وحیدرضا فریدونی شامگاه پنجم اردیبهشت، در همایش روز ملی گندم و نان که در کاشمر برگزار شد، حرفه نانوایی را «هنر صنعت» دانست و افزود: در این هنر صنعت چرخه گندم، آرد و نان را داریم.
وی خاطرنشان کرد: امسال گندم با افت مفید یک درصد و غیرمفید چهار درصد به قیمت ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان درب مراکز خرید از کشاورزان خراسان رضوی خریداری میشود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به اینکه برای هر کیلوگرم آرد نوع یک ۸۳۰ تومان و آرد نوع دو نیز حدود ۱۲۰۰ تومان باید هزینه کرد، گفت: ما به التفاوت این نرخ با نرخ گندم در نوع یک ۲۴.۶ برابر و در نوع دو ۱۶.۵ برابر است.
وی از کاشمر و منطقه ترشیز به عنوان یکی از افتخارات این صنعت بسیار مهم نام برد و افزود: همچنین کاشمر در حوزه دوگانهسوز کردن نانواییها از شهرستانهای پیشرو در خراسان رضوی است.
فریدونی با تأکید بر اینکه باید نگاه را تغییر داد و از امکانات موجود حداکثر استفاده بهینه را کرد، به مشکلاتی که از سوی نانوایان در خصوص سامانه نانینو مطرح شد پرداخت و گفت: وجود سامانه نانینو نه تنها تهدیدی نیست، بلکه یک فرصت است؛ بدون شک اگر موارد اعلامی رعایت شود نانوایان از مزایای آن بهرهمند میشوند.
هزینههای نانوایان بیشتر از درآمدشان است
سید مهدی عصمتی -سرپرست فرمانداری کاشمر- در ادامه مشکلات نانوایان را به حق دانست و گفت: در کارگروه آرد و نان شهرستان به تمامی مسائل و مشکلات نانوایان پرداخته میشود و مسائل به استان هم اعلام شده است.
وی با بیان اینکه هزینهها و درآمد نانوایان با یکدیگر همخوانی ندارند، افزود: قیمت نان کشوری است و به دست شهرستان نیست که بخواهیم آن را افزایش دهیم.
عصمتی با اشاره به اینکه هزینههای نانوایان بیشتر از درآمدشان است، اظهار کرد: هر تصمیمی که در کشور گرفته شود در شهرستان نیز اجرا خواهد شد.
وی با اعلام اینکه شهرستان مجری سیاستهای دولت است، خاطرنشان کرد: گرچه وظیفه کارگروه آرد و نان نظارتی است اما ما تاکنون حامی نانوایان بودهایم.
سرپرست فرمانداری کاشمر در ادامه از مکاتبات متعدد با استان در خصوص مشکلاتی که نانوایان با سامانه نانینو دارند خبر داد و گفت: قسمتی از مشکلات به دلیل عدم رعایت نانوایان در خصوص رعایت زمان پخت، استفاده بیش از حد مجاز از کارت بانکی، پخت بیشتر و یا کمتر از سهمیه است که تخلف محسوب میشود.
وی با بیان اینکه البته منکر مشکلاتی هم که سامانه هوشمند نانینو دارد نیستیم، اظهار کرد: قائل به این هستیم که اکثر نانوایان قوانین و مقررات را رعایت میکنند و انتظار داریم که نان خوبی را هم تحویل مردم بدهند.
عصمتی با اشاره به اینکه هرچند دولت امسال ۲۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان پرداخت میکند اما در نهایت مردم راضی نیستند، افزود: ضایعات نان در نانواییها باید کاهش یابد.
وی با اعلام اینکه رایزنی شده تا از محل کارکرد حسابی که نانوایان در بانک دارند تسهیلاتی پرداخت شود، بیان کرد: چون منطقه ترشیز در آخر خط گاز قرار دارد در اغلب موارد وقتی در پیک مصرف قرار میگیریم منطقه با مشکلاتی مواجه میشود که در همین راستا تعدادی از نانواییها دوگانه سوز شدهاند.
