کتاب حاضر مجموعهای مقدماتی درباره علوم قرآن است که از زبان آلمانی به فارسی برگردانده شده است. نویسنده اثر، احمد فون دنفر، پژوهشگر آلمانی مسلمان شده، در زمینه علوم قرآن است که با نگاهی جامع و به روز، مفاهیم پایهای علوم قرآنی را به زبانی ساده و قابل فهم برای عموم ارائه میکند.
نویسنده با استفاده از منابع اهل سنت، به بررسی موضوعات مختلف علوم قرآن پرداخته و در موارد لازم، نظرات علمای شیعه به قلم مترجم در پاورقی آمده است.
این اثر، که نهچندان مفصل و نه بیش از حد مختصر است، برای دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان به مطالعات قرآنی مناسب است و با پرهیز از اصطلاحات پیچیده، فهم مباحث علوم قرآن را برای خواننده آسان میکند.
ساختار اثر
این کتاب در هشت بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «قرآن و وحی» وحی و کتب آسمانی نازل شده قبل از قرآن، قرآن، حدیث و حدیث قدسی وحی و چگونگی دریافت آن توسط حضرت محمد(ص) و آغاز وحی را مورد بررسی قرار داده است.
بخش دوم با عنوان «انتقال وحی قرآنی» حفظ و انتقال شفاهی و انتقال متن مکتوب را به نگارش درآورده است.
نویسنده در بخش سوم با عنوان «قرآن به صورت خطی و چاپی» قرآنهای خطی، نسخههای اولیه قرآن، نسخههای خطی قدیمی قرآن و قرآنهای چاپی را مورد تأکید قرار داده است.
«فرم، زبان و سبک» عنوان چهارمین بخش از کتاب حاضر است که در آن تقسیم بندی متن قرآن، زبان و واژگان و فرمها و سبک ادبی شرح داده شده و سبک و محکمات و متشابهات بیان شده است.
بخش پنجم با عنوان «درک متون» وحیهای مکی و مدنی، اسباب النزول(شأن نزول) و ناسخ و منسوخ را تبیین کرده و الحرف السبعه(حروف هفتگانه) و انواع مختلف قرائتها را به رشته تحریر درآورده است.
بخش ششم با عنوان «تفسیر متون» تفسیر: اقسام و اصول، تفسیر ادبی و ترجمههای قرآن را بررسی میکند.
نویسنده در بخش هفتم با عنوان «موضوعات دیگر» قرآن به منزله یک معجزه، قرآن و علوم طبیعی و قرآن و خاورشناسان را مورد تاکید قرار داده است.
هشتمین و آخرین بخش از کتاب مذکور با عنوان «قرائت و مطالعه قرآن» برخورد با قرآن، تلاوت قرآن و حفظ قرآن را بیان کرده و قرآن ضبط شده و وظایف مسلمانان در برابر قرآن را به نگارش درآورده است.
انتهای پیام
نظرات