مهدی ایمانیمقدم در مراسم تجلیل از سرآمدان آموزشی ضمن تبریک دهه کرامت و بزرگداشت شهید مرتضی مطهری، اظهار کرد: یکی از مهمترین آموزههایی که در سیره پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه معصومین (ع) مورد تأکید قرار گرفته، موضوع حسن خلق است. پیامبر اکرم(ص) میفرمایند؛ «حسن خلق، نیمی از دین است». امام مجتبی(ع) نیز میفرمایند؛ «همانا نیکوترین نیکیها، خوشاخلاقی است» و در دعاهای امام سجاد(ع) و امامرضا(ع) نیز به این موضوع اشاره شده است.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: حسن خلق به مثابه یک اصل موجب ایجاد تعادل روحی و فکری و تسلط بر قوای نفسانی میشود. به این معنا که اگر فردی بتواند در درون خود به این امر دست یابد، قادر خواهد بود بر محیط پیرامون خود نیز تأثیرگذار باشد. واکنشهای دیگران بازتاب رفتار ماست و برای تأثیرگذاری بر رفتار دیگران لازم است ابتدا بر رفتار خود مدیریت داشته باشیم.
وی ادامه داد: با توجه به تجربیات شخصی از آنجا که به مدت ۲۶ سال در محیط دانشگاهی حضور داشتم و در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها فعالیت کردم، این امکان را یافتم که با فرهیختگان جامعه دانشگاهی از نزدیک تعامل داشته باشم. در دانشگاههای مختلفی همچون خواجه نصیر، اصفهان، رازی کرمانشاه، علوم پزشکی شیراز، بندرعباس، خلیج فارس و... به تبلیغ و فعالیت پرداختهام.
ایمانی مقدم مطرح کرد: بر اساس این تجربیات میتوانم این نتیجه را بگیرم که فرهیختهترین انسانهای جامعه ما در دانشگاهها حضور دارند و همگی در تلاش برای ارتقای اخلاق فردی و اجتماعی خود هستند. این موضوع با تأکید بر اهمیت علم و آموزش، در سخنان ریاست دانشگاه نیز مورد اشاره قرار گرفت.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی بیان کرد: انتظارات جامعه از دانشگاهیان به عنوان الگوهای اخلاقی و علمی بسیار بالا و ضروری است که همواره در جهت تحقق این انتظارات تلاش کنیم. با اذعان به جایگاه رفیع و مرجعیت علمی و اخلاقی جامعه دانشگاهی تأکید بر ضرورت ارتقای مستمر این جایگاه و پاسخگویی به انتظارات فزاینده جامعه از این قشر فرهیخته امری ضروری است.
وی با اشاره به تقویت گفتمان عالمانه، تصریح کرد: ارتقای سطح گفتمانهای علمی، تحلیلی و ارائه راهکارهایی در مواجهه با مسائل اجتماعی در دانشگاهها نیازمند توجه ویژه است. این امر مستلزم ایجاد فضاهای غیررسمی و علمیتر برای بحث و تبادل نظر با نظارت دقیق علمی و پرهیز از هیجانات و پیشفرضهای غیرعلمی است.
ایمانی مقدم بیان کرد: همچنین گسترش کرسیهای آزاداندیشی، نقد و مناظره و نظریهپردازی در دانشگاهها بهویژه در دانشگاههایی نظیر فردوسی مشهد که از ظرفیتهای معنوی و فرهنگی بالایی برخوردارند، میتواند به ارتقای سطح علمی و فکری جامعه کمک شایانی کند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی افزود: پرهیز از ورود به حوزههای سیاستزدگی و حفظ استقلال علمی و فکری دانشگاهها، تقویت شایستهسالاری در انتصابات و فعالیتهای علمی از جمله عوامل مؤثر در ارتقای اخلاق حرفهای و سازمانی نهادهای آموزشی مطرح میشود. با توجه به اهمیت بیطرفی و دقت در قضاوتها پرهیز از پیشفرضها و تعصبات در تحلیل مسائل و اتخاذ تصمیمات امری ضروری تلقی میشود.
وی اضافه کرد: توجه به پیوست عدالت و نیازمحوری در مباحث آموزشی و پژوهشی به ویژه در زمینه پایاننامهها باید مورد توجه قرار گیرد. آسیبهای اجتماعی، روحی و فرهنگی به وفور در جامعه و دانشگاهها مشاهده میشوند و ما باید چارهای برای این آسیبها داشته باشیم.
ایمانی مقدم گفت: از دانشگاه به عنوان نهاد راهبر انتظار میرود که در امر کاهش آسیبها ابتدا به خود بپردازد و سپس به رفع مشکلات موجود در جامعه بپردازد. مشاوران آموزشی نیز بر این نکته تأکید دارند که فرد باید با شرایط محیطی خود بهتر سازگار شود و روشهای مؤثرتری برای مقابله با چالشها بیاموزد. به همین دلیل ایجاد انگیزه و استفاده از فرصتها باید در اولویت قرار گیرد.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی با تاکید بر نقش معلمان در این زمینه، توضیح داد: نقش معلمان و اساتید در این زمینه بسیار موثر است و اهتمام به قانون و قانونگرایی نیز یکی از موارد کلیدی به شمار میرود. مقامات دانشگاهی از جمله ریاست دانشگاه فردوسی به این نکته اشاره کردند که قانون میتواند به عنوان معیار اصلی در مواقع اختلاف نظر محسوب شود.
وی یادآور شد: علاوه بر این نهادهای علمی و مراکز معتبر در سطح جهانی بر ضرورت توجه به اخلاق در علم تأکید میورزند. شواهد نشان میدهند که رشد علم بدون توجه به اخلاق منجر به آسیبهای جدی به بشریت شده است. در سده اخیر جنگها و جنایات بسیاری به وقوع پیوستهاند که آثار آنها بر جامعه باقی مانده است.
ایمانی مقدم عنوان کرد: دانشگاهها بسیار توسعه پیدا کردند اما حس عدالت، آرامش و امید روز به روز در کل دنیا رو به کاهش است. به همین دلیل بنیادهایی همانند بنیاد ملی علم و انجمن پیشبرد اخلاق علم در آمریکا بر لزوم اهتمام جدی به این موضوع تأکید دارند؛ این موارد نشان دهنده این است که تمام ما باید به این موضوع توجه کنیم. بنابراین ایجاد دانشگاه متعالی، جامعه متعالی و آخرت متعالی در سایه اهل بیت به ویژه علیبنموسیالرضا(ع) از اولویتهای اصلی ما است.
انتهای پیام
نظرات