراشباع امگا-۳ و امگا-۶ استفاده کرد و از مصرف چربی‌های مضر، مانند چربی‌های ترانس و چربی‌های اشباع‌شده، خودداری کرد.

وی با اشاره به این که چربی‌های سالم موجود در منابعی مانند روغن زیتون، آووکادو، ماهی‌های چرب و مغزها نه تنها به حفظ سلامت قلب کمک می‌کنند، بلکه برای عملکرد مغز، تنظیم هورمون‌ها و تقویت سیستم ایمنی نیز ضروری هستند، گفت: در عوض، چربی‌های ترانس و چربی‌های اشباع‌شده که در غذاهای فرآوری‌ شده و برخی محصولات حیوانی یافت می‌شوند، باید به حداقل برسند.

رئیس اداره نظارت بر واردات و صادرات معاونت غذا و داروی استان با اشاره به این که چربی‌ها را باید با دقت انتخاب کرد، تصریح کرد: رژیم‌های غذایی پرچرب یا کم‌چرب به تنهایی نمی‌توانند به حفظ سلامتی کمک کنند؛ بلکه انتخاب منابع چربی سالم و مصرف آن‌ها در چارچوب یک رژیم غذایی متعادل و سالم، بهترین راه برای حفظ سلامتی است.

حبیبی در پایان تصریح کرد: توجه به کیفیت چربی‌ها و میزان مصرف آن‌ها در کنار سایر مواد مغذی، کلید اصلی برای رسیدن به یک سبک زندگی سالم و متعادل است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha