محمد مهدی ایزدخواه در گفت گو با ایسنا بیان کرد : هدف اصلی بنیاد ملی نخبگان، حمایت و تسهیل فعالیت نخبگان و افراد صاحب فکر در دستگاههای مختلف است، این بنیاد به عنوان ناظر و تنظیمکننده عمل میکند، نه به عنوان مجری؛ به این صورت که اجرای مستقیم برنامهها و فعالیتها بر عهده دستگاهها است.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بنیاد وظیفه دارد به جامعه نخبهگانی و دانش آموختگان برجسته و افرادی که در رقابتهای علمی مختلف مقامآوردهاند، هویت اثرگذاری بدهد، افزود: این هویت به نخبهها کمک میکند تا پس از دانش آموختگی در دستگاههای مختلف مشغول به کار شوند و همچنین از انواع تسهیلات مانند حضور در همایشهای علمی یا شرکت در کارگاههای توانمندسازی بهره ببرند.
سرمایه گذاری برای تولید و نوآوری
ایزدخواه با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان همچنین مسیرهایی را برای تحقق شعار سال، یعنی سرمایهگذاری برای تولید، فراهم میسازد تصریح کرد: این امر شامل تشویق سرمایهگذاران به محوریتبخشی به ایدههای نخبگانی و استفاده از خلاقیت و نوآوری برای افزوده شدن ارزش مالی در پروژهها است و در درواقع سرمایهگذاری که با پشتوانه نخبگان انجام میشود، علاوه بر کاهش خطرات شکست، میتواند نتایج موفقیتآمیزی برای تولید داشته باشد.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان جنوبی ادامه داد: این رویکرد نه تنها به تولید مؤثر کمک میکند، بلکه جوانان را نیز در راستای تحقق شعار سال توانمندتر میکند.
وی با اشاره به برنامههای ارتقا و توانمندسازی که به طور ویژه بر تاثیرگذاری نخبگان تمرکز دارد، افزود: بنیاد ملی نخبگان برنامههایی را برای تقویت توانمندیها و اثرگذاری افراد نخبه تدوین کرده است. این برنامهها در سند راهبردی کشور در امور نخبگان که جزء اسناد مهم و بالادستی محسوب میشود، با پنج راهبرد کلان تعیین شدهاند اولین راهبرد، ارتقا نظام شناسایی و هدایت نخبگان است؛ یعنی ابتدا باید فرد نخبه شناسایی شود و سپس در مسیر نخبگی هدایت گردد.
راهبردهای کلان بنیاد نخبگان
ایزدخواه گفت: دومین راهبرد، توانمندسازی فرد نخبه است تا در حوزه استعداد خود بتواند تواناییهای ضروری را کسب کند و سومین و شاید مهمترین راهبرد، زمینهسازی برای اثرگذاری نخبگان است.
ایزدخواه با اشاره به اینکه باید شرایطی فراهم شود که اگر فرد نخبهای ایدهای در حوزههای مختلف مانند معدن یا کشاورزی دارد، بتواند آنها را به صنعت مربوطه منتقل کند، افزود.: چهارمین راهبرد، بخش مدیریتی و سیاستگذاری کشور به گونهای است که افراد نخبه بتوانند در چرخه مدیریت کشور نقش ایفا کنند. بنیاد ملی نخبگان به عنوان تسهیلگر، این افراد را به دستگاههای مربوطه معرفی میکند. راهبرد پنجم، ایجاد زیرساختهای فرهنگی، پژوهشی و اطلاعرسانی است.
رئیس بنیاد نخبگان استان افزود: در این چارچوب، برنامههایی مانند هستههای مسئلهمحور فناورانه و نوآورانه تحت عناوینی همچون هستههای شهید احمدی روشن و شهید بهشتی وجود دارند. همچنین طرحهای جذب نخبگان در دستگاههای اجرایی تقویت شدهاند. در شهریور ماه ۱۴۰۴، فراخوانی صادر خواهد شد تا افراد سوابق خود را در سامانه بنیاد ملی نخبگان ثبت کنند. اگر این افراد بر اساس تعاریف بنیاد، استانداردهای نخبگانی را داشته باشند، به دستگاههای مربوطه معرفی خواهند شد.
ایزدخواه گفت: افرادی که دارای ویژگیهایی نظیر تحصیل در دانشگاههای معتبر با رتبه و تراز بالا، معدل خوب، کسب مقام در رویدادهای ملی چون جشنواره خوارزمی یا المپیادهای علمی مانند نانو فناوری و مقالات علمی معتبر، طرحهای بزرگ و اختراعات برجسته هستند، شانس بیشتری برای تأیید پرونده دارند.
وی ادامه داد: هدف اصلی هستههای مسئلهمحور نیز این است که افراد نخبه با مسائل واقعی مواجه شوند و فرصت بروز و حل مشکلات موجود را داشته باشند.
رئیس بنیاد نخبگان استان افزود: اگر یک سرمایهگذار بخواهد در منطقه سرمایهگذاری کند، میتواند از پتانسیل بنیاد ملی نخبگان بهره ببرد. این سرمایهگذار میتواند از تجربیات و پیشنهادات نخبگان استان برای تأیید یا عدم تأیید سرمایهگذاری در حوزهای خاص استفاده کند که این امر به کاهش ریسک شکست سرمایهگذاری کمک میکند.
ایزدخواه تصریح کرد: چالش اصلی در هدایت فعالیتهای نخبگان به سمت فعالیتهای اقتصادی، ایجاد ارتباط بیشتر بین صنایع و نخبگان است. استفاده از فکر نخبگان میتواند منجر به تحولات بزرگی همچون خلق محصولات جدید شود که انگیزه و امید را در میان نخبگان حفظ کرده و مهاجرت آنها را به شهرهای دیگر یا به خارج از کشور کاهش دهد.
وی افزود: دستگاههای اجرایی و نظام مدیریت استان باید به تأثیرگذاری نخبگان اعتقاد پیدا کنند. بنیاد نخبگان استان میتواند نقش بازوی مشورتی و همفکری را در سیاستگذاری استان داشته باشد، زیرا شناخت صحیح مسائل و استفاده از توانمندی نخبگان بسیار مهم است.
رئیس بنیاد نخبگان گفت: برای حمایت از نخبگان جوان، طرحهایی مانند برنامه شهید چمران (حمایت از پست دکتری) برای شناسایی و حمایت از دانشجویان نخبه وجود دارد که مسیر توانمندسازی آنان را هموار میکند. با توجه به اهمیت فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی، بنیاد ملی نخبگان نیز در این زمینه فعالیتهایی دارد تا از ظرفیت نخبگان بیشترین بهرهبرداری را داشته باشند.
در سرمایهگذاریها از دانش و تخصص نخبگان بهره ببریم
وی بیان کرد: به منظور تحقق شعار سال، باید در سرمایهگذاریها از دانش و تخصص نخبگان بهره برد تا این اقدامات در مسیر صحیحی انجام شود و از ایجاد تبعات منفی جلوگیری شود. ممکن است سرمایهگذاریهای نادرست انجام شود که نتایج زیانباری برای سرمایه گذار به همراه دارد.
ایزدخواه افزود: هر استان دارای ظرفیتهای خاصی است که باید در نظر گرفت. به عنوان مثال، در خراسان جنوبی تمرکز اصلی و مزیتدار بر فعالیتهای شیلات و پرورش ماهی یا در کشت برنج و زیتون نمیتوان تعریف شود. با این حال، محصولات زرشک، زعفران و سنگهای قیمتی از مزیتهای استان محسوب میشوند، و سرمایهگذاری در این حوزهها به همراه هدایت نخبگان بهسمت این مزیتها میتواند بسیار مؤثر باشد.
وی با بیان اینکه نخبگان در حوزههای معدن، زمینشناسی و شیمی قادر خواهند بود تا ارزش افزودهای به این محصولات اضافه کرده و آنها را به شکلی مطلوب به بازار عرضه کنند، تصریح کرد: کشورهای حاشیه خلیج فارس میتواند بازار فروش سنگهای قیمتی باشند. این ایدهها علاوه بر سادگی، میتوانند با نوآوریهای علمی ترکیب شوند تا نتایج بهتری بهدست آید.
وی افزود: برای حمایت از جوانان و استعدادهای موجود، بنیاد نخبگان استان با تمامی دستگاههای اجرایی همکاری دارد. این همکاری شامل حمایت از دانشآموزان مستعد، اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاهها نیز میشود. دستگاههای اجرایی میتوانند از ظرفیت نخبگان در جذب نیروی انسانی بهره ببرند، چرا که افراد نخبه پس از تأیید توسط بنیاد ملی نخبگان، بدون نیاز به مراحل استخدامی معمول، در پستهای مورد نظر مشغول به کار میشوند.
رئیس بنیاد نخبگان استان گفت: برای افزایش مشارکت جوانان در فعالیتهای علمی و پژوهشی، لازم است تا برنامههایی جامع در همکاری با نهادهای مرتبط اجرا شود تا زمینههای مناسب برای رشد و شکوفایی این استعدادها فراهم شود.
انتهای پیام
نظرات