سید عطا الله حسینی در سلسله نشستهای «باید و نبایدهای جنگل و معرفی طرح مدیریت پایدار جنگلهای هیرکانی» که روز شنبه ۲۰ اردیبهشت در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، اظهار کرد: جنگلهای هیرکانی با برخورداری از درختان بلند و گیاهان متنوع و حیات وحش بکر از مهمترین رویشگاههای شمالی کشور محسوب میشود که به دلیل نقش مهم آن در اکوسیستم حفظ، حراست و احیاء آن بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
وی به نگرانیهای موجود در حفظ و احیاء جنگلهای هیرکانی و تمام رویشگاههای کشور اشاره کرد و افزود: وضع قوانین و سیاستهای زیست محیطی پایدار با محوریت همکاری بین دولت، مردم و سازمانهای زیست محیطی برای حفاظت از این رویشگاه یک ضرورت است.
وی با اشاره به ناکارآمدی طرح تنفس جنگل افزود: طرح تنفس جنگل به عنوان مانعی برای قطع درختان چند هزار ساله کشور مطرح شد، اما معتقد هستم که یک ایده کارشناسی با یک پشتوانه سیاستی قوی نبود. در حالی که برای مدیریت پایدار جنگلها، نیاز به یک خط مشی بلند مدت و پایدار داریم تا اگر تغییر در مدیریتی اتفاق میافتد، خط مشیهای زیست محیطی بدون تغییر ادامه داشته باشد.
حسینی بیان کرد: به نظر میرسد منابع طبیعی به خصوص جنگلها به یک برنامهریزی ۱۰۰ ساله نیاز دارد که اهداف از ابتدا تا انتهای آن کاملا مشخص شده باشد.
وی مطرح کرد: همچنین برای جلوگیری از اعمال تصمیمات متناقض و پراکنده نیاز داریم که کارشناسان نظرات خود را اعلام کرده و تمام بخشهای مرتبط با جنگل با همافزایی طرحهای جنگلداری را اجرا کنند.
رئیس انجمن جنگلبانی ایران افزود: دانشگاهها میتوانند پایگاه علمی برای این سیاست گذاری و اجرای آن باشند. با بهره گیری از دانش بومی میتوانیم شرایط بهتری برای توسعه این جنگلها فراهم کنیم.
وی یادآور شد: مسائل اجتماعی به همراه مسائل اقتصادی وارد حوزه جنگل شده که اثرگذاری زیادی داشته و نمیتوان به سادگی آن را سامان داد. کماکان که ایده تنفس خیلی از این مسائل را به تاخیر انداخت و به جاهای عمیقتری کشاند و حل آن زمان زیادی میبرد.
حسینی ادامه داد: درباره مسائل و طرحهای جنگل بر اساس مطالبه گری که وظیفه انجمن جنگلبانی است، مکاتبات زیادی انجام شد که به نظر میرسد به این مکاتبات توجهی نشده است.
انتهای پیام
نظرات