به گزارش ایسنا، روز شنبه هند و پاکستان، ۲ کشور همسایهای که هر ۲ مسلح به سلاح هستهای هستند بعد از تجربه شدیدترین درگیریها در حدود سه دهه اخیر، به توافق بر سر آتشبس دست پیدا کردند.
مواضع پاکستان در پاسخ به یک سخنرانی «نارندرا مودی» نخست وزیر هند مطرح شد که در آن به اسلامآباد هشدار داد، دهلینو در صورتی که باز هم هدف حملات تروریستی جدید قرار بگیرد به «مخفیگاههای تروریستها» در آن سوی مرز بدون آنکه ترسی از «باجگیری هستهای» پیدا کند، حمله خواهد کرد.
وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد اسلامآباد قاطعانه صحبتهای «تحریک آمیز و آتشین» مطرح شده در سخنرانی نارندرا مودی را رد میکند.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «در زمانی که تلاشهای بینالمللی برای صلح و ثبات منطقهای به اجرا در آمدهاند این اظهارات به مثابه تشدید خطرناک تنشها است. پاکستان به تفاهم اخیر بر سر آتشبس متعهد باقی خواهد ماند و گامهای لازم را به سمت تنشزدایی و ثبات منطقهای اتخاذ خواهد کرد و در عین حال وعده میدهد که با قاطعیت کامل به هر گونه تجاوزگری هند در آینده پاسخ دهد.»
بعد از آنکه هند روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد در پاسخ به حمله تروریستی پهلگام در منطقه کشمیر، به «زیرساختهای تروریستی» در پاکستان حمله کرده، موجی از درگیریها بین ۲ کشور بالا گرفته و آنها با توسل به موشک و پهپاد به تاسیسات نظامی یکدیگر حمله کردند.
پاکستان در ادامه اتهامات هند به خود از جنبه دست داشتن در حمله پهلگام را رد و تاکید کرد دهلی نو به اهدافی که همگی غیرنظامی بودند حمله کرده است. ارتش پاکستان اعلام کرد در حملات هند به خاک این کشور ۴۰ غیرنظامی و ۱۱ تن از نیروهای مسلح آن کشته شدند. هند نیز از کشته شدن دست کم پنج تن از نیروهای نظامی و ۱۶ غیرنظامی هندی در حملات پاکستان خبر داد.
همچنین هند روز سهشنبه یکی از مقامهای سفارت پاکستان در این کشور را «عنصر نامطلوب» خواند و به او ۲۴ ساعت مهلت برای ترک خاک این کشور داد چون «دست به فعالیتهایی خارج از حیطه وظایف رسمی خود زده است.» پاکستان نیز به تلافی آن، یکی از کارمندان سفارت هند در اسلامآباد را «به خاطر دست زدن به فعالیتهایی مغایر با وضعیت رسمی خود» عنصر نامطلوب اعلام و از این کشور اخراج کرد.
هر ۲ کشور پیش از این در واکنش به حمله تروریستی پهلگام در ۲۲ آوریل گذشته، سطح حضور دیپلماتیک خود در سفارتخانههایشان را کاهش دادند.
هند و پاکستان پیش از این از زمان استقلال یافتن در سال ۱۹۴۷ تاکنون سه جنگ را با یکدیگر داشتهاند که ۲ مورد آنها بر سر کشمیر بوده است؛ منطقهای که بین ۲ کشور تقسیم شده اما هر ۲ طرف مدعی تمامیت آن هستند.
روز سهشنبه مودی در بازدید از پایگاه هوایی «آدامپور» در نزدیکی مرز با پاکستان در یک سخنرانی خطاب به پرسنل نیروی هوایی هند هشدارهایش خطاب به پاکستان را تکرار و تصریح کرد: «ما تفاوتی بین پشتیبانی دولتی از تروریسم با خود مغز متفکران تروریسم قائل نمیشویم. ما وارد لانههای آنها خواهیم شد و به آنها بدون آنکه فرصتی برای زنده ماندن پیدا کنند ضربه خواهیم زد.»
وزارت امور خارجه هند نیز به طور جداگانه اعلام کرد مساله تجارت در مذاکرات با واشنگتن بر سر تنشها با پاکستان مطرح نشده است.
این وزارتخانه تاکید کرد، تفاهم بر سر متوقف ساختن جنگ مستقیما با خود اسلامآباد بعد از آنکه فرمانده عملیاتهای نظامی این کشور با همتای هندی تماس گرفت و این پیشنهاد را مطرح ساخت حاصل شده است.
پاسکتان نیز اعلام کرد در پاسخ به تماسی از سوی دهلینو در هفتم مه که به گفته ارتش هند بلافاصله در پی حملاتش به «زیرساخت تروریستی» در پاکستان صورت گرفت، با مقامات هندی تماس برقرار کرده است.
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه گفت رهبران هند و پاکستان «تزلزل ناپذیر» هستند و ایالات متحده «کمکی فراوان» به حصول آتشبس کرده و «دلیل بزرگ» اینکه این کشورها درگیری را متوقف کردند مساله تجارت بوده است.
هند همچنین اعلام کرد مسئولان عملیاتهای نظامی ارتشهای ۲ کشور روز دوشنبه گفتگوی تلفنی داشته و بر تعهدشان به متوقف ساختن حملات و در نظر گرفتن گامهایی برای کاهش دادن سطح حضور سربازان در مرز تاکید کردند.
انتهای پیام
نظرات