• دوشنبه / ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۵۶
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1404021510571
  • خبرنگار : 50072

آسیب به جایگاه دلار دائمی است؟

آسیب به جایگاه دلار دائمی است؟

با اتفاقات اقتصادی کنونی، سوال وال استریت این است که جایگاه دلار آمریکا، به‌عنوان ارز برتر جهانی، چه میزان تضعیف شده است.

به گزارش ایسنا، تحلیلگران بر این باورند که با توجه به فقدان جایگزینی معقول برای دلار، بعید است دلار به این زودی‌ها از جایگاه برتر پایین کشیده شود زیرا همچنان پرکاربردترین ارز در تجارت جهانی محسوب می‌شود و نقشی که پس از جنگ جهانی دوم بر عهده داشته را حفظ کرده و تلاش‌های گذشته نیز برای جایگزینی آن، با شکست مواجه شده است. با این حال، سیاست‌های تعرفه‌ای و حملات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به فدرال رزرو، تردیدهایی را در بازارهای مالی جهانی ایجاد کرده و این تسلط را از بین برده است.

ویشوانات تیروپاتور، استراتژیست بانک مورگان استنلی، هفته گذشته در یادداشتی به مشتریان نوشت: وقتی چنین نگرانی‌هایی مطرح می‌شود، بازگشت به دوران سابق دشوار است، با این حال «واقعیت‌های عملی»، تغییر گسترده نقش دلار را دشوار خواهد کرد.

دلار ممکن است با ضعف موقت مواجه شود

از آنجایی که دلار، بخش جدایی‌ناپذیر تجارت جهانی است، کشورها و بانک‌های مرکزی جهان مقادیر زیادی دلار در خزانه خود نگهداری می‌کنند. بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، دلار آمریکا سال گذشته، حدود ۵۷ درصد از ذخایر ارزی خارجی را تشکیل می‌داد، در حالی که این رقم برای یورو ۲۰ درصد، برای ین ژاپن، ۶ درصد و برای پوند استرلینگ، پنج درصد بود.

بر اساس گزارش بانک تسویه حساب‌های بین‌المللی، دلار آمریکا در سال ۲۰۲۲، در حدود ۹۰ درصد معاملات بازار، سهم داشت. برنت کاگینز، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری شرکای ثروت «تراید» (Triad) در کانزاس گفت: واقعا هیچ جایگزینی برای دلار وجود ندارد، یورو بسیار غیرمتمرکز است، واحد پول چین نیز آزادانه در بازارها شناور نیست و ین، مقیاس لازم برای رقابت را ندارد.

تسلط دلار، مدت‌هاست که برخی کشورها و نه فقط کشورهای تحت تحریم‌های آمریکا را آزار می‌دهد. یک مقام فرانسوی در دهه ۱۹۶۰ گفت: سلطه دلار به آمریکا «امتیاز گزافی» می‌دهد؛ لقبی که از آن زمان تاکنون پابرجا مانده است.

سایت اینوستوپدیا گزارش کرد: به تازگی کشورهای عضو بریکس که شامل برزیل، روسیه، هند و چین می‌شوند، در حالی که به دنبال تقویت ارزهای محلی خود در روابط تجاری به جای دلار آمریکا هستند، ایده توسعه ارز مشترک را کنار گذاشته‌اند. این جدیدترین پیروزی برای دلار آمریکا بوده که به گفته کاگینز، تاکنون از مجموعه‌ای از جایگزین‌های احتمالی، بیشتر دوام آورده است.

کاگینز اظهار کرد: اگرچه در حال حاضر دلار با اختلال مواجه است و  افراد آن را به چالش می‌کشند، اما قبلا نیز با چالش‌هایی روبرو شده و همیشه از آن سربلند بیرون آمده است و ما وضعیت کنونی را متفاوت ارزیابی نمی‌کنیم.

آسیب به جایگاه دلار دائمی است؟

دلار با بحران اعتماد مواجه است

آرون سای، استراتژیست ارشد در شرکت اروپایی «مدیریت دارایی پیکتت» (Pictet) گفت: دلار با وجود تسلط تاریخی خود، با «بحران اعتماد» گسترده‌تری در دارایی‌های آمریکا روبرو است. سرمایه‌گذاران این سوال را مطرح می‌کنند که آیا اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا  که دولت برای تامین کسری بودجه خود منتشر می‌کند، هنوز «پناهگاه امن» سابق است یا خیر. آنها همچنین در حال فروش برخی از دارایی‌های خود در بازار سهام آمریکا هستند، زیرا شرکت‌های فناوری به شدت آسیب دیده‌اند و نگرانی‌ها در مورد اقتصاد آمریکا، چشم‌انداز اقتصادی سایر شرکت‌ها را تیره و تار کرده است. فروش این دارایی‌ها، دلار را تحت فشار قرار داده است، به‌طوری‌که امسال، هشت درصد در برابر سبدی از ارزهای خارجی تضعیف شده است.

بدترین بخش تمام شده است

نیک بننبروک، اقتصاددان بین‌المللی شرکت خدمات مالی «ولز فارگو» (Wells Fargo)، در یادداشتی تحقیقاتی نوشت: بدترین بخش تمام شده است؛ فروش گسترده دلار «غیرمعمول و احتمالا موقتی» بود، بازارهای مالی آمریکا و «شرکت‌های کاملا استثنایی» هنوز سرمایه‌گذاری را تضمین می‌کنند، مدیران دارایی جهانی مانند پیکتت در حال بازنگری در مورد ریسک‌های سنگین خود در آمریکا و سنجش جایگزین‌ها هستند. برخی در حال خرید طلا هستند که به بالاترین رکورد خود رسیده است. اوراق قرضه آلمان نیز گزینه محبوبی برای کسانی است که به دنبال پناهگاه امن هستند و بازارهای نوظهور نیز شاهد ورود سرمایه شده‌اند.

سای گفت: سهام نزدیک‌تر به آمریکا، با افزایش عدم قطعیت آمریکا به گزینه جذاب‌تری تبدیل می‌شوند و افزود که سیاست‌های ترامپ سرمایه را برای ماندن در داخل کشور ترغیب کرده است. 

بننبروک می‌گوید: مطمئنا درک می‌کنیم که چرا بازارهای مالی ممکن است در این برهه خاص، به تخصیص مجدد دارایی‌های آمریکا علاقه‌مند باشند، اما در نهایت می‌دانیم که این تغییر تاکتیکی و نه ارزیابی مجدد اساسی دارایی‌های آمریکا است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha