• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۳۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404022820274
  • خبرنگار : 71661

نزدیکی لندن و بروکسل بر اثر سیاست‌های ترامپ

نزدیکی لندن و بروکسل بر اثر سیاست‌های ترامپ

مواضع تهاجمی و یک‌جانبه‌گرایانه دولت جدید آمریکا باعث نزدیکی دوباره بریتانیا و اتحادیه اروپا شده است؛ طرف‌هایی که پس از بریگزیت در مسیر جدایی قرار گرفته بودند و حالا با تکیه بر منافع مشترک در حوزه‌های دفاعی، اقتصادی و امنیتی، در حال احیای همکاری‌های خود هستند.

به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به فاصله‌گیری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا از اتحادهای سنتی و دیرینه ایالات متحده، گزارش داد که مواضع تند و تیز ترامپ باعث نزدیکی دوباره بریتانیا و اتحادیه اروپا شده است.

به گزارش روزنامه «نیویورک‌تایمز»، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا شکاف عمیقی بین لندن و بروکسل ایجاد کرده بود، اما اکنون، به‌واسطه سیاست‌های دولت ترامپ، این دو دوباره به‌سمت همکاری حرکت می‌کنند.

پنج سال پس از جدایی رسمی بریتانیا از اتحادیه اروپا، رهبران ۲ طرف با احتیاط به‌سوی دوره‌ای جدید از همکاری گام برمی‌دارند. قرار است روز دوشنبه نشستی در لندن برگزار شود که از آن به‌عنوان نقطه عطفی در بازتنظیم روابط یاد می‌شود.

به گزارش رسانه آمریکایی، ۲ طرف احتمالاً در این نشست از یک توافق تاریخی در حوزه دفاعی و امنیتی رونمایی خواهند کرد؛ توافقی که هدف آن تقویت امنیت نظامی در اروپاست، آن‌هم در شرایطی که ایالات متحده از تعهدات خود در این قاره عقب‌نشینی می‌کند. احتمال دارد مذاکرات همچنین به توافق‌هایی در زمینه تسهیل تجارت مواد غذایی و گسترش همکاری‌های انرژی بینجامد.

با این‌حال، دستیابی به توافق بر سر چارچوب روابط جدید آسان نبوده است. علیرغم اهمیت موضوعات دفاعی، مسائل به‌ظاهر ساده‌تری مانند حقوق ماهیگیری و برنامه سفر جوانان بین کشورها، همچنان از چالش‌های جدی در مذاکرات باقی مانده‌اند.

با این‌همه، نشست روز دوشنبه قرار است بر تعهد ۲ طرف به همکاری در دورانی پرتنش و پرمخاطره تأکید کند. در پس‌زمینه این دستور کار گسترده، یک موضوع کلیدی قرار دارد: اینکه چگونه در جهانی که آمریکا عقب‌نشینی کرده، باید پیش رفت.

سیاست‌های خارجی‌ آمریکا به‌طور بنیادین توسط دولت ترامپ دستخوش تغییر شده است. ترامپ خواهان آن است که اروپا مسئولیت بیشتری در زمینه دفاعی برعهده بگیرد؛ او از حمایت قاطع از اوکراین فاصله گرفته؛ در گفتار به روسیه نزدیک‌تر شده و با اتخاذ سیاست جنگ تجاری، تعرفه‌های سنگینی علیه دوستان و دشمنان دیپلماتیک آمریکا اعمال کرده است.

اگرچه بریتانیا با آمریکا یک توافق محدود تجاری منعقد کرده، اما این توافق هنوز نهایی نشده و فاقد جزئیات مشخص است. اتحادیه اروپا نیز پیشرفت چندانی در مسیر توافق با آمریکا نداشته و در مقابل، تهدید کرده که در صورت عدم توافق، اقدامات متقابل اتخاذ خواهد کرد.

نزدیکی لندن و بروکسل بر اثر سیاست‌های ترامپ
سربازان فرانسوی در مانور مشترک ارتش‌های فرانسه و بریتانیا

در چنین شرایطی، نشست روز دوشنبه از اهمیتی دوچندان برخوردار شده است. گرچه بریتانیا برای استقلال اقتصادی از اتحادیه جدا شد، اما سیاست‌های دولت ترامپ بار دیگر به لندن و بروکسل یادآوری کرد که مشکلات مشترک بزرگی دارند و راه‌حل آن‌ها در همکاری است.

«کایا کالاس»، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا اخیراً گفت: «در این دوران پرتلاطم، این شراکت بسیار حائز اهمیت است.» «جان هیلی»، وزیر دفاع بریتانیا نیز در گفت‌وگو با بلومبرگ اعلام کرد که «چالش‌های امنیتی در اروپا ایجاب می‌کند که هر ۲ قدرت (بریتانیا و اتحادیه اروپا) با هم کار کنند.» همچنین «کر استارمر» نخست‌وزیر بریتانیا در بیانیه‌ای گفت: «در این دوران پرابهام و بی‌ثبات، بریتانیا با انزواگرایی پاسخ نمی‌دهد، بلکه با افتخار جایگاه خود را در صحنه جهانی تثبیت کرده و اتحادهایش را تقویت می‌کند.»

پیمان جدید دفاعی و امنیتی

به گزارش نیویورک‌تایمز، سفرای اتحادیه اروپا قرار است امروز (یکشنبه) برای بررسی جزئیات نهایی پیش از نشست دوشنبه تشکیل جلسه دهند، اما انتظار می‌رود توافقی در حوزه دفاعی نهایی شود.

اتحادیه اروپا در واکنش به جنگ اوکراین و همچنین اقدامات جاسوسی مسکو در سطح اروپا، برنامه‌هایی برای تقویت بخش دفاعی خود تدوین کرده است. مقامات اروپایی نگران‌اند که روسیه در دهه آینده تهدیدی برای دیگر کشورهای قاره باشد و معتقدند که باید آمادگی لازم برای دفاع را داشته باشند.

با این حال، با افزایش تلاش‌های نظامی اتحادیه اروپا، پرسش‌های مهمی درباره نقش بریتانیا در این برنامه‌ها مطرح شده است. بریتانیا که اتحادیه را ترک کرده، خواهان مشارکت در برنامه وام ۱۵۰ میلیارد یورویی برای تأمین مالی تجهیزات دفاعی مشترک است.

با وجود تمایل بریتانیا و صنعت دفاعی‌اش برای مشارکت، برخی کشورهای اتحادیه اروپا - به‌ویژه فرانسه - مایل‌اند مشارکت بریتانیا را محدود کنند.

نزدیکی لندن و بروکسل بر اثر سیاست‌های ترامپ
سخنرانی یک طرفدار بریگزیت در بریتانیا

همکاری اقتصادی

در کنار همکاری دفاعی، یکی از اولویت‌های مهم نشست روز دوشنبه میان بریتانیا و اتحادیه اروپا، همکاری اقتصادی خواهد بود؛ حوزه‌ای که لندن به‌دنبال بهره‌برداری بیشتر از آن است. توافق تجاری برگزیت که در دوران نخست‌وزیری «بوریس جانسون» حاصل شد، به‌طور گسترده‌ای به نفع اتحادیه اروپا تلقی می‌شود. در شرایطی که رشد اقتصادی بریتانیا متوقف شده، کر استارمر امیدوار است برخی محدودیت‌های تجاری از جمله در حوزه صادرات محصولات غذایی و دامی کاهش یابد یا حذف شود.

با این‌حال، «جیل راتر» پژوهشگر ارشد اندیشکده «بریتانیا در اروپای در حال تغییر» می‌گوید: «بریتانیا از موضع ضعف مذاکره می‌کند، چراکه توافق همکاری و تجارت فعلی برای اتحادیه اروپا خوب عمل می‌کند.»

دفتر نخست‌وزیر بریتانیا اعلام کرده است که توافق جدید می‌تواند به تولیدکنندگان بریتانیایی کمک کند، تولیدکنندگانی که در حال حاضر با کاغذبازی و بازرسی‌های متعدد برای صادرات به نزدیک‌ترین و بزرگ‌ترین شریک تجاری خود مواجه‌اند یا گاهی اساساً قادر به صادرات نیستند.

با این وجود، بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند این نزدیکی تازه، بیشتر نمادین است تا تحولی عملی.

«آنانت منون» استاد سیاست اروپایی در کالج سلطنتی لندن می‌گوید: «برای امنیت اروپا مهم است که بریتانیا به این برنامه‌های اروپایی متصل باشد. از نظر اقتصادی، به‌نظرم این یک تغییر اساسی نخواهد بود.»

در ازای توافق برای تسهیل تجارت مواد غذایی، بریتانیا ممکن است بپذیرد که استانداردهای خود را با اروپا هماهنگ کند، قوانین مربوطه را با تصمیمات بروکسل تطبیق دهد و آرای دادگاه عدالت اروپا را به‌عنوان عالی‌ترین مرجع حقوقی اتحادیه اروپا، بپذیرد.

این تصمیم‌ها می‌تواند برای نخست‌وزیر بریتانیا تبعات سیاسی داشته باشد؛ چراکه در داخل کشور از سوی طرفداران برگزیت تحت فشارهای فزاینده‌ای قرار دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha