• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۹:۵۲
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1404022820288
  • خبرنگار : 71654

بسته اخبار علمی و دانشگاهی

از «کشف یک میکروب ناشناخته در ایستگاه فضایی چین» تا «ویدئوی ناسا از پرواز بر فراز دنیای مردگان»

از «کشف یک میکروب ناشناخته در ایستگاه فضایی چین» تا «ویدئوی ناسا از پرواز بر فراز دنیای مردگان»

سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا در روز یکشنبه 28 اردیبهشت به تازه‌ترین تحولات در حوزه‌های علم، فناوری، هوش مصنوعی، آموزش، دانش‌بنیان‌ها و پژوهش پرداخته که قصد داریم در این گزارش مروری بر خلاصه‌ای از اخبار منتشر شده در این سرویس داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، سرویس علمی و دانشگاهی ایسنا امروز به سراغ اخبار گوناگونی در ایران و سراسر جهان رفته است که در ادامه خلاصه‌ای از این اخبار را مرور می‌کنیم. برای مطالعه نسخه کامل هر خبر کافی است بر روی تیتر آبی‌رنگ آن کلیک کنید.

اعلام اسامی پذیرفته شدگان دکتری بدون آزمون دانشگاه تربیت مدرس

اسامی پذیرفته‌شدگان مرحله مصاحبه علمی از طریق پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقطع دکتری تخصصی سال ۱۴۰۴، به همراه دستورالعمل ارسال فرم توصیه‌نامه علمی منتشر شد.

تدریس در دانشگاه علمی کاربردی تنها با دریافت کد مدرسی امکان‌پذیر است

رئیس دانشگاه علمی کاربردی اعلام کرد: تنها افرادی که دارای کد مدرسی باشند، مجاز به تدریس در کلاس‌ هستند. اعضای هیئت علمی نیز در صورت تمایل می‌توانند با طی فرآیند مشخص، این کد را دریافت کنند.

کمک به توسعه پایدار و ارتقاء شاخص‌های عملکردی هدف اصلی گزارش پایداری شرکت‌ها

در هفتمین پیش‌نشست همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران، کارشناسان، گزارش پایداری را ابزاری برای پاسخگویی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی برشمردند و در ادامه با اعتقاد به این‌که گزارش‌های پایداری با ذی‌نفعان درباره تأثیرات اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی سازمان گفت‌وگو می‌کند، اظهار کردند که هدف اصلی گزارش پایداری کمک به توسعه پایدار و ارتقاء شاخص‌های عملکردی اجتماعی از طریق پاسخگویی است.

آغاز فعالیت طرح «حامی» در واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد

معاون باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد علوم و تحقیقات، گفت: با طرح «حامی»، دانشجویان در فضای ایمیل پایه، نامه‌نگاری‌های اداری را به صورت مجازی انجام می‌دهند و به درخواست آنها رسیدگی می‌شود.

ربات هوشمند تنیس که جای حریف تمرینی را می‌گیرد

ربات تنیس‌باز Acemate با بازیکنان به‌صورت واقعی بازی می‌کند و ضربه‌های رفت و برگشتی می‌زند تا مهارت‌های آن‌ها را به‌طور جدی تقویت کند.

باید دانش‌آموزان را برای تولید ابزارهای هوش مصنوعی آماده کنیم

عضو شورای عالی آموزش و پرورش با اشاره به اهمیت تولید ابزارهای هوش مصنوعی توسط دانش‌آموزان، خواستار توسعه این ظرفیت در مدارس شد.

بحران هویت انسانی در عصر هوش مصنوعی نیازمند اندیشه‌های جدید است

رئیس دانشگاه سوره به بحران هویت انسانی در مواجهه با فناوری‌های جدید اشاره کرد و گفت: برای مقابله با این بحران، باید اندیشه‌های جدید در مورد انسان و هوش مصنوعی ایجاد شود.

تلاش نافرجام هند برای پرتاب یک ماهواره رصد زمین

تلاش هند برای پرتاب یک ماهواره راداری رصد زمین با شکست روبه‌رو شد.

همکاری پنج شرکت برای تسریع در پیشرفت داروهای مبتنی بر نانوذرات لیپیدی

در یک همکاری انقلابی، پنج شرکت پیشرو به منظور تشکیل اتحاد LNP (Lipid Nanoparticle) همکاری کردند. هدف این اتحاد، پیشبرد فناوری نانوذرات لیپیدی (LNP) و تسریع در توسعه درمان‌های نوین است.

افت سه پله‌ای رتبه علمی ایران در جهان/برخی اساتید توانمندی مالی چاپ مقالات خود در پایگاه‌های جهانی را ندارند

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از افت سه پله‌ای رتبه علمی ایران در جهان خبر داد و گفت: این موضوع یک نگرانی درستی است که وزارت علوم هم به این موضوع توجه دارد. این اتفاق از سال ۲۰۲۱ شروع شد که در واقع جایگاه علمی کشور در این سال رتبه ۱۴ در جهان بود و متاسفانه با تغییر جایگاه این عدد به ۱۷ رسیده است.

استفاده از نانوحامل‌های هوشمند برای توقف رشد سرطان پستان

پژوهشگران با طراحی نانوفرمولاسیون دارویی، موفق به خاموش‌سازی ژن‌های مؤثر در رشد سرطان پستان و القای مرگ سلولی هدفمند شدند.

با ۱۰ موزه علمی برتر جهان آشنا شوید

این گزارش به مناسبت ۱۸ می، «روز جهانی موزه» به معرفی ۱۰ مورد از موزه‌های برتر علمی در سراسر جهان می‌پرازد و خواندن آن برای مشتاقان علم خالی از لطف نیست.

موزه‌های علم و فناوری حافظان گذشته، معماران فردا/روایت «خانه علم» از سی‌تیر تا عباس‌آباد

در روزی که جهان به احترام حافظان فرهنگ و اندیشه سر تعظیم فرود می‌آورد، نسلی نو از موزه‌ها با نام «موزه‌های علم و فناوری» بیش از پیش نگاه‌ها را به خود جلب کرده‌اند، چون تاریخ دانش بشر نه پشت ویترین‌های ساکت، بلکه در دل تجربه‌های تعاملی و آینده‌نگر روایت می‌شوند و این موزه‌ها داستان تکامل بشر را نه‌تنها به تصویر می‌کشند، بلکه لمس‌پذیر می‌سازند؛ فرصتی برای دیدن، یاد گرفتن و رؤیاپردازی.

هوش مصنوعی می‌تواند بهشت رسانه‌ای خلق کند/از رسانه تبعیض‌آمیز به رسانه عدالت‌گرا

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با اشاره به قابلیت‌های نوظهور هوش مصنوعی در ایجاد تحولات عمیق رسانه‌ای و فرهنگی، تأکید کرد: هوش مصنوعی می‌تواند بهشت رسانه‌ای خلق کند؛ فضایی آرمانی و مهدوی که بازنمایی‌کننده آرمان‌های بزرگ و دست‌نیافتنی تلقی‌شده در قالب واقعیت مجازی، واقعیت گسترده، متاورس و سایر فناوری‌های نوین باشد.

بررسی نقش دانش‌بنیان‌ها در بومی‌سازی فناوری‌های صنایع معدنی

نشست تخصصی «فناوری‌های بومی در زنجیره معدن»، ذیل دومین سمپوزیوم بین‌المللی پژوهشگران فرآوری موادمعدنی ایران با هدف بررسی زمینه‌های بومی‌سازی فناوری‌های معدنی به همت مرکز نوآوری ایمینو و مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی برگزار می‌شود.

راه‌اندازی مرکز تعالی سلامت جهانی در دانشگاه علوم پزشکی تهران

بنیان‌گذار مرکز تعالی سلامت جهانی از راه‌اندازی مرکز تعالی سلامت جهانی در فضایی بالغ بر ۳۶۰ متر مربع در دانشکده بهداشت علوم پزشکی تهران خبر داد و گفت: این مرکز قرار است به عنوان هاب آموزش سلامت جهانی، دیپلماسی سلامت و حکمرانی سلامت در منطقه فعالیت کند.

