امیرحسین واعظی امروز (چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت) در همایش ملی خانواده و ازدواج، اظهار کرد: خانواده نخستین و مهمترین نهاد اجتماعی است و ازدواج، نخستین گام در تشکیل این نهاد محسوب میشود. بنابراین خانواده، اساسیترین واحد جامعه و سلامت آن به سلامت روانی و روابط بینفردی اعضای آن وابسته است.
وی با اشاره به تحولات گسترده اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در دهههای اخیر گفت: نهاد خانواده در ایران مانند دیگر جوامع، در معرض تغییرات شتابزده ناشی از مدرنیته قرار گرفته است. این تغییرات در ابعاد ساختاری، کارکردی و ارزشی منجر به بازتعریف نقشهای سنتی خانواده، گسترش فردگرایی و تضعیف پیوندهای خویشاوندی شده است.
واعظی افزود: جوانان در این میان، نقش دوگانهای دارند هم تحت تأثیر تحولات هستند و هم در شکلدهی به آنها نقشآفرینی میکنند. یکی از مهمترین حوزههایی که این تغییرات در آن بازتاب یافته، حوزه ازدواج است. تغییر نگاه به ازدواج، عقلانی شدن انتخاب، کاهش نقش خانواده در فرایند همسرگزینی و افزایش سن ازدواج از جمله مصادیق این تحولات است.
او با بیان اینکه خانواده هنوز هم تنها نهادی است که مسئولیت گذار به بزرگسالی جوانان را برعهده دارد، عنوان کرد: در شرایطی که نهادهای حمایتی دیگر توان پاسخگویی به نیازهای جوانان را ندارند، خانواده بار تأمین نیازهای اساسی چون تحصیل، ازدواج، اشتغال و حتی مسکن را به دوش میکشد.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی وزارت ورزش و جوانان بر ضرورت آموزش مهارتهای زندگی پیش و پس از ازدواج تأکید کرد و گفت: تأخیر در ازدواج، پیامدهای اجتماعی و جمعیتی جدی به همراه دارد، از جمله کاهش فرزندآوری، افزایش سن والدین، و کاهش نرخ رشد جمعیت.
واعظی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین ابزارهای سیاستگذاری اجتماعی، شناخت علمی از نگرش و ارزشهای جوانان درباره خانواده و ازدواج است، تصریح کرد: برگزاری چنین همایشهایی میتواند به تولید دانش بومی، شناسایی چالشها و طراحی راهکارهای مؤثر در راستای سیاستهای کلان جمعیتی کمک کند.
انتهای پیام
نظرات