• شنبه / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۰۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404021309076
  • خبرنگار : 50663

مدیرکل بهزیستی استان مطرح کرد

روند پرشتاب سالمندی؛ چالش مهم خراسان رضوی

روند پرشتاب سالمندی؛ چالش مهم خراسان رضوی

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به روند پرشتاب سالمندی در کشور گفت: در حالی‌که در جهان این روند یک قرن زمان می‌برد، جمعیت سالمندی ایران هر ۲۰ سال دو برابر می‌شود؛ موضوعی که اگر برای آن چاره‌اندیشی نشود، یکی از مهم‌ترین چالش‌های شهر و استان خواهد بود.

مهدی برجی شنبه ۱۳ اردیبهشت در جلسه دبیرخانه شورای سالمندی که در محل استانداری خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: موضوع سالمندی در کشور یکی از اولویت‌های سازمان بهزیستی است که باید توجه ویژه‌ای به این امر شود؛ متأسفانه در کشور ما به این موضوع چندان توجه نمی‌شود و لازم است حوزه سالمندان در دستور کار جدی مسئولان قرار گیرد.

وی با بیان اینکه بهزیستی در ارائه خدمات به حوزه سالمندان پیشگام است، ادامه داد: در سال ۱۳۵۵ تنها پنج درصد جمعیت کشور سالمند بودند، اما این میزان در سال ۱۳۹۸ دو برابر شد و بر اساس آخرین آمار، ۱۰.۳۱ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند، پیش‌بینی می‌شود این عدد تا سال ۱۴۲۰ به ۲۰ درصد و تا سال ۱۴۳۰ به ۳۰ درصد برسد.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی افزود: در تمام دنیا، رشد سالمندی حدود ۱۰۰ سال زمان می‌برد تا جمعیت دو برابر شود، اما در ایران این اتفاق هر ۲۰ سال رخ می‌دهد. اگر کمتر از هفت درصد جمعیت یک کشور سالمند باشد، آن کشور جوان است و اگر بین هفت تا ۱۴ درصد باشد، وارد مرحله سالمندی شده است؛ بنابراین کشور و استان ما در حال ورود به سالمندی هستند؛ پیش‌بینی می‌کنیم جمعیت استان و کشور تا سال ۱۴۳۰ به‌شدت سالخورده شود و در صورت بی‌تدبیری، این موضوع به یکی از چالش‌های اصلی شهر و استان تبدیل خواهد شد.

برجی بیان کرد: جمعیت سالمند استان  شامل ۳۴۵ هزار مرد و ۳۴۸ هزار زن می‌شود. از این تعداد، ۵۳۱ هزار نفر ساکن مناطق شهری و ۲۰۲ هزار نفر ساکن روستاها هستند. این آمار به تفکیک جنسیت در استان ثبت شده است.

وی با اشاره به رتبه استان در حوزه سالمندی اظهار کرد: یکی از معضلات ما در استان، رتبه ۲۰ کشوری در حوزه سالمندی است؛ به‌طوری‌که سیستان و بلوچستان جوان‌ترین و گیلان سالمندترین استان کشور هستند. در شهر مشهد نیز شکاف سالمندی نسبت به سایر نقاط استان بیشتر است؛ جوان‌ترین شهرستان، تایباد و پیرترین شهرستان، کوهسرخ است.

وجود ۷۲۰ مجهول‌الهویه در مشهد

برجی ادامه داد: حدود ۲۰ هزار سالمند در ۴۰ مرکز شبانه‌روزی تحت پوشش بهزیستی قرار دارند؛ یکی از چالش‌های جدی ما در شهر مشهد، تعداد بالای افراد مجهول‌الهویه از جمله کودکان رهاشده، سالخوردگان و معلولان است که نیازمند توجه ویژه به مراکز نگهداری شبانه‌روزی هستند؛ نگهداری این افراد بسیار پرهزینه است و در حال حاضر تنها در شهر مشهد، ۷۲۰ نفر مجهول‌الهویه وجود دارد.

وی افزود: تعداد خانه‌های گروهی سالمندان ۱۰ خانه در استان است که ۷۱ نفر در آن‌ها نگهداری می‌شوند و از این تعداد، ۴۷ نفر مجهول‌الهویه هستند. از دیگر چالش‌های مهم ما، سالمندان متکدی هستند که آمار آن‌ها در مشهد بالاست؛ به‌ویژه سالمندانی که اعتیاد دارند. تلاش ما این است که این افراد به بهزیستی واگذار نشوند و دیگر دستگاه‌ها مانند شهرداری در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند.

مدیرکل بهزیستی استان خاطرنشان کرد: وضعیت توانبخشی سالمندان در استان نسبتاً مطلوب است و برنامه‌ریزی شده تا شهر مشهد در سال جاری به شهر دوستدار سالمند تبدیل شود.

برجی گفت: سن امید به زندگی که پیش‌تر حدود ۵۶ سال بود و بازنشستگی در ۵۲ سالگی اتفاق می‌افتاد، اکنون به مدد بهداشت و افزایش آگاهی خانواده‌ها به حدود ۷۶ سال رسیده است، در حالی‌که سن بازنشستگی همچنان ۵۲ سال است، این بدان معناست که یک‌سوم زندگی افراد در دوره سالمندی می‌گذرد و باید برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای این دوران انجام شود.

لزوم توجه بیشتر به حوزه سالمندان

در ادامه هادی رجائی‌نیا، مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: حق طبیعی هر فرد این است که از کلیه خدمات و امکانات موجود به راحتی بهره‌برداری لازم را داشته باشد که این یک اصل است و باید در سر لوحه کار خود قرار دهیم.

وی بیان کرد: در حوزه اجتماعی چند ماموریت اساسی مانند ارتقاء سرمایه اجتماعی و افزایش امید به زندگی وجود دارد؛  اخیرا با تحلیل‌های سطح کشور، طرح جوانی جمعیت در کشور شروع شده، اما اگر انتهای کار یعنی سالمندی را توجه نکنیم، بخش عمده اقدامات در جوانی جمعیت به هدر خواهد رفت.

مدیرکل اجتماعی استانداری خراسان رضوی ادامه داد: آسیب‌های زیادی در حوزه جوانان و نوجوانان داریم که سبب شده چالش‌های زیادی برای ما ایجاد شود. اگر فرد سالمند به راحتی از امکانات موجود استفاده کند و بهره‌گیری از امکانات برای آن دغدغه نباشد، شاید آسیب ما کمتر شود.

رجایی‌نیا تصریح کرد: دغدغه‌مندی و مسائل روز جامعه به قدری زیاد بود که سبب شد کمتر برای این بخش وقت بگذاریم، بین کارکنان دولت حتی مطرح است که بعد بازنشستگی اگر شغل دیگری دارید، بروید و اگر ندارید بازنشسته نشوید؛ این نگاه در بین کارکنان ما وجود دارد که باید اصلاح شود.

وی افزود: در خصوص کانون‌های بازنشستگی مجموعه‌هایی هستند که در دست مجموعه دولتی قرار دارند که برای آنها کمتر برنامه داشته‌ایم و عمدتا از وضعیت موجود خود ناراضی هستند که باید این موضوعات را جدی بگیریم؛  باید با هم‌افزایی بین دستگاهی اقدامات لازم را انجام دهیم. نکته مهم در مناسب‌سازی وجود دارد و گاهی برخی از موارد ما واقعا شدنی نیست و برخی درخواست‌ها آرمان‌گرایانه است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha