به گزارش ایسنا، درگذشته کار مامایی بر عهده قابلهها بود که در زمان زایمان به مادر و نوزاد کمک میکردند تا زایمان به درستی و در سلامت کامل مادر و نوزاد صورت بگیرد اما با توسعه پزشکی، حرفه مامایی که شامل مشاوره بارداری، تشخیص، آموزش، بهداشت است به یکی از جذابترین و مهمترین مشاغل برای زنها تبدیل شده است. ماما کسی است که کمک میکند تا یک مادر موجود زنده دیگری در بطن خویش پرورش بدهد و به دنیا بیاورد.
چه بسا شغل مامایی نیز همانند سایر مشاغل دغدغههای بسیاری را برای فعالان این حوزه تاثیرگذار دارد، اما کمتر دیدهایم که مشکلات این قشر و اهمیت حیطه فعالیت آنها در رسانهها مطرح شود، ماما میتواند اقداماتی مانند مراقبت پیش و پس از بارداری، انجام زایمان ایمن، مراقبت پس از زایمان، آموزش سلامت خانواده، سلامت جنسی، باروری و ... را برای بانوان انجام دهد.
یکی از راهکارهای ترغیب و ترویج مادران باردار به زایمان طبیعی، تقویت جایگاه ماما در فرآیند گذراندن دوره بارداری است تا با دریافت مشاوره علاوه بر طی کردن بارداری کم خطر یا بیخطر، یک زایمان ایمن نیز داشته باشند.
به مناسبت روز ماما گفت و گویی را با یکی از ماماهای بیمارستان لردگان انجام دادهایم که با هم میخوانیم.
جایگاه شغل مامایی به خوبی شناخته نشده است
مریم دشتی، مامای شاغل در بیمارستان شهدای لردگان با ۱۸ سال سابقه کار در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کارشناسماما به عنوان یک قشر بسیار زحمتکش در جامعه شناخته میشود که این قشر از لحاظ آموزش و تجربه، قدمتی به اندازه ۱۱۰ سال دارد.
این ماما بیان کرد: جایگاه رشته و شغل مامایی در کشور و بهویژه در شهری که من در آن شاغل هستم به خوبی شناخته نشدهاست.
دشتی در رابطه با مشکلاتی که اکثریت ماماها را درگیر خود کرده است، افزود: این روزها فرهنگ اشتباهی در رابطه با نوع زایمان شکل گرفتهاست که اکثر زنان باردار این روش را برای زایمان انتخاب میکنند.
وی در ادامه گفت: فرهنگسازی صحیح را ماماهای مراکز بهداشت باید در ذهن عموم جا بیندازند تا زنان باردار بهویژه آنهایی که زایمان اولشان است برای انجام زایمان طبیعی رغبت بیشتری از خود نشان دهند.
این ماما بیان کرد: برای انجام زایمان طبیعی امکانات خاصی لازم نیست ولی همچنان در بیمارستانی که شاغل هستم زایمان بیدرد انجام نمیشود، زیرا کمبود نیروی متخصص بیهوشی و هوشبری باعث شده تا زایمان بیدرد بهصورت اصولی و دستورالعمل کشوری اجرا نشود.
وی در ادامه افزود: اگر زایمان بیدرد در تمام بیمارستانها بهصورت اصولی انجام شود و متخصصان بیهوشی و کارشناسان هوشبری اضافه شوند تا کمبود نیرو جبران شود مادران باردار تمایل بیشتری برای زایمان طبیعی خواهند داشت.
دشتی در رابطه با مشکلات اصلی در بیمارستان شهدای لردگان گفت: این بیمارستان دارای ۹ اتاق LDR است و در هر اتاق یک زن باردار میتواند قرار بگیرد و به راحتی زایمان خود را انجام دهد، در این بیمارستان از لحاظ فضای کافی و امکانات لازم برای یک زایمان طبیعی مشکلی وجود ندارد و تنها مشکل موجود کمبود نیرو است.
دشتی در رابطه با زایمان سزارین گفت: درصد سزارین در کشور نسبت به وضعیت نرمال و استانداردهای جهانی بسیار بالاست که یکی از علتهای آن در ابتدا درخواست پایین مادران باردار برای زایمان طبیعی و بعد از آن انگیزه پایین ماماها است.
این مامای حوزه درمان در رابطه با معایب زایمان سزارین، تصریح کرد: بسیار تاسفبار است که خود بیمار درخواست زایمان سزارین داشته باشد و اگر این افراد از معایب سزارین آگاه بودند شاید هیچوقت به سمت این زایمان نمیآمدند.
وی در ادامه گفت: درد بعد از سزارین، چسبندگیهای متعدد، دردهای مزمن تا چندین سال بعد از زایمان و حدودا ۱.۵ لیتر خونی که زن باردار حین سزارین از دست میدهد از عوارض سنگین این نوع زایمان است.
دشتی گفت: طبق مقالات موجود سزارین میتواند به جنین استرس وارد کند و یکی از دلایل اصلی اُتیسم باشد زیرا در روند زایمان طبیعی از سمت جنین یک نوع سیگنالهایی به مادر فرستاده میشود که حال موقع زایمان است اما در زایمان سزارین انتخابی، این حالت اصلا امکان ندارد و بدون وجود درد زایمان ناگهان جنین از یک محیط تاریک به جایی پر از نور و دنیایی دیگر وارد میشود که همین موضوع استرس را برای جنین بالا میبرد و در نتیجه میتواند طی سالیان بعدی گرفتار بیماری اُتیسم شود.
در حوزه آموزش عملی در بیمارستان، مشکل لیبر وجود دارد
شهریار صالحی، رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: دانشکده پرستاری و مامایی، در رشته مامایی در سه مقطع کارشناسی پیوسته، ناپیوسته و دانشجوی کارشناسی ارشد دانشجو میپذیرد.
وی افزود: تعداد پذیرش سالانه مقطع کارشناسی رشته مامایی در این دانشکده بهطور متوسط حدود ۲۰ الی ۲۲ دانشجو است و از این تعداد دانشجو که وارد حوزه مامایی میشوند تعداد انصرافیها تقریبا پایین و حدود ۱۰ درصد است، همچنین تعداد پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد حدودا ۱۵ الی ۱۷ نفر هستند که در این افراد تعداد انصراف صفر است.
صالحی بیان کرد: مهمترین موقعیت کار برای ماماهای شاغل در بیمارستان بخش لیبر است، اما در بخشهای دیگری همچون بخش نوزادان و بخش زنان( زنانی که در معرض سقط هستند یا سقط انجام دادهاند) نیز ماماها مشغول به کار هستند و در این حوزه با توجه به مشاهدات با کمبود نیرو مواجه نیستیم اما نمیتوان هم به صورت قطعی گفت که نیروی کافی وجود دارد.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیان کرد: در رابطه با نیازهای آموزشی گروههای مامایی مشکل خاصی وجود ندارد زیرا از سطح آموزشی و اساتید بسیار خوبی برخوردار هستیم اما در حوزه آموزش عملی در بیمارستان، مشکل لیبر وجود دارد.
وی ادامه داد: در اتاق لیبر بیمارستان هاجر تعداد زایمانها کم است و در این حوزه علاوه بر دانشجوهای مامایی که آموزش میبینند دانشجوهای رزیدنت زنان هم برای آموزش، از لیبر استفاده میکنند و در این حوزه بیشتر تمایلها به سمت استفاده دانشجوهای رزیدنت زنان زایمان میرود به همین دلیل دانشجوی مامایی رضایت کافی از حوزه لیبر بیمارستان هاجر ندارد.
صالحی تصریح کرد: برای غلبه به این مسئله مهم از بیمارستانهای اطراف (بیمارستانهای بروجن، لردگان و فارسان)استفاده شده است.
صالحی بیان کرد: متاسفانه میزان استفاده از گروه مامایی ضعیف است و حوزه سلامت باید از گروههای مامایی در شبکه سلامت استفاده بیشتری را داشته باشد، زیرا کارشناس مامایی میتواند ۹۰ درصد از نیازهای حوزه زنان را پاسخگو باشد و نیازی به این نیست که تمامی زنان باردار به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند.
وی گفت: اگر در شبکههای بهداشت و سیستم ارجاع از توانمندیهای کارشناسان ماما به درستی استفاده شود افراد باردار هیچ نیازی برای رفتن به مطب متخصصان زنان و زایمان نخواهند داشت و این موضوع علاوه بر اینکه فشار را از روی متخصصان برمیدارد و باعث کاهش انبوه افراد در مطبها میشود، زمینه استفاده بهتر از گروه مامایی را فراهم میکند که نتیجه آن افزایش سلامت جامعه و زنان است.
انتهای پیام
نظرات