علیرضا گل محمدی امروز، نهم اردیبهشت در اولین همایش هماندیشی تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و واردکنندگان نهادههای کشاورزی(کود و سم) که در حاشیه بیست و یکمین نمایشگاه صنعت کشاورزی شیراز برگزار شد، با بیان اینکه امروز علاوه بر تحریم با تغییر اقلیم و بحران آب رو بهرو هستیم، اظهار کرد: در برنامه هفتم و سند دانشبنیان غذایی باید نیازهای کشور را بتوانیم سالم و با در نظر گرفتن ثبات اقتدار غذایی را تامین کنیم.
وی با اشاره به اهمیت توجه به فناورمحور بودن بخش کشاورزی افزود: سازمان ترویج کشاوررزی به عنوان پشتوانه علمی قلب تبنده بخش کشاورزی وظایف سنگینی را بر عهده دارد که در این راستا از محققمحوری، مقالهمحوری به سمت مسئلهمحوری و حل مشکلات حرکت کردهایم، از اینرو شوراهایی تشکیل شده است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیان کرد: یکی دیگر از راهبردهایی که در این عرصه تدوین شده بازیابی ۲۲ محور بوده است. طرحهای کلان دیگری در حوزه کود و سم نیز وجود داشته است، همچنین در حوزه تغذیه نیز طرحهای کلانی داریم.
گل محمدی با بیان اینکه در سالی که مقام معظم رهبری شعار سال را در حوزه سرمایهگذاری و تولید انتخاب کرده است، فعالیتهای خوبی را داشتهایم، گفت: اگر امروز تولیدات کشاورزی از ۲۵ میلیون تن به ۱۳۵ میلیون تن افزایش پیدا کرده است، به دلیل آن است که بسیاری از مشکلات روش کاشت، داشت و برداشت و دیگر مسائل را برطرف کردهایم.
وی از فعالیت ۶۰۰ هسته واحد فناور و شرکت دانش بنیاد در مراکز و پارکهای علم و فناوری خبر داد و گفت: هوشمندسازی الگوی کشت نیز در حوزه زراعی اجرایی شده است و سامانه الگوی کاشت ظرف دو الی سه ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
صادرات محصولات کشاورزی تحریم ندارد
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه دلسوزانه مباحث بخش کشاورزی را دنبال میکنیم، اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم در راستای توسعه بخش کشاورزی به وظیفه خود عمل کنیم.
محمدجواد عسکری با بیان اینکه امنیت غذایی برای خانوادهها مهم است و باید برای آن نقشه راه داشته باشیم، اضافه کرد: هر کشوری در راستای امنیت غذایی در قالب نقشه راه عمل کرد، موفق شد. اگر به این نقشه راه عمل نکند دچار مشکل میشود.
وی با ذکر این نکته که اتفاقاتی که در دنیا میافتد بر روی امنیت غذایی تاثیر میگذارد، گفت: اگر جنگ روسیه و اوکراین را مورد بررسی قرار دهیم، میبینیم که بر روی امنیت غذایی اثرگذار است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اگر در راستای منویات مقام معظم رهبری در بحث تولید غذای سالم عمل نکنیم، دچار چالشهایی خواهیم بود؛ ضمن اینکه ظرفیتها در کشور ما منحصر به فرد است. در بسیاری از مواقع نخواستیم این ظرفیتها را استفاده کنیم، اگر هرکس هر مجموعهای هر دستگاهی در راستای ماموریت خود ایفای نقش میکرد، بسیار تاثیرگذار بود.
عسکری در خصوص ظرفیت نیروی انسانی نیز گفت: امروز چیزی حدود ۲۵۰ هزار فارغالتحصیل بخش کشاوزی داریم، این یک فرصت است و اگر از فرصت به خوبی استفاده نشود، تبدیل به تهدید خواهد شد.
