دکتر نادر اربابی، متخصص پوست و مو در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: مراقبت از پوست، در همه فصول اهمیت دارد، البته نوع چالشهای پوستی در فصول مختلف متفاوت است؛ در زمستان خشکی پوست، در بهار حساسیت به نور، در تابستان آفتابسوختگی و در تمام فصول خطر بلندمدت سرطانهای پوستی وجود دارد.
وی تصریح کرد: این نظر که مراقبت از پوست فقط در تابستان مهم است، بر پایه یک پیشفرض نادرست است، این باور میتواند نقطه شروع یک مسیر اشتباه در ذهن عموم افراد باشد و باعث شود مراقبت از پوست در فصول دیگر کاهش یابد و در نتیجه احتمال بروز عوارض نور خورشید روی پوست افزایش یابد.
اربابی افزود: ضدآفتابهای موجود در بازار، به شرطی که به اندازه کافی و بهدرستی استفاده شوند، معمولاً دارای SPF مناسبی هستند. عدد SPF۳۰ و بالاتر برای اکثر مواقع کافی است، هرچند حتی SPF۱۵ نیز در برخی شرایط میتواند موثر باشد اما مهمترین عامل، نحوه استفاده صحیح از ضدآفتاب است؛ یعنی حدود ۲ میلیگرم در هر سانتیمتر مربع از پوست.
این متخصص پوست و مو ادامه داد: اختلاف چندانی از نظر تأثیر حفاظتی بین ضدآفتابهای داخلی و خارجی وجود ندارد، اما محصولات مرغوبتر ممکن است از نظر راحتی و ظاهری بهتر برای مصرفکننده برخوردار باشند بهویژه اگر محصول رنگی یا آرایشی باشد.
اربابی با بیان اینکه سبک زندگی سالم در تمامی فصول اهمیت دارد، گفت: در تابستان با توجه به افزایش تمایل به فعالیت در فضای باز، نیاز به حفاظت بیشتر از نور خورشید برجستهتر میشود؛ همچنین از نظر تغذیه، به دلیل افزایش تعریق در این فصل، مصرف آب و الکترولیتها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
وی اضافه کرد: افرادی که در محیط باز کار میکنند، باید اقداماتی مانند استفاده از لباس و کلاه پوشاننده، استفاده مجدد از ضدآفتاب هر ۲ تا ۳ ساعت کاری و ترجیحا کار را در محیط سایه و سرپوشیده انجام دهند.
اربابی یادآور شد: تأثیرات مخرب اشعههای ماورای بنفش (UV) بر پوست بیشتر از نور مرئی است، این اشعهها میتوانند علاوه بر آفتابسوختگی، منجر به افزایش خطر سرطان پوست، چین و چروک زودرس و لکههای رنگی روی پوست شوند، بنابراین حفاظت از پوست باید شامل هر دو روش فیزیکی و شیمیایی باشد؛ استفاده از ضدآفتاب، لباس مناسب، چتر و دوری از بیرون رفتن در ساعات اوج تابش خورشید باشد.
این متخصص پوست و مو عنوان کرد: در مورد اختلافهای فصلی، باید گفت که هر فصل شرایط خاص خود را دارد؛ در بهار، افراد مستعد ممکن است دچار واکنشهای آلرژیک به نور شوند که به آن PLE (Polymorphous Light Eruption) گفته میشود، در تابستان نیز به دلیل شدت بیشتر نور خورشید، در زمان کوتاهتری احتمال آفتابسوختگی بیشتر است.
اربابی بیان کرد: در صورت بروز آفتابسوختگی، استفاده از کرمهای ترمیمکننده مانند زینک اکساید و پمادهای چرب مانند وازلین مؤثر است، زینک اکساید علاوه بر خاصیت ترمیمی، دارای خاصیت حفاظتی نسبت به نور خورشید نیز است. در صورت بروز علائم شدید، مراجعه به پزشک ضروری است.
این متخصص پوست و مو ادامه داد: در تابستان به دلیل افزایش تعریق، پوست صورت تمایل بیشتری به چربی گرفتن دارد، در این مواقع، استفاده از محصولات سبکتر با پایه آبی یا فلوئید مناسبتر است البته این موضوع بستگی به نوع پوست و نیازهای فردی دارد.
وی در پایان بیان کرد: حفاظت از پوست یک تعهد بلندمدت است و تنها محدود به یک فصل خاص نمیشود، آگاهی از خطرات نور خورشید در تمام فصول و اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه میتواند نقش چشمگیری در حفظ سلامت و جوانی پوست داشته باشد. بنابراین، آموزش و ارتقاء سطح شناخت عمومی در این زمینه میتواند پیشگیری اولیه مؤثری در برابر بسیاری از عوارض نور خورشید داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات