به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با بیان این مطلب مینویسد: این سرکوب در حالی صورت میگیرد که حاکمان جدید سوریه تحت عنوان گروه اسلامی «هیات تحریرالشام» مسئولان دولت قبلی از جمله آنهایی که در آژانسهای امنیتی اسد بودند را تحت فشار قرار میدهند. برجستهترین جناحهای فلسطینی سوریه، متحدان کلیدی خاندان اسد در زمان جنگ و صلح بودند و در امور امنیتی همکاری نزدیکی با یکدیگر داشتند.
روز چهارشنبه ابومحمد الجولانی، سرکرده تحریرالشام گفت که دولتش مذاکراتی غیرمستقیم با اسرائیل از طریق میانجیگرها داشته اما نامی از آنها نبرد. او همچنین گفت که هدف از این گفتوگوی غیرمستقیم کاهش تنشها پس از حملات شدید اسرائیل علیه سوریه بوده است.
سرکوب جناحهای فلسطینی از جمله جهاد اسلامی فلسطین احتمالا مورد استقبال اسرائیل قرار بگیرد.
یک مقام فلسطینی که بیش از ۴۰ سال در دمشق بوده و اخیرا این کشور را ترک کرده است، گفت که گروههای فلسطینی در سوریه مجبور به تحویل سلاحهای خود شدهاند و سفارت فلسطین تنها طرفی خواهد بود که مقامات جدید سوریه با آن تعامل خواهند داشت. این مقام که به دلیل نگرانی از امنیت خود خواست نامش فاش نشود، افزود که گروههای فلسطینی فقط به فعالیتهای اجتماعی و خیریه محدود خواهند شد.
«ما اینجا فقط مهمان هستیم»
گروههای فلسطینی چندین دهه است که در اردوگاههای پناهندگان در لبنان و سوریه زندگی میکنند و در امور نظامی، چه در سطح محلی و چه در سطح منطقهای، مشارکت داشتهاند. آنها از نزدیک با خاندان اسد و بعدها با حزبالله لبنان همسو بودهاند. با گذشت زمان، بسیاری از رهبران گروههایی مانند حماس و جهاد اسلامی فلسطین در این کشورها مستقر شدهاند.
البته تحولات منطقهای اواخر ۲۰۲۴ در هفتههای اخیر در میان جناحهای فلسطینی در لبنان و سوریه شروع به شکلگیری کرده است.
«احمد الحمدا» تحلیلگر سیاسی سوری گفت: «در اردوگاه آوارگان فسلطینی جایی برای سلاح نخواهد بود. کشور سوریه از غیرنظامیان چه فلسطینی و چه سوری حفاظت میکند.»
وی در پاسخ به اینکه آیا دولت سوریه از حملات علیه اسرائیل جلوگیری میکند یا خیر نیز گفت، سوریه اجاره نخواهد داد تا قلمرویش به عنوان سکوی پرتاب علیه کسی مورد استفاده قرار بگیرد.
یک مقام فلسطینی دیگر در یکی از گروههای فلسطینی در سوریه گفت که تحولات اخیر آنها را شگفت زده کرده و جدا از اینکه چه کسی سوریه را اداره میکند، آنها با حاکمان جدید سوریه روباط خوبی دارند و ثبات کشور را حفظ میکنند.
وی که خواست نامش فاش نشود، گفت: «امیدوار بودیم اتفاقاتی که رخ داده، هرگز رخ نمیداد. اما نمیتوان چیزی گفت، ما اینجا مهمان هستیم.»
دولت لبنان که در تلاش برای گسترش نفوذ ارتش خود در جنوب، نزدیک اسرائیل است، همچنین دهها گذرگاه مرزی غیررسمی با سوریه را که در طول سالها شریانهای کلیدی برای انتقال سلاح بودند، بازپس گرفته است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ماه گذشته برای اولین بار پس از بیش از یک دهه به دمشق رفت و قرار است ۲۱ مه هم به لبنان برود.
«دوران بیسابقه»
پس از افزایش حملات اسرائیل به لبنان در اواخر مارس، دولت این کشور برای اولین بار از حماس انتقاد و ۱۰ نفر از اعضای این گروه را دستگیر کرد.
«احمد عبدالهادی» نماینده حماس در لبنان توسط آژانسهای امنیتی لبنان دعوت شد تا درباره حملات این گروه به اراضی اشغالی توضیح دهد و از او خواسته شد که حماس باید فعالیتهای نظامی خود را متوقف کند.
جوزف عون، رئیس جمهور لبنان مورد حمایت آمریکا و کشورهای عرب نیز گفته که به گروههای مسلح نباید اجازه داده شود تا امنیت و ثبات کشور را بهم بریزند.
یکی از محققان ارشد در مرکز کارنگی خاورمیانه «مالکوم اچ.کر» در بیروت گفت: «فکر میکنم از نظر سیاسی ما در برههای غیرمنتظره هستیم. ارتش لبنان با اراده سیاسی عمل میکند و فرمانده سابق آن اکنون رئیس جمهور است. پشتوانه سیاسی قوی پشت ارتش وجود دارد.»
یک مقام دولتی لبنان که با این ابتکار عمل ارتش آشناست، گفت که به حماس گفته شده است که شبهنظامیان تحت تعقیب را تحویل و به تمام فعالیتهای نظامی خود در این کشور پایان دهد.
وی افزود، همچنین طرحی برای واگذاری تدریجی سلاحهای حماس وجود دارد که با سفر عباس به لبنان همزمان شده است.
انتهای پیام
نظرات