• سه‌شنبه / ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۱:۵۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404021611319
  • خبرنگار : 50037

آخرین فرود به مقصد همدان

آخرین فرود به مقصد همدان

ایسنا/همدان طرح احداث و راه‌اندازی نخستین کارخانه و مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده کشور با استفاده از صنعت دانش‌بنیان در قالب تفاهم‌نامه‌ای بین استانداری همدان با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، در اوایل دی سال گذشته با اعتبار ۳۰۰۰ میلیارد ریال در کنار فرودگاه بین‌المللی همدان با حضور رئیس سازمان هواپیمایی کشور در این استان کلنگ‌زنی و عملیات اجرایی آن آغاز شد.

هدف از این پروژه این بود که با راه‌اندازی این مرکز، آخرین پرواز هواپیماهای فرسوده کشور و حتی کشورهای همسایه به فرودگاه همدان باشد و پس از آن با جداسازی همه قطعات این هواپیماهای فرسوده بازیافت شوند. اما اینکه در حال حاضر این طرح در چه مرحله‌ای ‌قرار دارد توسط ایسنا پیگیری شد.

آخرین فرود هواپیماهای فرسوده کشور در فرودگاه همدان در آینده نزدیک

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی از آخرین فرود هواپیماهای فرسوده کشور در فرودگاه‌ها همدان به‌منظور انتقال به سایت بازیافت هواپیماهای فرسوده این استان در آینده نزدیک خبر داد.

عباس صوفی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: برای نخستین بار در کشور طرح ایجاد مرکز بازیافت هواپیما در کنار فرودگاه بین‌المللی شهدای همدان در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار در حال اجراست و در آینده نزدیک شاهد فرود هواپیماهای فرسوده کشور به منظور بازیافت در این مرکز خواهیم بود.

صوفی با بیان اینکه عملیات بازیافت هواپیماهای فرسوده یک کار کاملا تخصصی و علمی بوده که باید با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان انجام شود، تصریح کرد: در این رابطه هواپیماهایی که دیگر امکان پرواز نداشته باشند قطعات قابل استفاده این هواپیماها از طریق شرکت‌های دانش بنیان  در این مرکز جداسازی و پس از آن این هواپیماها بازیافت می‌شوند ضمن اینکه قطعات جداسازی شده برای استفاده در سایر هواپیماها مورد استفاده قرار می‌گیرد .

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس ادامه داد: طبق مصوبه سازمان هواپیمایی کشور که چند ماه پیش به شرکت‌های هواپیمایی ابلاغ شد از این پس در کشور هیچ هواپیمای فرسوده‌ای در فرودگاه‌ها و یا آشیانه فرودگاه‌ها  اجازه نگهداری ندارند و باید آخرین پرواز این هواپیماهای فرسوده به مقصد  فرودگاه همدان برای بازیافت در مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده این استان باشد.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل غول پیکر بودن هواپیما امکان انتقال هواپیماهای فرسوده از طریق ماشین‌های سنگین وجود ندارد بنابراین آخرین پرواز هوایی و فرود  آنان به مقصد فرودگاه همدان برای انتقال به مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده استان خواهد بود. در همین رابطه چندی پیش با مسئولین وزارت دفاع، جلسه‌ای با محوریت پیگیری و فعالیت و راه‌اندازی کارخانه بازیافت هواپیما، اجرای قطار شهری همدان و ایجاد اولین مرکز پروتون‌تراپی برای بیماران سرطانی در تهران داشتیم .

 وی با بیان اینکه با راه‌اندازی مرکز بازیافت به طور مستقیم برای ۱۰۰ نفر و به‌طور غیرمستقیم برای ۵۰۰ نفر اشتغالزایی خواهد شد، یادآور شد: به زودی نخستین هواپیمای فرسوده به منظور بازیافت، وارد فرودگاه همدان و پس از آن به این مرکز منتقل می‌شود تا اقدام به  بازیافت در این مرکز کار خود را شروع کند.

امیر رضا یوسفیان، معاون عمرانی استاندار همدان با بیان اینکه هواپیماهای فرسوده و از رده خارج کشور برای نخستین بار در فرودگاه بین‌المللی همدان بازیافت می‌شود، اظهارکرد: با راه‌اندازی این طرح استان همدان پایلوت بازیافت هواپیماهای فرسوده کشور خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: از ۲۷ خرداد سال گذشته به همه شرکت‌های هواپیمایی سطح کشور ابلاغ شده که آخرین هواپیمایی را که می‌خواهند از چرخه فعالیت خارج کنند برای بازیافت با پرواز به فرودگاه همدان انتقال دهند.

وی با اشاره به اینکه این ابلاغیه روی سایت سازمان هواپیمایی کشور از خرداد سال گذشته بارگذاری شده و با راه‌اندازی این مرکز استان همدان پایلوت بازیافت هواپیماهای فرسوده کشور خواهد بود، گفت: راه‌اندازی این مرکز نقش موثری در رونق دو چندان اقتصاد و فناوری این استان برخوردار خواهد بود.

به گزارش ایسنا، مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده برای نخستین‌بار نه‌تنها در کشور، بلکه در خاورمیانه در همدان آغاز شده و در حال اجرا بوده که به‌طور قطع این صنعت دانش‌بنیان از نقش موثری در اشتغال استان برخوردار خواهد بود. این طرح شامل آشیانه هواپیما، کارگاه موتور و متعلقات، کارگاه ماشین‌کاری، سیستم سوخت هواپیما سامانه‌های الکترونیکی و سایر بخش‌های مرتبط می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۶ ۱۴:۰۱

فقط این را کم داشتیم قطعات دست دوم روی هواپیماها..بجای آن بیایید پارک هواپیمایی بسازید ک مردم در هواپیما رستوران داشته باشند با اب نما نور پردازی و کنسرت و فضای سبز..جاذبه گردشگری شاد درست کنید

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۰۲

با سلام . بنده به عنوان عضو کوچیکی از صنعت هوایی خدمتتون عرض کنم که هواپیمای فرسوده جهت اسقاط و تبدیل متریال ان به صنعت فولاد و المینیوم کشور است و در صورتی که این کار اجرایی شود همدان به قطب صنعتی بزرگ کشور تبدیل خواهد شد .

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۶ ۱۷:۴۷

امید وارم که این کار انجام بشه و به واقعیت بپیونده،چون این کار بسیار بسیار کار بزرگی برای صنعت هواپیمایی کشور خواهد بود وفرصت خیلی خوبی برای استفاوه از نخبگان فراهم میکنه

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۶ ۲۲:۴۸

سلام ، اگه قراره از رده خارج بشه بهتر با تغییر کاربری تبدیل به هواپیمای ایلیوشین بشه چون الان فقط یه هواپیمای آتش نشان داریم که تو حادثه بندر نیاز به تعداد بیشتر از این هواپیما احساس شد

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۷ ۰۶:۳۹

در تمام دنیا هواپیماها عمر محدودی دارند و بعد از آن هواپیمای جدید جایگزین میشه

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۷ ۱۳:۵۴

اگربشه قطعات بدردبخور مثل موتورراجداکنند واسکلت اش را بین راه ها بزارند استراحتگاه استفاده بشه چون هم زیبای داره .هم توزمستان وتابستان استراحتگاه مسافرین میشه چون اسکلتش چیزی نداره که بازیافت کنند ۵۰درصدش یاپشم شیشه است یا پلاستیک فشرده

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۷ ۲۰:۳۶

عالیه

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۷ ۲۰:۴۰

هواپیمای فرسوده ...دیگه چی داره که بخوای باز کنی و به هواپیمای دیگه ای ببندی ...به جای تولید و صنعت و نو آوری و طراحی های به روز ...زدیم تو کاره.... استوک...

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۰۴:۱۰

فن آوری آن برای شرکتها مهم است و می تواند منجر به ساخت شود

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۰۰:۰۲

سلام چنانچه از نیروهای بازنشسته نگهداری نیروی هوائی وهواپیمایی کشوری استفاده شودمطمئن باشید این طرح موفق خواهدبودوبالاتراین درآمد ارزی را برای کشورایجادمیکند

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۰۰:۲۰

اگر هواپیماها فرسوده هستند ، پس کجای آنها بدرد استفاده در هواپیماهای دیگر میخورد،چرا خودروسازی را ، راه اندازی نمیکنید تا 5000 هزار نفر را مشغول کار نماید

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۰۱:۳۴

استوک همدان !!!!!

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۱۲:۰۷

کلا ما ایرانی ها علاقه خاصی به ضایعات داریم تو انباری هر ایرانی یک وانت ضایعات سالها نگهداری میشه و در آخر به فرزندانمون به ارث میرسه اگه دقت کرده باشید ورودی همه شهر ها اولین چیزی که جلب توجه میکنه ضایعاتی ها هستن

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۱۴:۵۹

موفق باشن

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۸ ۱۶:۳۲

خوبتر میشه که بیان کنار این مرکز دانشکده های زیر مجموعه هواپیمایی و بالگردی رو فعال کنن تا دانشجویان این علوم و فنون با کار کردن روی قطعات اسقاط شده و بازیافتی به راز و رمز بکار رفته در طراحی و شیوه کارکرد این گونه تجهیزات آشنا بشن و به استادی برسن.

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۳۳

اتفاقاً عالی بعضی ها فکرمیکنن دوباره راه اندازی میشن خیر فلزات هواپیما خیلی فلز کمیاب هستن ذوب بشن دوباره برای هزاران کاربرد دارند عالی فکر خوب مهندسین جوان

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۸

من متخصص gse وخدمات فرودگاهی هستم بازنشسته ام آماده همکاری هستم

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۲۸

سلام داداش این ضایعاتی را خوب اومدی کلا ما بهش علاقه عجیبی داریم حتی خودروهایی که تبدیل به ضایعات شدن را استفاده میکنیم .حالا فکرش را بکنید یک قطعه استوک روی هواپیماهای درحال استفاده بندازند جاده که نیست بزنیم کنار میون زمین واسمون معلق هستیم.

avatar
۱۴۰۴-۰۲-۲۰ ۱۸:۳۵

کاملا موافق و کار بسیار بزرگی در صنعت هوائی کشور میباشد .