حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در نشست «روشهای جایگزین قضایی در نظام دادرسی ایران» که در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد، اظهار کرد: روشهای حل اختلاف در دنیا متفاوت است و مشهورترین آنها مراجعه به دادگاه است که در کشور ما نیز این روش رایج است.
وی افزود: اما در دنیا در دهههای اخیر گرایش به این سمت رفته که از روشهای غیردادگاهی برای حل اختلاف استفاده میکنند زیرا این روشها بهصرفهتر، بسیار ارزانتر، سهلتر و از همه مهم تر در حل اختلاف موثرترند و به عمق حرکت میکنند و اختلاف به نحو مسالمتآمیز حل میشود.
صادقی در ادامه بیان کرد: اشتباه بشریت بویژه در دهههای اخیر در حوزه حقوق این بود که دولتها را به جای مردم نشانده او بویژه در امور کیفری جای دولت و شاکی عوض شده است.
معاون قوه قضائیه گفت: در این رسیدگی، مجازات اصل شده و فلسفه آن گم شده است. در مجازات اهم صل بر زندان و کیفرگرایی است.
وی تصریح کرد: اصلاح این موارد باید از دانشگاهها و به ویژه دانشکدههای حقوق آغاز شود و تغییر نگاه را جزء امور بسیار واجب در امر تولید دانش در عرصه حقوقی میدانم.
صادقی اظهار کرد: یکی از خلاءهای بخش حقوقی، بخش فلسفی است و باید روی این امر کار شود تا به سمت امور درست برویم. یعنی باید فلسفه تشکیل دستگاه عدلیه مشخص شود. زیرا اکنون ملغمهای از اندیشههای اسلامی، فلسفه اروپایی و کمی از امریکاست.
رئیس مرکز حل اختلاف کشور با اشاره به شیوههای عدالت ترمیمی بعنوان مجازات جایگزین حبس افزود: این شیوه جامعهمحور و برای ترمیم روابط تخریب شده به دلیل وقوع جرم است و سعی میکند مشارکت جمع یعنی بزهکار، بزهدیده و جامعه محلی را داشته باشد.
وی ضمن بیان اینکه در حال حاضر ۶ گونه از این روشهای حل اختلاف را در حال توسعه در مرکز حل اختلاف داریم، اظهار کرد: در حوزه داوری، بالغ بر ۱۰۰ سال آئین نامه داوری را داشتهایم اما اجرائی نشده بود.
صادقی بیان کرد: دستورالعمل ساماندهی حوزه داوری در مرکز حل اختلاف تدوین و در این رابطه داوری به دو بخش حرفهای و غیر حرفهای دستهبندی شد و براساس پیگیریهای انجام شده، تاکنون بالغ بر دو هزار داور حرفهای موفق به دریافت پروانه داوری شدهاند.
معاون قوه قضائیه در بخش دیگر سخنانش گفت: براساس قانون جدید شوراهای حل اختلاف، رضایت یا عدم مخالفت طرفین پرونده به عنوان اصل اول مورد تأکید قرار گرفته و براین اساس تعداد پروندههای وارده به شوراهای حل اختلاف کاهش مییابد اما این شورا به حقیقت تکلیف و وظیفه خود میپردازد.
وی به فعالیت دادگاههای صلح نیز اشاره کرد و گفت: فلسفه وجودی این دادگاهها صلح است و در درجه اول باید صلح دهند و در ادامه میتوانند اقدام به صدور رای نمایند.
صادقی افزود: : براساس قانون جدید شوراهای حل اختلاف، شورا خودش میتواند فیصلهبخش نهایی پرونده باشد و این به معنای ارائه شان قضائی به آنهاست.
انتهای پیام
نظرات