بهرام سرمست در حاشیه بازدید از نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت سفر اخیر دکتر پزشکیان به جمهوری آذربایجان، این سفر را از جهات مختلف دارای اهمیت استراتژیک دانست و افزود: سفر آقای دکتر پزشکیان به جمهوری آذربایجان از چند جهت حائز اهمیت است. به لحاظ اشتراکات تاریخی، فرهنگی و تمدنی؛ چرا که جمهوری آذربایجان دارای پیوندهای بسیار عمیق با جمهوری اسلامی ایران بهویژه با استانهای شمالغرب کشور از گیلان گرفته تا اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی است و این پیوندها در بستر تاریخ شکل گرفته و میتواند پایهگذار روابط پایدار باشد.
وی با اشاره به افت سطح روابط دو کشور در سالهای اخیر به دلیل برخی فراز و نشیبها، گفت: متأسفانه در چند سال گذشته سطح مناسبات دو کشور همسایه در حوزههای مختلف کاهش پیدا کرده بود، اما پیشینه و دیرینه روابط، بهویژه در استانهای شمالغرب کشور و بهخصوص با محوریت تبریز به عنوان شهر اولینها، همچنان میتواند نقشآفرین باشد.
وی به ظرفیتهای آذربایجان شرقی اشاره کرد و ادامه داد: در حوزه اقتصادی و تجاری، جایگاه اتاق بازرگانی تبریز به عنوان نخستین و قدیمیترین اتاق بازرگانی ایران ویژه است، ضمن اینکه بالای ۹۰ درصد اقتصاد استان آذربایجان شرقی در اختیار بخش خصوصی قرار دارد.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیتهای گسترده صنعتی، معدنی و زیرساختی استان گفت: آذربایجان شرقی با دارا بودن این ظرفیتها، استانی برجسته و راهبردی در سطح کشور بهشمار میرود؛ در کنار این ظرفیتها، عناصر فرهنگی و غنای فرهنگی استان در کنار سایر استانهای شمالغرب، میتواند زمینهساز مبادلات فرهنگی گسترده با جمهوری آذربایجان باشد.
وی افزود: در حوزه سیاست خارجی نیز، دولت چهاردهم و شخص آقای دکتر پزشکیان رویکرد توسعه روابط با همسایگان را در اولویت خود قرار داده و جمهوری آذربایجان یکی از مهمترین این اولویتهاست؛ سفر رئیسجمهور برخلاف بسیاری از سفرهای کلاسیک دیپلماتیک، بر پایه دیپلماسی عمومی و فرهنگی استوار بود و این مسئله تفاوت اساسی این سفر با دیگر سفرهاست.
سرمست ادامه داد: در این سفر، آقای دکتر پزشکیان را یک تیم اقتصادی قدرتمند از استانهای گیلان، اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی همراهی میکرد که این تیم میتواند پیشران توسعه اقتصادی در دو سوی مرز بوده و زمینهساز سرمایهگذاریهای مشترک و رونق معیشت مرزنشینان شود.
وی با اشاره به نشست خود با آقای شاهین مصطفیاف، معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان و رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و آذربایجان، گفت: در این دیدار، بر عملیاتیسازی تفاهمات کلی صورتگرفته میان روسای جمهور دو کشور تأکید شد.
استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: در آذربایجان شرقی با توجه به ظرفیتهای موجود، ما بر چند نکته کلیدی تمرکز کردیم که از جمله آنها موضوع ترانزیت کالا و احداث و راهاندازی پایانه آغ بند- کلاله در دستور کار قرار گرفته و در ادامه آن، میتوانیم بازارچه مرزی در همان منطقه داشته باشیم؛ همچنین فرصتهایی برای سرمایهگذاری مشترک در این مناطق وجود دارد.
سرمست اضافه کرد: ما میتوانیم از ظرفیتهای منطقه آزاد ارس و همچنین زون خداآفرین بهرهبرداری کرده و سرمایهگذار جذب کنیم؛ از سوی دیگر، در صادرات تولیدات و محصولات منطقه آزاد ارس به جمهوری آذربایجان و منطقه اوراسیا، ظرفیت بسیار مناسبی وجود دارد.
استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد: محور جاده کلاله به جلفا که در حال تعریض است، به عنوان کریدور اصلی ارس مطرح بوده و فعالسازی آن یکی از برنامههای جدی ماست.
وی ادامه داد: در نشست با معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان در ارتباط با پایانه جلفا و توسعه تبادلات با جمهوری خودمختار نخجوان و از آن طریق با دیگر کشورها نیز مباحث مهمی مطرح شد؛ همچنین در حوزه سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی و صدور خدمات فنی و مهندسی از سوی کارآفرینان استان به مناطق آزادشده جمهوری آذربایجان نیز ظرفیتهای خوبی وجود دارد که در نشست اخیر مورد توجه قرار گرفت.
سرمست با اشاره به اهمیت تسهیل ترددهای مرزی با جمهوری آذربایجان نیز گفت: در این حوزه نیز مذاکراتی انجام شد و انتظار میرود که پس از نهایی شدن توافقات، مردم استان ما و سایر استانهای مرزی مانند اردبیل بتوانند ترددهای مرزی خود را با سهولت بیشتری انجام دهند.
وی افزود: در این دیدار، موضوع دانشجویان ایرانی مشغول تحصیل در جمهوری آذربایجان نیز مطرح شد و درصدد رفع برخی محدودیتها برای آنان هستیم؛ همچنین موضوع تبادل دانشجو بین دانشگاههای استان و دانشگاههای جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان در دستور کار قرار دارد.
به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی استانداری آذربایجان شرقی، وی با اشاره به پیگیری برای راه اندازی پرواز تبریزـ باکو و بالعکس گفت: در حوزه تحقیقات و فناوری نیز پروژههای مشترک تحقیقاتی و فناورانه در حال برنامهریزی است تا با مشارکت دانشگاهها و مراکز علمی طرفین اجرایی شود.
انتهای پیام
نظرات