پشت میزهای ادارات، در راهروهای بانکی و لابهلای پروندههای خاکخورده، صدای آرام جوانی به گوش میرسد که هنوز آغاز نشده، اما خسته شده است.
به گزارش ایسنا، نگاه نسل جوان این روزها نه به سقفهای بلند رؤیا، که به سقف تسهیلاتی دوخته شده که قرار بود آسان باشد، اما حالا به کابوسی در صفهای طولانی و بیپایان بدل شده است.
در حالی که آمار ازدواج کاهش یافته، صفهای دریافت وام ازدواج طولانیتر شدهاند و امید جوانان، زیر بار وعدههای محققنشده، هر روز نحیفتر میشود.
آمارهایی که هشدار میدهد!
رسول غلامی، معاون امور جوانان ادارهکل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در ۱۰ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ تنها ۴۸۸۹ ازدواج در استان ثبت شده، آماری که نسبت به حدود ۱۱ هزار ازدواج در سال ۱۳۹۳، کمتر از نصف است.
وی همچنین با بیان اینکه نسبت طلاق به ازدواج از یک به ۱۸ در سال ۹۳ به یک به سه در سال جاری رسیده، هشدار داد که افزایش سن ازدواج، کاهش فرصت فرزندآوری و پیری جمعیت در استان، به مرحلهای نگرانکننده رسیده است.
غلامی با اشاره به اینکه میانگین سنی ازدواج به ۳۱ سال برای مردان و ۲۹ سال برای زنان رسیده است، گفت: تا سال ۱۴۱۳، میانگین سنی استان از ۳۲.۲ به بیش از ۳۵ سال خواهد رسید و این یعنی پنجره جمعیتی در حال بسته شدن است.
اما در دل این آمارهای رسمی، روایتهایی انسانی و پر از امیدهای نیمهکاره نهفته است. امیدهایی که میان وعدههای دولتی و بیپولی بانکها، هر روز بیشتر فرسوده میشوند.
همه چیز با شوق شروع شد، اما...
نگین و رضا، زوج جوان شهرکردی، ۹ ماه است که عقد کردهاند، اما هنوز موفق به دریافت وام ازدواج نشدهاند.
نگین در گفتوگو با ایسنا میگوید: همه چیز را با شوق شروع کردیم. گفتیم سختیها را با هم میگذرانیم، اما هیچوقت فکر نمیکردیم برای همین شروع ساده هم، اینهمه انتظار بکشیم.
رضا نیز اضافه میکند: هفتهای دو بار پیگیری میکنم، اما فقط میگویند بودجه نیست. ما فقط میخواستیم وام را بگیریم، خانهای اجاره کنیم و زندگیمان را مستقل آغاز کنیم. اما عشقمان، زندگیمان، پشت صفها مانده.
این زوج تنها نیستند؛ صدها زوج دیگر در استان سرنوشتی مشابه دارند.
بالاخره نوبت ما هم میرسد...
علی و مهسا، زوج ساکن فارسان، نیز شش ماه است در صف دریافت وام ماندهاند. علی میگوید: بانک تقریباً ما را به اسم میشناسد. هربار میرویم، میپرسیم نوبتمان نشده؟ اما جواب همان است: بودجه نداریم.
مهسا که کنار او نشسته، ادامه میدهد: دیدن اینکه دوستانمان زندگیشان را شروع کردهاند و ما هنوز در خانه پدر و مادرمان ماندهایم، سخت است. اما علی همیشه میگوید: بالاخره نوبت ما هم میرسد.
آنها بخشی از جهیزیه را آماده کردهاند و خانهای را نیز در نظر گرفتهاند، اما بدون وام، توان آغاز زندگی مشترک ندارند.
تراکم بیسابقه در صف وام ازدواج
معاون امور جوانان ادارهکل ورزش و جوانان استان در ادامه گفتههای خود به موضوع صف وام ازدواج اشاره کرد و گفت: در حال حاضر تراکم شدیدی در صف دریافت وام وجود دارد. متقاضیان سال ۱۴۰۳ بهواسطه ناتوانی بانکها در پرداخت وام، با موج متقاضیان سال ۱۴۰۴ تجمیع شدهاند. یعنی عملاً صف سال گذشته به امسال منتقل شده و شرایط پیچیدهتر شده است.
غلامی افزود: در سال گذشته فقط و فقط ۶۱ درصد متقاضیان موفق به دریافت وام شدند که این یک زنگ خطر جدی است. اگر سیاستهای حمایتی و بانکی اصلاح نشود، صفهای بلاتکلیف فقط طولانیتر خواهند شد.
راه نجات کجاست؟
به گفته غلامی، لازم است سیاستهای بانکی در پرداخت وام ازدواج شفاف، سریع و بدون بروکراسی اجرا شود.
وی همچنین خواستار افزایش مراکز مشاوره، تقویت آموزشهای پیش از ازدواج، پرداخت تسهیلات ویژه به مناطق کمتر توسعهیافته و اولویتبخشی به وامهای ازدواج در بودجههای بانکی شد.
غلامی بیان کرد: از سوی دیگر، طرحهایی مانند تأسیس نخستین مرکز ملی آموزش مدیران جوان در استان میتواند حرکتی روبهجلو برای حفظ نسل جوان و امیدسازی در شرایط فعلی باشد.
صفی که زندگی در آن معلق است
روایت نگین، رضا، علی و مهسا تنها چند نمونه از هزاران داستان ناتمام در مسیر زندگی است. جوانانی که پای قول دولتها و آییننامهها ایستادهاند، اما هنوز پشت درِ بستهای از وعدهها، ماندهاند. زندگیشان شروع نشده، اما چشمانتظارند؛ چون عشقشان در صف مانده است.
انتهای پیام
نظرات