سعید روزی ۲۸ اردیبهشت، در نشست خبری اظهار کرد: از دیرباز فرهنگ تولید و مصرف آب از ایران به تمامی دنیا گسترش یافته که قنات ۲۵۰۰ ساله گناباد نمونه بارز آن است.
وی با بیان اینکه با توجه به کاهش بسّیار شدید منابع آب باید مصرف را مدیریت کنیم، افزود: اگرچه در دهه ۸۰ با حفر ۱۵۰ متر چاه در فریمان یا کاشمر به آب میرسیدیم اما اکنون با گذشت ۲۰ سال در شهری مانند فریمان باید برای رسیدن به آب ۳۰۰ متر چاه حفر کنیم.
جایی از زمین نیست که برای استخراج آب حفر نکرده باشیم
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی با بیان اینکه دیگر جایی از زمین نبوده که برای استخراج آب حفر نکرده باشیم، بیان کرد: در حال حاضر ۱۰ شهر خراسان رضوی با تنش شدید آبی مواجه هستند؛ تلاش میشود مردم این شهرستان با مشکل مواجه نشوند.
روزی با تأکید بر اینکه باید در برابر آب رفتار خود را تغییر دهیم، گفت: بر اساس اعلام یکی از اساتید دانشگاهی اگر فقط همین آب موجود را حفظ کنیم و هیچ مصرفی نداشته باشیم و تمامی آبهایی که میآید را ذخیره کنیم چند صد هزار سال زمان میبرد که به ۱۰۰ سال قبل برگردیم.
وی صنعت برداشت آب را به شکل پمپ مربوط به چند دهه اخیر دانست و افزود: نگاه مردم به آب باید تغییر کند، قرار نیست همانند گذشته مصرف داشته باشیم.
مردم برخی روستاها چشم انتظار رسیدن تانکر آب هستند
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی با بیان اینکه در حال حاضر ۶۲۰ روستا با تانکر آبرسانی میشود، بیان کرد: در شهری مانند قوچان، گناباد، صالحآباد و تربتجام مردم بسیاری از روستاها چشم انتظار رسیدن تانکر آب هستند.
وی از حفر و تجهیز بیش از ۹۰ چاه طی سال گذشته در خراسان رضوی خبر داد و گفت: این اصلاً خوب نیست که طی یکسال این تعداد چاه حفر و تجهیز شود.
روزی ادامه داد: اینکه هر فرد در بهترین شرایط استاندارد ۱۳۰ لیتر در شبانهروز مصرف آب داشته باشد اصلاً خوب نیست، نگران وضعیت فعلی منابع آبی در خراسان رضوی هستیم.
وی با بیان اینکه برای تولید هر کیلو هندوانه با روشهای نوین باید بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ لیتر و با روش غرقابی سنتی ۳۵۰ تا ۴۵۰ لیتر آب مصرف شود، تغییر روش آبیاری در بخش کشاورزی را ضروری دانست و افزود: باید به سمت کشت گیاهان کم آب طلب رفت.
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی همچنین تغییر نگاه مردم به اقتصاد آب را ضروری دانست و اظهار کرد: ضمن اینکه نگاه مردم باید به ارزش و اهمیت آب تغییر کند؛ باید زیرساختها آماده و آب شرب از غیر شرب جدا شود.
وی در ادامه از برگزاری اختتامیه چهارمین دوره جشنواره ملی شعر طنز آب در کاشمر خبر داد و گفت: همزمان با این جشنواره از پوستر دومین جشنواره ملی شعر آب ایران رونمایی خواهد شد، این جشنواره در سه بخش اصلی شعر کلاسیک و ترانه، گویشی و طنز برگزار میشود.
روزی با اشاره به اینکه برای اولین بار چنین جشنوارهای برگزار میشود، اظهار کرد: همچنین در جشنواره ملی شعر طنز آب از پوستر نخستین جشنواره ملی نغمههای آب ایران در کاشمر رونمایی میشود. تلاش میشود با برگزاری چنین جشنوارههایی نگاه مردم را به وضعیت فعلی آب تغییر دهیم.
وی در ادامه از برگزاری جشنواره ملی تولید محتوای چند رسانهای در خصوص آب در شهرستان تربتحیدریه خبر داد و تصریح کرد: رونمایی از پوستر این جشنواره با حضور مدیرکل دفتر روابط عمومی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برگزار میشود.
مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی ادامه داد: پیش از این در جشنواره نغمههای آب خراسان رضوی که در تربتجام برگزار شد هفت اثر بسیار فاخر با همت هنرمندان شهرهای شرق استان تولید و ثبت آرشیو رسانه ملی شد.
شروع کمبود آب در کاشمر قبل از آغاز فصل تابستان
سید مهدی عراقی زاده مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر در ادامه از جابجایی دو چاه آب شرب خبر داد و گفت: با جابجایی این دو چاه توان تولید بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه چاه بهاریه تا دو هفته آینده وارد مدار خواهد شد، اظهار کرد: از هفته گذشته با نظر مساعد مدیرکل آب و فاضلاب خراسان رضوی پروژه هوشمندسازی شهر کاشمر با اعتبار ۳۵ میلیارد تومان شروع شد.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر با اشاره به اینکه بستر برای اجرای پروژه هوشمندسازی شهر کاشمر آماده است، افزود: با هوشمندسازی شبکه؛ پرت آب نخواهیم داشت.
وی همچنین خاطرنشان کرد: برای اولین بار در کشور سرمایهگذار برای جلوگیری از هدر رفت آب به زودی وارد کاشمر میشود، ضمن اینکه قرارداد پروژه با ۵۰۰ میلیارد تومان منعقد و مطالعات نیز آغاز شده است.
عراقی زاده با بیان اینکه یکسال مطالعات و ۴ سال اجرای پروژه به طول خواهد انجامید، تصریح کرد: با اجرای این پروژه از هدر رفت آب جلوگیری میشود.
وی با اشاره به اینکه در این طرح احتمالاً تمامی کنتورها تعویض خواهد شد و شبکههای فرسوده نیز اصلاح میشوند، بیان کرد: در قبال آبی که صرفهجویی میشود از منابع دیگر در اختیار سرمایهگذار قرار میدهیم.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر ادامه داد: همچنین با پیگیریهای انجام شده پنلهای خورشیدی با توان تولید برق حدود یک مگاوات در یکی از مخازن نصب خواهد شد.
وی همچنین از انجام پروژه فاضلاب و آبرسانی به پروژه نهضت ملی خبر داد و تصریح کرد: عملیات بلوک B نهضت ملی مسکن هم در دست انجام است.
عراقی زاده با بیان اینکه اکنون در عمق بحران کمآبی قرار داریم، اظهار کرد: گرچه توان تولید ما ۴۴۵ لیتر بر ثانیه است ولی فقط در روز جمعهای که گذشت کنتورهای خروجی ۶۵۹ لیتر را نشان دادهاند.
گرمای بیسابقه مصرف آب را افزایش داده است
وی با اشاره به اینکه سابقه نداشته که در روز ۲۶ اردیبهشت با این میزان کمبود آب مواجه باشیم، تصریح کرد: متأسفانه گرمای بیسابقه مصرف آب را افزایش داده است.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر کمبود آب در کاشمر قبل از فصل تابستان و در بهار شروع شده است، خاطرنشان کرد: گرچه همیشه ۲۹ اسفند با مشکل کمآبی مواجه میشدیم اما اکنون فصل بهار هم همین گونه شده است.
وی همکاری ادارات شهرستان را در این خصوص ضروری دانست و افزود: ادارات پرمصرف مشخص و اگر همکاری نداشته باشند با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
عراقی زاده خاطرنشان کرد: خوشبختانه تاکنون هیچ قطعی آب در شهر و روستاها نداشتهایم و به سمت جیرهبندی و آبرسانی با تانکر نرفتهایم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر فقط با کمبود فشار آب مواجه هستیم، بیان کرد: صرفهجویی باید در دستور کار همه مردم به خصوص ادارات پرمصرف قرار گیرد.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر افزود: اداره آب و فاضلاب مقصر کمبود فشار نیست، مخازن پر هستند اما شبکه جوابگو نیست و بسیاری از شیرهای فشارشکن از مدار خارج شدند.
وی کمبود فشار را مربوط به مصرف بسیار زیاد دانست و گفت: شهرداری برای آبیاری فضای سبز بیشترین مصرف را دارد که بر اساس اعلام وزیر کشور باید حتماً آبیاری فضای سبز را با آب شرب قطع کنند؛ همچنین برخی ادارات و مدارس هستند که در سالهای قبل فضای سبز بسیاری پیشبینی کردند که باید در این خصوص تدابیر لازم را بیندیشند.
عراقی زاده با اشاره به اینکه تابستان بسیار پرتنشی را برای تمامی کشور پیش رو داریم، وضعیت بارشها را بسیار نگران کننده دانست و افزود: میطلبد برای صرفهجویی بیشتر تلاش کنیم.
انتهای پیام
نظرات