مجتبی جوادیه در نشست «بررسی ظرفیتهای گردشگری روستایی و عشایری در همدان» که در دفتر ایسنا برگزار شد، با بیان اینکه گردشگری روستایی باید تجربهمحور باشد، گفت: برای این نوع گردشگری باید برنامه داشته باشیم، زمانی که گردشگر وارد روستا یا منطقهای میشود علاقمند است آن فضا را تجربه کند، ببیند و در فعالیتهایی مثل تولیدات صنایع دستی و تولیدات محصولات کشاورزی مشارکت داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید محورهای گردشگری روستایی تعریف شود، ادامه داد: با وجود محور گردشگری، هدف گردشگر از ورود به یک منطقه مشخص میشود و سفری هدفمند خواهد داشت، در برخی از نقاط کشور این اتفاق افتاده اما متاسفانه در استان همدان محور گردشگری روستای تعریف نشده است.
جوادیه با اشاره به اینکه موارد و مشکلات هر یک از روستاهای هدف گردشگری و یا مناطق باید به صورت جداگانه بررسی شوند، افزود: خواسته، مشکلات و تقاضا در هر یک از روستاها متفاوت است و هر روستا به الگوی توسعه مختص خود نیاز دارد.
وی آموزش جامعه محلی را امری اجتنابناپذیر و ضروری دانست و گفت: گردشگری باید مثل یک محصول به گردشگر عرضه شود این محصول باید شکل مشخصی داشته باشد و اگر اینگونه نباشد این صنعت متوقف شده و رشد نمیکند و این موضوع در حوزه گردشگری روستایی باعث نارضایتی گردشگر و جامعه محلی میشود.
جوادیه با بیان اینکه باید محصولی طراحی شود که تمام خدمات مورد نیاز گردشگر به صورت یک بسته جذاب در آن دیده شود، اظهار کرد: در طراحی محور گردشگری روستایی، جامعه محلی باید پذیرای یکسری از فعالیتها باشند و در آنها مشارکت کنند، مهمترین اصل در گردشگری روستایی مشارکت جامعه محلی است و اگر سطح مشارکت پایین باشد موفقیتی حاصل نمیشود.
این فعال گردشگری اضافه کرد: هر چقدر مشارکت جامعه محلی بالاتر باشد ولو اینکه جاذبههای گردشگری روستا یا منطقه کمتر باشد گردشگری در منطقه رونق خواهد داشت.
جوادیه با اشاره به اینکه روستاهای هدف گردشگری استان، مقصد گردشگری نیستند، گفت: به طور کلی روستاهای هدف گردشگری همدان روستاهای خوبی هستند اما سطح مشارکت اهالی محلی پایین است.
وی با بیان اینکه در همدان نیازمند تعریف محور گردشگری روستایی هستیم، افزود: این محورها چند روستا را به هم وصل میکند و حتی میتواند به سامانههای عشایری نیز متصل شود و مشارکت مردم نیز بالا میرود.
جوادیه با تاکید بر لزوم آموزش در روستاها و مناطق هدف گردشگری، عنوان کرد: تشکیل تعاونی با حضور روستاهای یک محور نیز میتواند به صورت بلندمدت کمک زیادی به رونق گردشگری و ارائه محصول مشخص آن منطقه داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه تمام این موارد نیازمند برنامهریزی بلندمدت و سرمایهگذاری است، اظهار کرد: حضور گروههای تسهیلگر در روستاها میتواند میزان مشارکت مردم را بالا ببرد و نیاز واقعی هر روستا را مشخص کند و در نهایت یک بسته سفر طراحی شود که هم تنوع داشته باشد و هم تمام روستاها منتفع شوند و قابلیت اجرای تور را نیز داشته باشند.
جوادیه با اشاره به اینکه تنوع عشایر در استان بالاست، افزود: سامانههای متنوعی در همدان وجود دارد و به لحاظ فرهنگی، پیشینه و آداب و رسوم منحصربهفرد هستند و با برنامهریزی و آموزش میتوان از این ظرفیت در حوزه گردشگری بهره برد.
این فعال گردشگری تصریح کرد: در دنیای امروز تولید محتوای باکیفیت و جذاب حرف اول را در معرفی جاذبههای گردشگری و جذب توریست میزند که متاسفانه تاکنون در استان همدان محتوای جذابی از جاذبهها تولید نشده است.
انتهای پیام
نظرات