تأثیر ملموس هوش مصنوعی در ارتقاء کارآمدی بخش‌های فرهنگی و رسانه‌ای/کاهش ۳۵ درصدی هزینه‌های تولید با استفاده از هوش مصنوعی

دبیر شورای‌عالی فضای مجازی، با اشاره به تأثیرات ملموس هوش مصنوعی در ارتقای کارآمدی در بخش‌های مختلف فرهنگی و رسانه‌ای گفت: در ارزیابی‌های انجام‌شده، استفاده از هوش مصنوعی به‌طور میانگین باعث کاهش ۳۵ درصدی هزینه‌های تولید شده است؛ یعنی اگر پیش‌تر با یک واحد هزینه محصولی تولید می‌شد، امروز با حدود دو سوم همان هزینه می‌توان همان محصول یا حتی با کیفیت بالاتر را تولید کرد.

کشف یک میکروب ناشناخته در ایستگاه فضایی چین

سویه جدیدی از میکروب‌ها به نام Niallia tiangongensis، یک گونه نوظهور از باکتری‌های شناخته‌شده زمینی است که در ماه مه ۲۰۲۳، زمانی که فضانوردان ماموریت شنژو-۱۵ در ایستگاه فضایی حضور داشتند، در ایستگاه فضایی جمع‌آوری شده است.

سرپرست پژوهشکده گیاهان دارویی منصوب شد

رئیس جهاددانشگاهی در حکمی، دکتر نسرین قوامی را به عنوان سرپرست پژوهشکده گیاهان دارویی این نهاد منصوب کرد.

حضور جهاددانشگاهی در نمایشگاه جانبی نشست وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی با محوریت «هوش مصنوعی»

جهاد دانشگاهی در نمایشگاه جانبی نشست وزیران آموزش عالی سکوی گفت‌وگوی سازمان همکاری اسلامی در حوزه دستاوردهای علمی و فناوری و هوش مصنوعی حضور یافت.

ابداع بلوری که با تغییر رنگ، آلاینده‌های آب و هوا را تشخیص می‌دهد

دانشمندان بلور یا کریستالی ساخته‌اند که با تغییر رنگ، آلاینده‌های موجود در آب و هوا را تشخیص می‌دهد. کریستالی که قادر به انتقال بار درون مولکولی و بین مولکولی است و نفتالین را که یک آلاینده موجود در هوا و اقیانوس‌هاست، با موفقیت شناسایی می‌کند.

اندازه‌گیری میزان مصرف شیر مادر با یک دستگاه ساده

در حالی که بسیاری از والدین از مزایای شیر مادر آگاه هستند، اما تشخیص میزان شیر مصرفی نوزاد بسیار دشوار است. اکنون برای یافتن پاسخ این س‍ؤال، یک دستگاه پوشیدنی جدید و آزمایشی توسعه یافته است که با استفاده از جریان الکتریکی میزان مصرف شیر در لحظه را اندازه‌گیری می‌کند.

کارگاه مشارکتی «هوش مصنوعی و تولید محتوا در موزه‌ها»

موزه ملی علوم و فناوری ایران به مناسبت روز جهانی موزه‌ها با همکاری ایکوم، روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ کارگاه مشارکتی «هوش مصنوعی و تولید محتوا در موزه‌ها» را در محل سالن جلسات موزه برگزار می‌کند.

بخش عمده‌ای از تولیدات الگوریتم‌های هوش مصنوعی از زبان انگلیسی و فرهنگ غربی بهره می‌برد

دبیر همایش «هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه» اعلام کرد که از میان ۷۰ مقاله ارسالی، ۲۴ مقاله برای ارائه در این همایش انتخاب شده است.

کشف میکروب‌هایی که به سرعت کربن دی‌اکسید جذب می‌کنند

دانشمندان می‌گویند میکروب‌هایی که به سرعت کربن دی‌اکسید(CO2) را جذب می‌کنند، می‌توانند راه حل امیدوار کننده‌ای برای تغییرات اقلیمی ارائه دهند.

ویدئوی ناسا از پرواز بر فراز دنیای مردگان

ناسا ویدئویی را از سیاره پلوتو منتشر کرده که توسط فضاپیمای رباتیک این آژانس فضایی در سال ۲۰۱۵ ثبت شده است.

جذب ۹۰ درصدی نخبگان معرفی شده طرح «جهت» در دانشگاه‌ها

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور از قول مساعد استاندار فارس برای حل مشکل مسکن نخبگان خبر داد و افزود: بودجه بنیاد علم از ۱۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته به یک همت افزایش یافته است. این افزایش بودجه دوران بسیار خوبی را برای دانشگاه‌ها رقم خواهد زد.

ضرورت بسیج ظرفیت‌ها برای کمک به ایجاد و گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور

سومین نشست عهد شرکت پیشگامان بنیاد تعاون بسیج با هدف هم‌افزایی هرچه بیشتر مدیران ستادی و استانی و با اهداف و ماموریت‌های این شرکت در سال ۱۴۰۴ و در راستای تحقق شعار سرمایه‌گذاری برای تولید در مشهد برگزار شد.

الکترولیت ایرانی به فاز صنعتی رسید/حلقه گمشده زنجیره باتری در دستان دانش‌بنیان‌ها

در حالی‌که جهان به‌سوی حذف کامل خودروهای سوخت‌فسیلی تا سال ۲۰۴۰ حرکت می‌کند، یک شرکت دانش بنیان گام مهمی برای بومی‌سازی یکی از حیاتی‌ترین اجزای باتری‌های لیتیومی برداشته است؛ الکترولیت، ماده‌ای که بدون آن، تولید باتری و خودروهای برقی غیرممکن است.

ساخت بازی‌های ویدئویی توسط هوش مصنوعی

دانشمندان شروع به آزمایش و استفاده از «هوش مصنوعی مولد»(Generative AI) در زمینه ساخت بازی‌های ویدئویی کردند.

کاهش ۹۹.۹۹ درصدی رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها در یخچال‌ با کمک نانو ذرات

بخچال فریزرهای تولیدی یکی از شرکت‌های تولید کننده لوازم خانگی با بهره‌گیری از نانوذرات آنتی‌باکتریال قادر به کاهش ۹۹/۹۹ درصدی باکتری‌ها و جلوگیری از رشد قارچ‌ها و کپک‌ها شد و این امر به افزایش ماندگاری مواد غذایی کمک می‌کند.

کلید برتری انسان در جهش خاموش دی‌ان‌ای است

طی مطالعه‌ای جدید، دانشمندان دلیل جهش مغز انسان را جهش‌های ژنتیکی نهفته اعلام کردند.

برداشته شدن سقف پرداختی اعضای هیات علمی، گامی مثبت در ارتقای کیفیت آموزش است

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، تصمیم مجلس شورای اسلامی برای برداشته شدن سقف پرداختی اعضای هیات علمی را به عنوان یک اقدام ضروری برای بهبود کیفیت آموزشی در دانشگاه‌ها معرفی کرد.

گامی به سوی جهانی بدون هدفون با یک فناوری جدید

کنترل صدا مدت‌هاست که یکی از عناصر اصلی داستان‌های علمی و تخیلی بوده است. در دنیای واقعی، قابلیت‌های عجیب معماری، چه عمدی و چه غیرعمدی، می‌توانند جهت صدا را تعیین کنند. به عنوان مثال، در تالار مجسمه‌های کنگره ایالات متحده، یک زمزمه می‌تواند به صورت بی‌صدا در اتاق از یک نقطه به نقطه دیگر حرکت کند. امواج صوتی با سطوح منحنی تعامل می‌کنند تا صدا را متمرکز کنند. اکنون، دانشمندان به دنبال کنترل دقیق صدا هستند که شاید روزی منجر به جهانی بدون هدفون شود.

بلاک‌چین، ناجی اسناد دیجیتال

در عصر دیجیتال که امنیت اطلاعات و جلوگیری از جعل اسناد اهمیت زیادی پیدا کرده، فناوری‌های نوین می‌توانند راه‌حل‌های تازه‌ای ارائه دهند؛ اما استفاده از این فناوری‌ها، چالش‌هایی هم دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha