به گزارش ایسنا، روز ۳۰ اردیبهشت در تقویم جمهوری اسلامی به نام روز شهدای خدمت و شهدای پرواز اردیبهشت نام گرفته است، روزی که هیچگاه فراموش نمیشود و تا ابد ماندگار خواهد شد. یک سال از رفتنشان میگذرد، شهدایی که در راه خدمت و خدمتگزاری شهید شدند و حال اولین سالگرد شهادتشان است.
شخصیتی که از ابتدای کار خود مردمی بودن و کار جهادی را مبنا قرار داد و تلاش کرد با عدالت پیشهگی کارها را پیش ببرد تا مناطق کم برخوردار هم از نعمات موجود بینصیب نباشند.
یک سالی است در بین ملت ایران حضور ندارند اما کارهایی که انجام داده گواه صداقتشان، پاکی، مردمی، خستگیناپذیریشان است، شخصیتی که همیشه و در همه سختیها توکل به خدا و امیدواری را درنظر داشت.
خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نشستی را با محوریت شخصیت شهید رئیسی و الگوی کار جهادی ایشان از سوی مدیران با علیرضا اسماعیلی و تیمور نظریفرد از کارشناسان سیاسی استان انجام داده که در این نشست به بررسی ابعاد شخصیتی این شهید پرداخته شده است.
شهیدی که در بحث خصوصیات فردی زبانزد شد
علیرضا اسماعیلی، معاون سیاسی سپاه حضرت قمر بنیهاشم (ع) و کارشناسی مسائل سیاسی در خصوص شخصیت و الگوی حکمرانی مدیریتی شهید رئیسی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره همه شهدا به ویژه شهدای خدمت، شهدای پرواز اردیبهشت، اظهار کرد: شهید رئیسی صرفا مدیریتشان به نزدیک سه سال ریاست جمهوری خلاصه نمیشود حضور ایشان در آستان قدس و قوه قضاییه منشا خدمات بسیار زیادی بود که نباید از آنها غافل شد.
وی افزود: در حقیقت از سه زاویه میتوان به شخصیت این شهید بزرگوار نگاه کرد، نخست بحث خصوصیات فردی این شهید، دیگری مولفههای حکمرانی و مدیریتی و سپس دستاوردهای دولت سیزدهم.
اسماعیلی گفت: یکی از خصوصیات بارز شخصیتی ایشان خادمالرضا بودن است که حضورشان در آستان قدس و خدمت به این امام صرفا در محدوده جغرافیایی حرم نبود، شاهد بودیم که با حضورشان در آستان قدس تفاوت بسیار چشمگیری در نحوه خدمت رسانی به زائران و عضوگیری در مورد خادمان افتخاری حرم اتفاق افتاد. به طوریکه از اقصی نقاط کشور خادمان برای ثبتنام میآمدند، چه بسا نگاهشان این بود که جمهوری اسلامی یک حرم است و این صرف خدمت به حرم امام رضا نیست. این حرم را در جغرافیای ایران اسلامی گسترش دادند.
این کارشناس مسائل سیاسی تلاش بی وقفه و خستگی ناپذیر، بردباری و تواضع، امیدوار به انجام کارها، ساده زیست بودن را از ویژگیها و خصوصیات فردی این شهید دانست و گفت: چه بسا در بحث خصوصیات فردی زبانزد است.
وی با اشاره به حیطه مدیریتی داخل و خارج از کشور ایشان، تصریح کرد: در حوزه مدیریت داخلی اگر یک مکتب فکری بازخوانی میشود از این باب است که حتما باید برای ادامه مسیر از نقاط ضعف و قوت عبرت گرفته شود، در حوزه مدیریت داخلی، این شهید بسیار مردمدار بودند و مدیریت میدانی داشتند. چه بسا لازم است مدیران تراز اول کشور مدیریت میدانی را مدنظر داشته باشند.
اسماعیلی با بیان اینکه جوان گرایی صرفا شعارشان نبوده و باور قلبی این شهید بزرگوار است، تاکید کرد: بحث اعتماد به مدیران جوان و میدان دادن به آنان در دولت شهید رئیسی اتفاق افتاد، در این مقوله میتوان گفت رِنج سنی مدیران بسیار کاهش یافت. از طرفی داشتن ثبات مدیریتی از دیگر مسائل بود، ایشان تعهد و تخصص را به جای حزب سالاری مطرح میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه کار جهادی شاخصه ایشان بوده است، گفت: کار جهادی کم اعتنایی به قانون نیست حتما قانون مداری و رعایت ساختارها و چارچوبها مطرح است اما با باور، امید و استفاده از تمام ظرفیتها. از طرفی در بحث فسادستیزی سرآمد بودند که باید به الگوهای شخصیتی ایشان در گام دوم انقلاب پرداخته و حتی تبیین شود تا مدیران آینده بر اساس آن حرکت کنند.
وی ادامه داد: مقصر جلوه دادن گذشته در مشکلات به هیچ عنوان مشکل را حل نمیکند که کمتر دیده شد ایشان به این مساله بپردازند، همواره امیدوارانه صحبت و حرکت میکردند.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه پرهیز از تنش در مدیریت داخلی از دیگر خصوصیات ایشان بود، توضیح داد: هرگونه تنشی را در مدیریت داخل کشور به صلاح مردم نمیدانستند و از آن پرهیز میکردند، میتوان گفت حرکتی که در حوزه مدیریت داخلی در سالهای خدمت شهید رئیسی اتفاق افتاد این بود که امیدی را در مردم ایجاد کردند.
وی گفت: ترمیم سرمایه اجتماعی، منجر به ایجاد امید و باور در مردم میشود، از طرفی اعتماد به ساختارهای نظام مهمترین دستاورد دولت سیزدهم در حوزه مدیریت داخل بود.
معاون سیاسی سپاه قمر بنیهاشم (ع) با اشاره به حوزه مدیریتی و سیاست خارجی، بیان کرد: ایشان اهل تعامل و گفتوگو بودند، مذاکراتی که اکنون در حال انجام است در دولت شهید رئیسی در بالاترین سطح انجام میشد. یعنی مذاکرات وجود داشت در عین اینکه عزتمندانه رفتار میکردیم، چه بسا روابط با همسایگان بسیار قوی بود و نوعی نگاه منطقی حاکم شد. در حقیقت در تحولات بینالملل زمانیکه کشوری با همسایگان روابط خوبی داشته باشید نقطه قوت به شمار میرود.
وی در خصوص صراحت ایشان در مقابله با دشمن، تصریح کرد: این شهید بزرگوار در بیان دیدگاههای خود نسبت به دشمنان انقلاب صراحت لهجه داشتند، لکنت زبان نداشتند، در جایی که به حاج قاسم به عنوان نماد استکبارستیزی و حق طلبی جمهوری اسلامی در سطح بینالملل توهین میشود ایشان در سازمان ملل عکس حاج قاسم را بالا میبرد، یا زمانی که به کتاب قرآن توهین میشود قرآن را روی دست بالا میبرد اینها در نظام بینالملل تولید قدرت به شمار میرود.
اسماعیلی ادامه داد: یک حد نصاب جدید در زمانی که دشمنان انقلاب اسلامی تلاش میکنند ایران را در نظام بین الملل منزوی کنند، ایجاد میشود که نشان میدهد این شهید بزرگوار در شرایط بسیار خطیری که داشتند توانستند یک سبک جدیدی از مدیریت را اعمال کنند.
وی با اشاره به موضوع کار جهادی در دولت سیزدهم، بیان کرد: برای اینکه بدانیم دولت شهید رئیسی موفق بوده یا خیر باید مشاهده کنیم چه بسا به واقعیتهای جامعه آگاهیم، منتها باید آرمانها را در نظر داریم، یعنی با واقعیتها به آرمانها دست یابیم.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به رویکرد کار جهادی، توضیح داد: کار جهادی به معنای استفاده از همه ظرفیتهای یک جامعه است. چه بسا بسیاری کارها در کشور در حال انجام بوده اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی داریم.
اسماعیلی تاکید کرد: مهمترین شاخصه مدیریت داخلی شهید رئیسی امید به «ما میتوانیم» بود. امیدواری خود پیش برنده کارهاست و میتواند ضعف در امکانات و اعتبارات را پوشش دهد. اگر حرکت جهادی، مردمی بودن و مدیریت میدانی استمرار یابد حتما آینده روشن خواهیم داشت.
وی بیان کرد: شاخصه مهم کسانی که در تاریخ انقلاب اسلامی ماندگار میشوند این است که مردم با آنها ارتباط قوی برقرار کنند، آن شخص را از جنس خود بدانند و افرادی همچون شهید رجایی و شهید رئیسی از این جنس افراد بودند که قلب و جان و دلشان برای مردم میتپید، به طوریکه خود را در صدر ضعیفترین مردم میدانستند، درد مردم را لمس و مردم این را باور میکردند که کار میدانی و مدیریت جهادی میدانی داشتند. به نظر میرسد این مکتبی است که انقلاب اسلامی آن را ابداع کرده و این برگرفته از تعالیم اسلام است. اگر اخلاص در کار، صداقت، استقامت در برابر مشکلات ، مردم داری و مردم دوستی وجود داشته باشد قطعا افراد در تاریخ ماندگار خواهند شد و مردم به نیکی در آینده از آنها یاد میکنند.
حضور میدانی؛ شاخصه مثبت دولت شهید رئیسی
همچنین تیمور نظریفرد، کارشناس مسائل سیاسی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و شهدای خدمت به ویژه مرحوم شهید رئیسی و همراهان ایشان، بیان کرد: واقعیت امر بر این است که باید به شخصیت شهید رئیسی از دو بعد حقیقی و حقوقی پرداخته شود. از لحاظ بعد شخصیت حقیقی میتوان گفت ایشان از نظر فردی که از سن کم در قوه قضائیه فعالیت خود را آغاز کردند و در ارکان مختلف نظام حضور داشتند از جمله آستان قدس، قوه قضائیه و سپس در دولت سیزدهم به عنوان رئیس جمهور منتخب مردم انتخاب شدند، اما واقعیت این است که دولت شهید رئیسی را در تحقق آرمانها و اهداف مندرج در اسناد توسعهای دولت موفقی نمیدانم.
وی گفت: اگر بخواهیم به علل آن برگردیم که صرفا نگاه سیاسی صرف نبوده بلکه نگاه علمی و کارشناسانه است میتوان گفت به همین تناسب شاید دولتهای پیش از ایشان را هم در بحث کسب توفیق، دولتهای موفقی نمیدانیم. باتوجه به ظرفیتهایی که وجود داشت آنطور که باید و شاید در بحث توفیقات، رضایتمندی مردم و افزایش سرمایه اجتماعی کار نشد.
نظریفرد بیان کرد: ارزیابی که از برنامههای توسعهای پس از انقلاب براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس وجود دارد بین ۱۷ تا ۳۳ درصد تحقق داشته این نشان میدهد که برنامههای توسعهای که برای تدوین نقشه راه توسعه کشور طراحی میشود عملا یا در بحث تئوری و نوشتار ایراد داشتند یا عامل یا منابع انسانی لازم را برای تحقق آن برنامهها نتوانستیم تربیت کنیم و یا نتوانستیم فرصت برای افرادی ایجاد کنیم که آن ظرفیت را داشتند.
وی ادامه داد: براین اساس اگر بخواهیم دولت سیزدهم را ارزیابی کنیم یا حتی دولتهای پیش از آن در ادوار مختلف را، شاید بزرگترین مشکلی که در کشور داشتیم بحث فقدان نظام یا سازمان یا ساز و کار منسجم تعریف شده و استفاده از منابع انسانی بوده که به عنوان ارزشمندترین سرمایه برای توسعه کشور مطرح است.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: دولت شهید رئیسی منفک از شخصیت حقیقی ایشان که فردی تلاشگر، ساده زیست، مردمی، دل در گرو نظام و انقلاب و علاقمند به افزایش سرمایه اجتماعی بودند، اما حضور میدانی بسیار خوبی که در بین مردم داشته را باید بپذیریم، اما جدای از اینها، وقتی دولت ایشان شروع به کار میکند متاسفانه در سطح مدیران عالی رتبه نظام عموما از افرادی استفاده میشود که فاقد تجربه لازم بودند کسانی که به عنوان هیات دولت ایشان مشغول به کار میشوند شعارهایی را مطرح میکنند که نشان دهنده این است اگر کسی به حرکت مبتنی بر برنامه اعتقاد داشته باشد حقیقتا در طرح چنین شعارهایی باید احتیاط بیشتری کند.
وی افزود: زمانیکه حرکت مبتنی بر برنامه وجود داشته باشد از این طریق چارچوبهای برنامهها مشخص میشود. لذا با شعار نمیتوان کشور را اداره کرد. باید رویکرد را تغییر داد. از طرفی اگر موضوعاتی مطرح میشود به دنبال این نیستیم که چهره دولت شهید رئیسی را مخدوش و یا آن را دولتی کارآمد و یا ناکارآمد بیان کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی تاکید کرد: دولت سیزدهم بحث فعالیت جهادی را مطرح کرد، زمانی کار جهادی بیان میشود که به فلسفه کار جهادی در حوزه عمرانی، اقتصادی و فرهنگی در کشور برسیم، یعنی زمانی که دستگاه متولی کار خود را به درستی انجام ندهد نیازمند این است که با یک حرکت جهادی اقدامات لازم را انجام دهد، اگرچه خروجی کار جهادی باید به رضایت مردم بینجامد.
به گفته وی، هر کجا با برنامه حرکت کردیم به نتیجه رسیدیم. اگر با برنامه حرکت کنیم نیاز به حرکت شعاری نداریم.
نظریفرد در بحث اسطوره سازی و بهرهگیری از شخصیت شهید رئیسی در میان مدیران، بیان کرد: شخصیت حقیقی ایشان از جمله مردمداری، ساده زیستی وفاداری به آرمانهای نظام و انقلاب، در حوزههای مختلف قبول داریم چون کسی معصوم نیست یعنی هر کسی هم میتواند در حوزه فعالیتهای فردی خود دچار خطاهایی شده باشد که باتوجه به ویژگیهای شخصیتیشان، فرد مثبتی برای نظام و انقلاب بوده است.
انتهای پیام
نظرات