اضطراب و ترس از دست دادن داشتهها و نرسیدن به خواستهها، دغدغهای است که بشر همواره به آن دست و پنجه نرم کرده است. با وجود پیشرفتهای خیره کننده و فراهم آمدن امکانات رفاهی، نه تنها از این نگرانیها کاسته نشده، بلکه به شکلی عمیقتر خود را نماینده است.
مؤلف در این کتاب، به ریشهیابی اضطرابهای انسان پرداخته و عوامل آن را به روشنی بررسی کرده است، چنانکه با ارائه راه حلهای متناسب، راه رهایی از این درد دیرینه را در پیروی از انسان کامل میداند.
ساختار اثر
این کتاب در هشت بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «خود فراموشی و از خود بیگانگی» ضرورت ریشه یابی اضطراب، تبیین حقیقت آرامش و اطمینان و خود انسانی و خود حیوانی را بررسی کرده و آشفته سازی شیطان و تقویت خود حیوانی و آرامش سیدالشهدا(ع) را به نگارش درآورده است.
بخش دوم با عنوان «خدا فراموشی» ایمان و کاهش اضطراب، سکینه و آرامش قلبی مؤمن و آرامش زهیر بن قین را مورد تاکید قرار داده است.
نویسنده در بخش سوم با عنوان «مرگ هراسی» حتمی بودن مرگ، چاره جوییها برای ترس از مرگ و دلایل ترس از مرگ و راههای غلبه بر آن را شرح داده و مرگ و معاد در آموزههای اهل بیت(ع) و مرگ از دیدگاه امام حسین(ع) را بیان کرده است.
«دنیا فریفتگی» عنوان چهارمین بخش از کتاب حاضر است که در آن دنیا برای انسان همانند آب برای کشتی، آثار دنیا فریفتگی، انواع اهل دنیا از نگاه علی(ع) و علاج دنیا فریفتگی به رشته تحریر درآمده است.
بخش پنجم با عنوان «اتکا به غیر خداوند» حقیقت توکل، توکل در کنار تلاش، خدااتکایی حضرت ابراهیم(ع) و آثار توکل را بررسی میکند.
بخش ششم با عنوان «ناخشنودی از خداوند» انواع ناخشنودی از خداوند، توکل و خوشنودی؛ بهترین امور نزد خداوند، رابطه خوشنودی از خداوند و توحید و امام حسین(ع) مظهر رضایت را تشریح کرده است.
بخش هفتم با عنوان «سختیها و شداید» انواع سختی و شدت، حقیقت صبر و برخی آثار دنیوی و اخروی صبر را تبیین میکند.
هشتمین و آخرین بخش از کتاب مذکور با عنوان «اعمال ناپسند گذشته» تأثیرات درونی افعال انسان، توبه؛ مایه آرامش، خطر تاخیر در توبه و اضطراب و ذلت دشمنان امام حسین(ع) را مورد تأکید قرار داده است و در انتها «راه درمان؛ پیروی از انسان کامل» آمده است.
انتهای پیام
نظرات