به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز با بیان این مطلب، در گزارشی مینویسد: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در گفتوگویی دو ساعته با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، از اصرار قبلی خود بر آتشبس ۳۰ روزه بدون قید و شرط دست کشید؛ آتشبسی که امیدوار بود مذاکرات طولانی و پر پیچ و خم صلح را آغاز کند.
ترامپ همچنین اشاره کرد جنگی که زمانی وعده پایان دادن به آن را در عرض ۲۴ ساعت داده بود، دیگر قابلیت حل و فصل شدن ندارد؛ پیامی که اوکراین را آسیبپذیر و متحدانش را نگران میکند.
این ضربه دیگری به کییف است که کمتر از سه ماه پس از اختلاف علنی ترامپ با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، رخ میدهد. از آن زمان، سران کشورهای اروپایی برای ترمیم روابط و ابتکار عمل تلاش کردهاند.
در هفتههای پیش از این تماس تلفنی، ترامپ تهدید کرده بود که اگر روسیه پیشرفتی در جهت صلح نشان ندهد، تحریمهای شدیدتری علیه این کشور اعمال خواهد کرد؛ اقدامی که اوکراین امیدوار بود پوتین را متقاعد کند تا از خواستههای حداکثری خود در هرگونه مذاکرهای عقبنشینی کند.
آن رویکرد «چماق» فعلا کنار گذاشته شده و جای خود را به «هویج» مشارکت اقتصادی با ایالات متحده در صورت پایان جنگ داده است.
یک دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود، گفت: «در تماس تلفنی روز یکشنبه با رهبران اروپایی، ترامپ با رویکرد پیشنهادی موافقت کرد که شامل درخواست آتشبس بدون قید و شرط و اعمال تحریمها در صورت عدم پیشرفت است.»
وی ادامه داد: «اما وقتی که ترامپ با پوتین صحبت کرد، این ایده را کنار گذاشت. اعتماد به او بیش از یک روز غیرممکن است. به نظر نمیرسد که رئیس جمهور آمریکا اصلا به اوکراین علاقهای داشته باشد.»
ترامپ گفت روسیه و اوکراین فورا مذاکرات برای پایان دادن به جنگ را آغاز خواهند کرد و بعدا افزود که فکر میکند «پیشرفتهایی در حال انجام است.»
بازی با زمان
اوکراین و متحدان اروپاییاش از زمان تماس تلفنی روز دوشنبه، جبهه متحدی را نشان دادهاند و تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعلام کرده و متعهد شدهاند که به تعامل با ایالات متحده ادامه دهند.
آنها این مساله را رد نمیکنند که شاید ترامپ موضع خود را بار دیگر تغییر دهد.
اما بیاعتمادی به پوتین بسیار بالاست. ارتش او بزرگتر از ارتش اوکراین است، بیش از یک سال است که در امتداد خط مقدم ۱۰۰۰ کیلومتری پیشرویهایی داشته است و روسیه اصرار دارد که هرگونه توافقی باید منعکسکننده واقعیتهای میدان نبرد باشد.
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان روز سه شنبه گفت: «پوتین دارد با زمان بازی میکند. متاسفانه ما باید بگوییم که پوتین تمایلی به صلح ندارد.»
« اوریسیا لوتسویچ»، رئیس انجمن اوکراین در اندیشکده چتم هاوس مستقر در لندن، موافق است که پوتین عجلهای برای مذاکره و رسیدن به توافق ندارد.
وی افزود: «برای روسها، دیپلماسی و نبرد دو طرف یک سکه هستند. پوتین با تعلل در دیپلماسی و با محروم کردن اروپا از فرصت سازماندهی خود، در میدان نبرد دست بالا را دارد.»
پوتین پس از صحبت با ترامپ گفت که مسکو آماده همکاری با اوکراین در مورد تفاهمنامهای در مورد توافق صلح آینده است و تلاشها برای پایان دادن به جنگ در مسیر درستی قرار دارد.
حمایت ایالات متحده کلید توانایی اوکراین برای جلوگیری از شکست بوده است، و فاصله گرفتن ترامپ از حمایت جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا از کییف، باعث شده است که این کشور برای حفظ تعامل با او با مشکل مواجه شود.
ایالات متحده با دهها میلیارد دلار کمک نظامی، بزرگترین حامی اوکراین بوده و کییف برای شناسایی اهداف و تحرکات دشمن، به اطلاعات نظامی ایالات متحده متکی است.
اینکه پس از اتمام کمکهای توافقشده در دوران بایدن، چه اتفاقی برای آن حمایت خواهد افتاد، پرسشی اساسی است که اوکراین به دنبال پاسخ آن است. ایالات متحده هنوز موضع خود را روشن نکرده است.
اروپا قول داده است که کمکهای مستقیم و خریدهای تسلیحاتی خود را حفظ کند، اما ایالات متحده باید با فروش سلاحهای خود موافقت کند و برخی از مهمات آمریکایی وجود دارند که قابل جایگزینی نیستند و شامل پدافند هوایی و موشکهای هدایتشونده کوتاهبرد میشوند.
امیدهای برباد رفته
متحدان اروپایی زلنسکی همچنان حامی او هستند مخصوصا از زمان بازگشت مجدد ترامپ به کاخ سفید این حمایت بیشتر هم شده است.
ترامپ در چندین نوبت در ماههای مارس و آوریل از بیمیلی پوتین ابراز نارضایتی کرد و این مساله باعث شد به این فکر بیفتد که آیا ممکن است پوتین او را فریب دهد و همچنین تهدید کرده که ممکن است تحریمهای سختتری علیه مسکو اعمال کند.
مواضع اعلامشده بین ایالات متحده و اروپا در مورد نکات کلیدی از جمله اراضی اوکراین بسیار متفاوت بود، اما کییف پس از دیدار فاجعهبار کاخ سفید در ماه فوریه که در آن زلنسکی و ترامپ علنا با هم اختلاف نظر پیدا کردند، اظهارات ترامپ را مثبت ارزیابی کرد.
از طرفی قرارداد معدنی ماه گذشته بین اوکراین و ایالات متحده به عنوان نشانهای دیگر از پیشرفت تلقی شد، همانطور که مذاکرات اخیر در استانبول که در آن مقامات اوکراین و روسیه برای اولین بار پس از تقریبا سه سال مستقیما با هم دیدار کردند، نیز چنین برداشتی به دنبال داشت.
انتهای پیام
نظرات