به گزارش ایسنا، حوالی ظهر شنبه، ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۲۶ آوریل ۲۰۲۵)، انفجار مهیبی در بندر شهید رجایی بندرعباس، یکی از بزرگترین بنادر تجاری ایران، رخ داد. این حادثه که به گفته گمرک بندرعباس احتمالاً ناشی از دپوی کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی بوده است.
بندر شهید رجایی، با ظرفیت جابهجایی سالانه ۹۰ میلیون تن کالا و اتصال به ۸۰ بندر جهانی، نقشی استراتژیک در تجارت خارجی ایران ایفا میکند. این بندر که بیش از ۵۳ درصد عملیات تخلیه و بارگیری بنادر کشور را به خود اختصاص داده، بهویژه در ترانزیت کالاهای کانتینری و صادرات فرآوردههای نفتی جایگاه ویژهای دارد. با این حال، آمارها نشان میدهد که سهم این بندر در واردات کالاهای اساسی، برخلاف تصور عمومی، بسیار اندک است.
بر اساس گزارشهای رسمی، در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۵ میلیون و ۳۵۴ هزار تن کالای اساسی وارد ایران شد که تنها ۲ میلیون تن آن (حدود ۸ درصد) از طریق گمرک بندر شهید رجایی ترخیص شده است. در مقابل، بندر امام خمینی (ره) با ۵۸ درصد و بندر امیرآباد با ۱۳ درصد، نقش اصلی را در تأمین کالاهای اساسی کشور بر عهده دارند. گمرکات نوشهر، چابهار و بندر انزلی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
در شبکههای اجتماعی ویدیوهایی مبنی بر آسیب کانتینرهای کالای اساسی منتشر شده است که تاکید میشود نباید به این تصاویر که بازه زمانی و صحت آنها مشخص نیست تکیه شود و تنها به آمار و اطلاعرسانیهای گمرک و دولت و... باید توجه داشته باشیم و در این شرایط تنها دولت میتواند اظهارنظر قطعی داشته باشد همانطور که در پی این انفجار، دولت اقدامات فوری برای مدیریت بحران آغاز کرده است. غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، ضمن تأکید بر ادامه تأمین کالاهای اساسی بدون اختلال، اعلام کرد که کشتیهای حامل این کالاها به بندر امام خمینی (ره) هدایت شدهاند.
وی همچنین از اعزام مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام به محل حادثه خبر داد و گفت: انتقال کانتینرهای یخچالدار به محلهای دارای برق در اولویت است و در صورت نیاز، از امکانات وزارتخانه برای پشتیبانی از بخش خصوصی استفاده خواهد شد.
نوری قزلجه با اشاره به اهمیت سرمایه بخش خصوصی بهعنوان سرمایه ملی، افزود: بر اساس اطلاعات اولیه، کالاهای اساسی موجود در بندر آسیب جدی ندیدهاند. این اظهارات در حالی مطرح شد که تیم فنی گمرک به ریاست معاون وزیر اقتصاد، در محل بندر مستقر شده تا ترخیص کالاهای اساسی را از سر بگیرد.
انفجار بندر شهید رجایی، اگر چه خسارات جانی و زیرساختی قابلتوجهی به دنبال داشته، اما به نظر نمیرسد تأثیر مستقیمی بر تأمین کالاهای اساسی کشور داشته باشد. تمرکز این بندر بر کالاهای کانتینری و نقش اندک آن در واردات کالاهای اساسی، این اطمینان را ایجاد کرده که بنادر دیگر مانند بندر امام خمینی و امیرآباد قادر به جبران خلأ موقت خواهند بود. با این حال، توقف فعالیت بندر میتواند بر ترانزیت کالاهای غیراساسی، صادرات فرآوردههای نفتی و تجارت منطقهای تأثیر بگذارد.
وزیر جهاد کشاورزی در جلسه ستاد مدیریت بحران بر نقش مراکز پژوهشی در ارائه راهکارهای عملیاتی تأکید کرد و خواستار مشارکت فعال کشاورزان و بهرهبرداران در تصمیمسازیها شد. در نهایت، انفجار بندر شهید رجایی، هر چند اختلالی موقت در زنجیره تأمین ایجاد کرده، اما با توجه به ظرفیت سایر بنادر و اقدامات سریع، بعید است به بحرانی پایدار منجر شود.
انتهای پیام
نظرات