گندم تولیدی، تنها جوابگوی نیاز دو ماه شهرستان است
کاظم قربانپور مدیر جهاد کشاورزی کاشمر در ادامه با اشاره به ناترازی انرژی در حوزههای مختلف به دلیل تغییرات اقلیمی گفت: گرچه دولت تمام توان خود را برای رفع این ناترازی به کار گرفته اما از سویی تمامی بهرهبرداران بخش کشاورزی وظیفه دارند تا بیشترین بهرهوری را از کمترین منابع داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه باید از اسراف در مرحله تولید محصول جلوگیری شود، رفتن به سمت کشتهای گلخانهای و روشهای نوین آبیاری و کشت محصولات کم آب طلب را بسیار مهم دانست و گفت: هدف ما افزایش و بالابردن سطح زیر کشت نیست، بلکه توصیه ما حفظ وضعیت موجود و یا حتی کاهش سطح زیر کشت با بهرهگیری از روشهای نوین آبیاری برای تولید محصولات با کیفیت است.
مدیر جهاد کشاورزی کاشمر از بارش ۱۱۲ میلیمتری بارندگی در سال زراعی جاری این شهرستان خبر داد و گفت: برای تولید هر کیلوگرم گندم ۱۴۷۰ لیتر آب نیاز است.
وی با اشاره به اینکه میزان تولید گندم در کاشمر نسبت به سایر شهرستانها پائینتر است، به طوری که گندم تولیدی تنها جوابگوی نیاز مصرف یک یا دو ماه شهرستان است، اظهار کرد: کاشمر در حوزه تولید محصولات باغی و تولید گوشت مرغ و گوشت قرمز نیز یکی از قطبهای تولید استان است و با اقدامات خوبی که در دست انجام است در آینده نزدیک قطب تولید انرژی پاک نیز خواهیم بود.
افزایش ٢٠٠ درصدی هزینههای نانوایان
محمد یحییپور -رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر- گفت: نانوایان منطقه به دلیل عدم اعلام نرخ واقعی نان در سال جاری و مشکلات به وجود آمده از زمان ظهور سامانه نانینو به مشکلات بسیاری مواجه هستند.
وی با بیان اینکه گندم و نان، نه تنها در سفرههای مردم، بلکه در فرهنگ و هویت ملی ما جایگاه ویژهای دارد، افزود: یکی از مشکلات اصلی نانوایان، سختی کار و کمی درآمد آنان است.
رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر تصریح کرد: این صنف تنها صنفی است که دولت قیمت فروش آن را تعیین میکند و به دلیل حساسیت قیمت نان در سبد غذائی مردم، به خصوص قشر ضعیف جامعه، همواره دولت تلاش کرده است قیمت نان در پائینترین حد ممکن باقی بماند.
وی گفت: در چند سال اخیر علیرغم افزایش ٢٠٠ درصدی هزینهها، دستمزدها، حاملهای انرژی آب، برق، گاز، بیمه، اجاره مکان و امثال آن، درصد کمی به قیمت نان افزوده شد که این افزایش، جوابگوی هزینههای نانوایان نیست و آنان دائماً با معضلات مالی دست و پنجه نرم میکنند.
یحییپور با بیان اینکه مشکلات موجود موجب شده تا تمام کارگران ماهر نانوایی به مراکز استان و خانه پزیها بروند، افزود: نانوایان برای تأمین دخل و خرج خود مجبورند از تمامی هزینهها بکاهند به طوری که دیگر در بسیاری از نانواییها، از نیروی کار ماهر، تجهیزات جدید، دکوراسیون مناسب، روپوش تمیز، ظاهر آراسته و ... خبری نیست و در حقیقت با این درآمد کم، انجام چنین هزینههایی امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به اینکه به دلیل عدم سودآوری نان برای نانوا، معمولاً مغازههای نانوائی از نظر ظاهری فقیرترین و نامناسبترین مغازه هر محله هستند، گفت: انتظار داریم که دولت چارهای برای این مشکل نانوایان که ادامه حیات آنها را به خطر انداخته است بیندیشد.
رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان کاشمر خاطرنشان کرد: با احتساب حداقل هزینههای جاری نانوایی اعم از حقوق کارگران، خمیرمایه، لباس، مواد شوینده، رفاهی و غیره هر نانوایی حدود ۵۰ درصد متضرر میشود.
اکنون در شهرستان کاشمر ۱۷۰ واحد نانوایی و کوهسرخ نیز ۱۹ واحد نانوایی فعالیت دارند.
انتهای پیام
نظرات