وی با بیان اینکه اگر در تولید بخش کشاورزی هزینه کنیم، در حوزه بهداشت و درمان نمیخواهد هزینه بسیاری انجام دهیم، گفت: اگر برنامه هفتم توسعه در حوزه آب، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست خوب اجرا شود، حدود ۹۰ درصد مشکلات حل خواهد شد.
عسکری همچنین گفت: امسال که سال به نام سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری شده است باید به این نکته توجه کنیم که با استفاده از ظرفیت و توانمندیها، مشکلات بخش کشاورزی و امنیت غذایی را برطرف کنیم. اگر اولویت کشور به امنیت غذایی برگردد، مشکلات حل میشود لذا باید از ظرفیتها استفاده کرد چرا که صادرات محصولات کشاورزی تحریم ندارد.
وی با بیان اینکه در بحث صادرات کشاورزی هیچ مشکلی نداریم، گفت: در این زمینه باید هنر و مدیریت علمی داشته باشیم ضمن اینکه نباید در تولید هیچ اخلالی ایجاد شود و اگر مسئولان به خوبی قانون را اجرا کنند حداقل مشکل را در بحث کشاورزی خواهیم داشت.
عسکری همچنین در خصوص دانش بنیان کردن بخش کشاورزی، گفت: نسبت به برنامه دانشبنیان کردن بخش کشاورزی عقب هستیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی افزود: هوش مصنوعی و دانشبنیان از جمله اولویتهای بخش کشاورزی است و استان فارس را باید در بخش دانشبنیان و هوش مصنوعی پایلوت قرار دهیم.
ارزشگذاری کافی برای دانش در سیاستگذاریها نیست
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور هم در این همایش از عدم ارزشگذاری کافی برای دانش در سیاستگذاریها انتقاد کرد و گفت: در جداول هزینهها، مواردی مانند کارگر، حملونقل و تجهیزات دیده میشود، اما نهاده دانش که عامل اصلی بهرهوری است، جایگاهی ندارد.
حجتالله علیمحمدی با اشاره به حساسیتهای موجود در بخش دولتی و سیاستگذاریهای عمرانی، خواستار اصلاح این رویکرد شد و افزود: اگر به دانش متخصصان بها داده شود، نقش آنها در توسعه کشاورزی باز خواهد شد. ایران بهعنوان کشوری با اقتدار، باید از سرمایه انسانی خود برای رقابت در عرصه جهانی استفاده کند، همانطور که کشورهای پیشرفته با تکیه بر دانش به موفقیت رسیدهاند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی کشور همچنین خواستار اصلاح قوانین و ایجاد همافزایی بین دستگاههای اجرایی، مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه و اتاقهای فکر کشاورزی شد و گفت: باید با حضور متخصصان، اساتید، کادر فنی و داروخانههای گیاهپزشکی، مشکلات ریشهای مانند تغذیه خاک، مدیریت آب و توزیع نهادهها بهصورت علمی حل شود.
علیمحمدی به تجربه کشورهای پیشرفته مانند هلند و ترکیه در بهرهگیری از دانش متخصصان اشاره کرد و گفت: ایران با اقتدار علمی و نیروی انسانی خود، میتواند در کشاورزی جهانی پیشرو باشد.
رئیس موسسه خاک و آب کشور هم در این همایش با اشاره به اینکه خاکهای کشور ایران با چالشهای بسیاری رو بهرو هستند، اظهار کرد: سالهای گذشته در خصوص شوری خاک میگفتیم، اما امروز چالشهای دیگری داریم.
۱۰ میلیون بوته با چالش شوری مواجه هستند
هادی اسدی رحمانی با بیان اینکه حدود ۱۰ میلیون بوته در کشور با چالش شوری مواجه هستند، گفت: کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد که ماده خاک کاهش پیدا میکند.
وی تصریح کرد: در کشور طبق برآوردها به پنج میلیون تن کود در سال نیاز داریم تا بتوانیم اقتدار غذایی را داشته باشیم، در بهترین سالها توانستیم سه الی سه و نیم تن کود را داشته باشیم این در حالی است که میانگین مصرف کود در ایران نصف میانگین جهانی است.
اسدی رحمانی بیان کرد: پس از تامین کود یک موضوع بسیار مهمی که در کشور هنوز علمی نشده بحث توزیع است که طبق شرایط کنونی باید نگرش به الگوی کشت و نقش های حاصل خیزی تغییر پیدا کند، پس از موضوع توزیع توصیه به مصرف نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.
معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور هم در این مراسم گفت: یکی از حلقههای مفقوده جهاد کشاورزی عدم شناسنامه محصولات کشاورزی است که در امر صادرات و واردات به آن نیاز داشتهایم.
جهانبخش دولتشاه بیان کرد: میزان مصرف سموم شیمیایی نصف نرم جهانی است، در کشورهای دیگر حتی به پنج لیتر در هکتار میرسد پس باید به زمان صحیح مبارزه با آفات توجه کنیم.
معاون دادستان مرکز استان فارس نیز در این مراسم گفت: دادستان مرکز استان فارس بر روی موضوع مبارزه با آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب صنعتی و شهری تاکید دارند که دستوراتی را جهت پیشگیری ابلاغ خواهیم کرد.
محمد یوسفی با بیان اینکه در شیراز ۷۰۰ هکتار زمین سابقا اعلام شده بود که با آب فاضلاب آبیاری میشده است، گفت: هدف ما پیشگیری با این قضیه است و قطعاً به صورت ویژه به آن رسیدگی خواهیم کرد.
معاون وزیر کشاورزی در امور آب و خاک هم در این همایش با اشاره به نامگذاری سال گفت: اگر یک سوم سرمایهگذاری تولید در بخش مصرف سرمایهگذاری کرده بودیم، مشکلات کمتری داشتیم و اتفاقات بهتری رقم میخورد.
صفدر نیازی شهرکی با بیان اینکه در صدد تربیت پزشک خاک هستیم، افزود: امسال ۱۵۰ میلیارد تومان تامین اعتبار خاک داشتهایم که در مقایسه با سال های گذشته قابل قیاس نیست.
رئیس سازمان نظام مهندسی جهاد کشاورزی فارس نیز در این همایش یکی از مباحث امنیت غذایی را تغذیه عنوان کرد و گفت: در بحث تغذیه مسلماً باید به سلامت خاک توجه داشته باشیم که در این زمینه نیز در نهایت به کودی که خاک را تغذیه میکند، میرسیم.
محمدجواد احمدی از برگزاری دوره تخصصی نسخه کودی در استان فارس خبر داد و افزود: هدف از برگزاری این دوره ارائه دستورالعمل معاونت آب و خاک بود که در این راستا تیمی تشکیل شد و آزمایشگاههای آب و خاک را به صورت توصیهای آماده کردیم.
وی با تأکید بر ضرورت الزام انجام آزمایش قبل از هر کشت به منظور تأمین امنیت غذایی گفت: باید ببینی چگونه میتوانیم این کار را عملیاتی کنیم.
احمدی با بیان اینکه نگاه نظام مهندسی جهادکشاورزی فارس، انرژیمحور است، افزود: تولیدکنندگان داروخانههای گیاه پزشکی زحمات بسیاری کشیدهاند و این مشاغل باید جزو مشاغل سخت شناخته شود، چراکه با سموم در ارتباط هستند.
رئیس سازمان نظام مهندسی جهاد کشاورزی فارس افزود: در بحث مصرف سموم چهار سال گذشته استارت نسخهنویسی دستی را برای مصرف سموم زدیم و پس از آن، چنین کاری به صورت الکترونیکی انجام شد که استان فارس در این بخش یکی از استانهای پیشرو است.
وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به نامگذاری سال به نام سرمایهگذاری برای تولید، بر ضرورت حمایت از تولیدکنندگان داخلی تأکید کرد.
انتهای پیام
نظرات