• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۶:۴۲
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1404023122871
  • خبرنگار : 50649

مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی فارس:

فناوری‌های نوین برای غلبه بر چالش‌های حفاظت از آثار تاریخی به کار گرفته شوند

فناوری‌های نوین برای غلبه بر چالش‌های حفاظت از آثار تاریخی به کار گرفته شوند

ایسنا/فارس مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری فارس با اشاره به چالش‌های موجود در حفاظت از آثار تاریخی از جمله کمبود منابع مالی، فرسایش طبیعی آثار و آسیب‌های انسانی، خواستار بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای غلبه بر این چالش‌ها شد.

همزمان با هفته میراث فرهنگی، سمینار تخصصی نقش هوش مصنوعی در حفاظت از میراث فرهنگی چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت در شیراز برگزار شد. مسعود منیعاتی مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری فارس در این نشست گفت: دستیابی به وضعیت مطلوب در حفاظت از میراث فرهنگی نیازمند ایجاد آگاهی و اجماع اجتماعی در خصوص اهمیت حفظ این میراث در تمامی ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است.

وی بیان کرد: پس از نهادینه‌سازی این ضرورت در جامعه، بهره‌گیری از ابزارها و فناوری‌های نوین، به‌ویژه هوش مصنوعی، به‌عنوان یکی از راهکارهای کلیدی در حفاظت و ترویج میراث فرهنگی مطرح می‌شود.

وی بر اهمیت آموزش هدفمند و تخصصی فناوری‌های پیشرفته به کارشناسان و فعالان حوزه میراث فرهنگی تأکید کرد و گفت: با استفاده صحیح از این ابزارها، حفاظت مؤثر و پایدار از مواریث تاریخی و فرهنگی کشور محقق می‌شود.

هاله همایونی، عضو هیئت علمی دانشگاه و دارای مدرک دکتری در رشته هوش مصنوعی و دبیر کنفرانس بین‌المللی شهرهای هوشمند در این سمینار به ارائه سخنرانی تخصصی با موضوع «کاربردهای هوش مصنوعی در حفاظت از میراث فرهنگی» پرداخت.

وی با تشریح پیشرفت‌های اخیر در حوزه هوش مصنوعی، به معرفی روش‌های نوینی که می‌توانند در حفاظت و بازسازی میراث فرهنگی مؤثر باشند، گفت: از جمله این روش‌ها می‌توان به موضوعاتی مانند مرمت و خواندن کتیبه‌های تاریخی (استفاده از الگوریتم‌های پردازش تصویر و یادگیری ماشین برای بازخوانی کتیبه‌های فرسوده و آسیب‌دیده، که امکان دسترسی به اطلاعات تاریخی ارزشمند را فراهم می‌کند)، بازسازی سه‌بعدی آثار تاریخی (بهره‌گیری از مدل‌سازی سه‌بعدی برای بازآفرینی بخش‌های تخریب‌شده بناها و آثار تاریخی، که به‌عنوان ابزاری برای آموزش و معرفی میراث فرهنگی به کار می‌رود)، الگوسازی آواها و نواهای بومی (بازسازی موسیقی‌ها، آواها و نواهای سنتی ازدست‌رفته جوامع با استفاده از تحلیل داده‌های صوتی و هوش مصنوعی)، شناسایی پیشینه گویش‌ها و لهجه‌ها (استفاده از هوش مصنوعی برای تحلیل و ثبت تحولات زبانی و گویش‌های مناطق مختلف که به حفظ تنوع فرهنگی کمک می‌کند)، تشخیص آثار جعلی (بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته برای شناسایی آثار و اشیای جعلی در موزه‌ها و مجموعه‌های تاریخی، که به افزایش اصالت و اعتبار این مجموعه‌ها منجر می‌شود) اشاره کرد.

همایونی همچنین به پروژه‌های موفق بین‌المللی در این زمینه اشاره کرد و گفت: پیاده‌سازی این فناوری‌ها در ایران می‌تواند جایگاه کشور را در حفاظت از میراث فرهنگی در سطح جهانی ارتقا دهد.

سرپرست اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس نیز با تأکید بر اهمیت استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه میراث فرهنگی گفت: آموزش صحیح و هدفمند این فناوری‌ها به کارشناسان و فعالان این حوزه می‌تواند به توسعه پایدار در بخش‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی منجر شود.

محسن ضیایی گفت: از برنامه‌های آینده این اداره‌ کل برای همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در راستای بهره‌مندی از هوش مصنوعی در پروژه‌های حفاظتی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha